2018 – ett förlorat år?

postad i: Nyhet 0

När man summerar och reflekterar tillbaka kring 2018 tänker man nog som utomstående att det för föreningen har varit ett riktigt skitår. Säsongen har för någon vecka sedan avslutats och likt 2009 och 2014 så blev placeringen 2018 en sista plats och degradering till division 2 för vårt herrlag.  Målsättningen att etablera sig i division 1 och förbereda sig för nästa steg kommer uppenbarligen att ta minst ett år längre än vad vi hade tänkt.

Men betyder det att 2018 var ett förlorat år för Skellefteå FF?

Nej, det tycker jag inte! Givetvis går det att konstatera att vi kortsiktigt har misslyckats men det förändrar inte vår långsiktiga målsättning att vi en dag ska ta elitfotboll på herrsidan till Skellefteå. För att vi ska kunna nå det sportsliga målet måste vi som förening fortsätta att utvecklas. Det är via den utvecklingen vi till slut kommer nå den långsiktiga målsättningen.

Det finns en rad faktorer som kommer vara avgörande för hur vi ska nå dit och som vi under året har jobbat med. Så att vi som förening förankrar en genomtänkt och långsiktigt hållbar föreningsidé.

Ledarskap. Att vi fortsätter jobba med att prioritera utbildning av våra ledare. Det är viktigt att våra barn och ungdomar har utbildade ledare. Ett gott ledarskap gör att vi behåller fler utövare i föreningen och kan säkerställa kvalitén i verksamheten.
Tydlighet och struktur. Att vi håller fast en tydlig idé om hur vår verksamhet ska bedrivas. Att vi har ett arbetssätt som är föreningsstyrt och inte ledarstyrt.
Uppföljning och utvärdering. Att vi har personal som håller ihop verksamheten och ser till att vi implementerar det vi har kommit överens om.

För det som i slutändan kommer att vara avgörande för vår verksamhet och utveckling, är vad vi gör i varje dag, på varje träning, samling och match.

Så trots att A-lagsresultatet inte gått vägen i år så har vi med akademin tävlat på den högsta nationella nivån. Under ligacupspelet var vi en seger från att vinna gruppen i U16 och komma bland topp 4 i Sverige. I avslutningsmatchen mot AIK vann vi, mot en förening med betydligt bättre förutsättningar än vad vi har. I den nationella serien föll vi i förlängningen i Norrlandsfinalen. I akademin börjar vara uppe och tävla mot de bästa lagen i Sverige och vår matchmiljö börjar vara av hög kvalitet. Roligt är också att våra yngre träningsgrupper i akademin växer och allt fler ungdomar vill ta chansen att träna mer under vintern, vilket bådar gott för framtiden.

Ungdomssidan fortsätter att utvecklas och grupperna blir fler och större.  Här har vi jobbat med att etablera en struktur för hur vi ska träna i olika åldrar. Återigen är ledarutvecklingen en kärnfråga och vi har inte råd att kompromissa med vad vi som förening anser våra ledare ska ha för utbildning.

En nyhet för i år är att Skellefteå FF har ett damlag futsalserien. Otroligt roligt att vår förening fick frågan ifall det fanns möjlighet att starta upp ett lag. Det stärker vår förening enormt att få in dessa människor med en positiv drivkraft och engagemang. Varmt välkomna till Balderhallen i vinter för att se deras matcher!

Vi fortsätter dessutom likt tidigare år med arrangemang som stärker besöksnäringen och gör Skellefteå till en attraktivare plats att leva på och besöka med bland annat Nordic Light Outdoor Sports i både Beach Soccer och Floorball, Northern Elite Trophy, Sportlovscupen, sommarläger, höstläger, sommarproffsläger, Vinterkicken samt en nystartad futsalskola.

Till det kan vi addera vårt projekt Hela Spelaren. Ett socialt projektet där våra ungdomar arbetar med bland annat värdegrundsfrågor och ledarskap för att skapa morgondagens positiva förebilder i Skellefteå.  

Så – om jag tycker att 2018 har varit ett skitår?

Nej. Det tycker jag absolut inte!