SAM 0148 kopia

REPORTAGE: SOMMARLÄGER 2022

Skellefteå FF:s sommarlägerverksamhet görs i samarbete med Skellefteå Kraft. Stort tack Skellefteå Kraft!

Det är full fart på Norrvalla IP. På naturgräset pågår Skellefteå FF:s Sommarläger och innerplan är fylld av glada barn i olika åldrar. Förutom fotboll väntas besök av Skellefteå AIK Friidrott samt Skellefteå Taekwondo. Uppskattade inslag för att bryta av all fotbollsträning. Ledare är feriearbetare kombinerat med unga ledare från Skellefteå FF:s organisation. Huvudansvarig på sommarlägret är Skellefteå FF:s ungdomsansvarige David Berthelsen.

På Sommarproffs, som är verksamheten för de äldre barnen, var Annika Kukkonen huvudansvarig under veckan. Annika som spelat Allsvensk fotboll med bland annat Örebro, Sunnanå, Djurgården och Rosengård, samt gjort ett antal finska landskamper. Annika är Uefa Pro-utbildad och jobbar till vardags som instruktör på NIU på Skellefteå fotbollsgymnasium. En meriterade ledare för de ambitiösa fotbollsspelarna som deltar på lägret.

– Inspirerande vecka med massa fotboll och glädje. Vi har otroliga förutsättningar med fantastiskt väder. Nästan för varmt, säger Annika.

Tanken med Sommarproffs är att träningen ska vara seriös, välplanerad och stimulera ambitiösa spelare, samtidigt som SFF ska ha en möjlighet att presentera sin verksamhet för äldre ungdomar.

– Upplägget på Sommarproffs i år är att vi ska gå igenom alla spelets skeden under veckan. Så fotbollsträningarna är planerade utifrån det. Anfallsspel och försvarsspel och allt som hör det till. Exempelvis, omställningar, speluppbyggnad, förhindra uppspel. Plus en massa andra roliga aktiviteter, säger Annika.

Bland annat Swedbank kommer och håller en föreläsning om ung ekonomi för både sommarproffs och sommarläger. Friidrotten ska också komma och besöka Sommarproffs för att gå igenom löpteknik. Något som fotbollsspelare kan dra nytta av i sitt spelande också, för att få ett kvickare löpsteg.

– Vi kommer även erbjuda kostföreläsning och teoripass om hur man lägger upp sin individuella träning. Det ska sedan efterföljas av ett praktiskt pass ute på plan där spelarna ska få testa på det. Där ska vi få besök av spelare från de främsta lagen på både dam- och herrsidan i Skellefteå. Wilma Dahlgren och Alice Lindgren från Sunnanå SK samt Ieltsin Camões och Hanner Ruales från SFF, berättar Annika.

Under veckan var det flera som höll gästträningar för Sommarproffsen. Bland andra Claes Grenholm, Linus Almqvist, David Berthelsen och Jacob Stephenson, som alla höll i pass under veckan.

– Roligt att det var så många duktiga spelare. Det var verkligen en ambitiös grupp som tog in allt man sa, berättar Annika.

Vad har varit roligast under veckan hittills?
– Gemenskapen. Det blir en massa bra matcher mellan årsgrupper och killar och tjejer. Oavsett hur gammal du är, om du är tjej eller kille och vilken förening du kommer ifrån så känns det som att det var ett fint utbyte och att många skaffar nya kompisar varje dag, säger Annika.

SAM 0261

SAM 0138 kopia

SAM 0118 kopia

SAM 0096 kopia

SAM 0039 kopia

IMG20220818122529 IMG20220818094158 IMG20220816101422 IMG20220816093236