Skellefteå FF har sin historia skriven sen 1921 när Skellefteå AIK fotboll bildades. Och från 1950-talet och ca: 30 år framåt så tillhörde man den svenska eliten då man under en period flera gånger spelade i den näst högsta serien.
Publikrekord: 8.624 mot Hammarby IF i kvalet till allsvenskan 12/10 1958.
Meriter: 23 säsonger i andradivisionen (div. II Norrland och div. II Norra). Serieseger 1957/58 (Skellefteå AIK).

 

Framgångarna på fotbollsplanen fostrar ett stort intresse och lockar till sig barn och unga som vill pröva på fotbollen.

Mellan 1988 och fram till 2005 så föll klubben ner i seriesystemet några nivåer och intresset för framför allt herrfotboll i Skellefteå riskerade att undergrävas. Våra barn behöver förebilder på nära håll för att hålla drömmen och engagemanget för att bli en erkänd och uppmärksammad fotbollsspelare vid liv. Till säsongen 2006 så inleddes ett prestigelöst samarbete mellan Skellefteå AIK, Morön BK och Sunnanå SK. Samarbetet resulterade i det som idag är Skellefteå FF.

Att gemensamt vilja verka för ett elitlag på herrsidan var ett nytänkande för dessa tre klubbar som tidigare hade varit bittra konkurrenter på plan. En målmedveten satsning för regionens bästa innebar därför en stor del krav på ödmjukhet och lyhördhet mellan alla parter.

Skellefteå FF:s roll har varit att vara en motor för skapandet av en seriös verksamhet som skellefteborna skall kunna känna en stolthet för. De många olika projekt som man  från 2006 och framåt har genomfört i syfte att stimulera intresset för fotbollen i norra Västerbotten. Målet med ett ökat intresse är att få nya unga fotbollsspelare till våra lag.

Skellefteå FF rekryterar i det direkta närområdet runt vår arena Norrvalla, pojkar och flickor från 6 års ålder är alla välkomna att delta. Skellefteå FF vill också medverka till att andra klubbar runt om klubbens närområde lyckas med sin rekrytering. Detta åstadkommer man med samarbeten där vi bland annat använder våra bästa förebilder inom Skellefteåfotbollen. Tillväxt kan ske på många vis vår filosofi är att utveckla föreningen från våra egna led, men detta kräver också intryck från vår omvärld därför samarbetar Skellefteå FF med ett flertal klubbar i och utanför kommunen. Ett avtal med Djurgården IF, inom ramen för projektet Norrlandsfönstret, gör att vi också kan ta hand om spelare från hela Norrland med siktet inställt på en proffskarriär via Skellefteå och Djurgården. Kännetecknade för framgångsrika spelare från Skellefteå vill vi att de är nyfikna och villiga att pröva nya kreativa lösningar både på träning och i match det norrländska uttrycket ”nalta eljest”. De skall visa en kämpaglöd, en aggresivitet och ihärdighet och bygga på uppfattningen om att aldrig vilja ge upp. Kvalitet och noggrannhet är också kännetecknade för spelare som fått en del av sin fostran i Skellefteå FF.