Skärmavbild 2022 11 16 kl. 11.45.09

AKADEMI: Skellefteå FF utvecklar dam- och flicksidan med nytt F17-lag

postad i: Akademin, Nyhet 0

Skellefteå FF fortsätter att strategiskt utveckla föreningen. Nästa steg är dam- och flicksidan och ett nytt F17-lag som ska komplettera den damjuniorverksamhet som finns i föreningen sen tidigare. Upplägget blir liknande det som redan finns på pojksidan. Det nya F17-laget blir motsvarande för flicksidan.

– Det här blir ett naturlig nästa steg på ungdomssidan där vi kan skapa en bra plattform för att fortsätta utveckla motiverade fotbollsspelare i en bra miljö, berättar Joakim Gustafsson, som är huvudtränare för F17 och övergripande ansvarig även för damjuniorerna.

Övriga tränarstaben består av: Hanna Marklund, Sofia Lindström och Henrik Bergström som alla är assisterande tränare. Ansvarig för fysen är den personliga tränaren Jon Bäckman. Målvaktstränare blir Olov Söderström.

Damjuniorerna och F17 kommer att dela på ledarresurserna och samträna vissa dagar.
I verksamheten kommer det vara 3-4 fotbollspass i veckan kompletterat med 1-2 rena fyspass samt viss ren konditionsträning. Under året kommer man delta i ett antal cuper. Bland annat Stockholm Football Cup. Skellefteå FF hade i fjol ett damjuniorlag med spelare födda 2006 & 2007, och ett lag för flickor födda 2008. Det är de spelare som nu utgör stommen i F17- och damjuniorlaget kommande säsong.

– För oss är båda grupperna lika viktiga och det kommer bara vara mindre skillnader mellan miljön och upplägget, samt förstås att de komma spela i olika serier. I damjuniorerna är stommen helt flickor 2008 och för de är det ingen brådska att vara med i F17, säger Joakim Gustafsson.

Förra året var Morön BK tvungna att lägga ner sitt lag i Elitettan. Anledningen som gavs var ekonomiska svårigheter och att få kontinuitet i laget.

– Tycker först och främst synd om alla tjejer som blivit påverkade av allt som hänt.
Sen är det tråkigt för Skellefteå att vi inte klarar av att ha lag i Elitettan eller för den delen Damallsvenskan både ekonomiskt sett och med egna lokala spelare. Det är viktigt om vi vill kunna behålla våra duktiga lokala spelare kvar på orten, säger Joakim Gustafsson.

Han efterfrågar en större gemensam satsning och tycker att norra Sverige halkar efter både när det kommer till spelarutveckling och ekonomiska förutsättningar.

– Vi ser att många nya akademier startas upp och att bättre utbildningsmöjligheter skapas med erfarna tränarteam och organisationer, säger han.

– Det gäller att vi i Norrland hänger med på utvecklingen som sker på damsidan och både tittar hur man arbetar i andra delar av Sverige men även hur övriga länder arbetar med ungdomar. Sen är det bra om det lokalt finns alternativ. Inte bara elit utan även för breddfotbollen med lag i olika divisioner, säger han.

För Skellefteå FF är det viktigt att verksamheten för flickakademin är präglad av hållbarhet och med ett tydligt fokus på utbildning.

– Fotboll oavsett satsning eller inte ska ha sin utgångspunkt i att vilja utveckla alla spelare och lag i kombination med mycket skratt och glädje. Så vill vi ha det på våra träningar, säger Joakim Gustafsson.

Vad känns roligast med det här?
– Framförallt roligt att vi byggt ett så starkt tränarteam runt laget för att ta sig an ett första år med denna utveckling av verksamheten. Även roligt att det i år är så otroligt många tjejer som vill spela i Skellefteå FF både i damjuniorerna och i F17. Nu finns en hållbarhet på spelarfronten för flera år framåt, säger Joakim Gustafsson.

– Tycker också det är viktigt att nämna att en bidragande orsak till att vi kan gör det här är det stöd vi fått från föreningen. Utan ett väl fungerande kansli med ekonomisk stabilitet i sitt tänk hade vi nog inte fått till det, säger han.

Vilket mottagande har det fått hittills?
– Mestadels positiva tongångar från både barn och föräldrar. Är som ett givet nästa steg i utvecklingen hos Skellefteå FF. Sen har vi begränsat med platser i F17 för flickor födda 2008 vilket förstås finns vissa utmaningar med men som jag tycker att vi hanterat på ett bra sätt.
Även bra att vi inte behövt gå externt för att värva spelare i dessa åldrar utan barn som istället vänt sig till oss för att dom vet hur kul vi har i Skellefteå FF och även har stort förtroende för vår ledarstab.

Faktaruta Skellefteå FF F17 och Damjuniorer

Tränarstab
Joakim Gustafsson: Huvudtränare F17 akademin och övergripande ansvar även för damjuniorerna
Hanna Marklund: Assisterande tränare
Sofia Lindström: Assisterande tränare
Henrik Bergström: Assisterande tränare
Olov Söderström: Målvaktstränare
Jon Bäckman: Huvudtränare fys

Består av ett F17-lag och ett damjuniorlag som delar ledarresurser och samtränar vissa dagar.
Fotboll 3-4 ggr i veckan året om
Fys 1-2 ggr i veckan året om
Samt kompletterande konditionsträning