damwebb

Dam: ”Alla som vill är välkomna”

postad i: Nyhet 0

Detta är en artikel från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet här. 

“Vi märker att det finns en stor efterfrågan på det vi har att erbjuda. Två träningar i veckan och alla kallas till match, oavsett om du har tränat eller ej”, säger tränare Rickard Falkman som var med och startade Skellefteå FF:s damlag. 

Två spelare som har varit med sen starten är Cecilia Andersson och Sofia Westin. Idag spelar de den sista matchen av på sin andra säsong i föreningen. De möter Sunnanå 3 och är laddade till tusen. Trots att årets värsta spöregn väntar lagen när det ska gå ut till uppvärmningen.

– Vi kan bara göra vårt bästa och hoppas att det går bra, säger Cecilia Andersson. 

Årets säsong tycker de har varit bra. 

– Jag trivs jättebra och det är kul att se att vi har utvecklats. Vi spelar bättre tillsammans och hittat ett sätt att spela på, säger Sofia Westin. 

– Sen tycker jag att vi även utvecklats rent fysiskt. Vi orkar springa mer nu. Det blir bättre och bättre, säger Cecilia Andersson. 

SAM 7560
Cecilia Andersson och Sofia Westin trivs i Skellefteå FF

I omklädningsrummet pågår förberedelserna för fullt. Tränarna går igenom de sista taktiska direktiven, benskydd tejpas och det sägs några sista peppande ord innan det är dags att gå ut för uppvärmning. 

Både Sofia och Cecilia kom till Skellefteå FF från spel i Morön, men när det var dags för för F19 så var Sofia Westin skadad medan Cecilia Andersson aldrig gick på provträningarna, vilket gjorde att det var osäkert om det skulle fortsätta med fotboll.

– Så när de ringde om det här laget så var jag på direkt, säger Sofia Westin. 

Stämningen i laget är något som flera runt laget lyfter som något speciellt. Även Cecilia Andersson och Sofia Westin. 

– Jag tycker det är jättebra stämning i laget. Det är ett jättehärligt och trevligt lag och vi har roligt ihop, säger Sofia Westin. 

För Cecilia så har de senaste två åren i Skellefteå FF också inneburit en återkomst. 

– Jag spelade faktiskt i Skellefteå FF när jag var liten. Tills dess att jag var 10 år kanske, innan jag gick till Morön, säger Cecilia Andersson. 

Skelleftea FF F03 04 1
Kan du hitta Cecilia i lagbilden från 2013? Bakre raden trea från höger. 

Matchen mot Sunnanå drar igång i ösregnet och Skellefteå FF stretar emot bra matchen igenom. Mot slutet tar orken och koncentrationen slut och resultatmässigt rinner det iväg en aning.

Förutom Rickard Falkman har laget Erik Bohlin som tränare. När domaren blåser av matchen mot Sunnanå är säsongen slut och året ska summeras. Båda tränarna är positiva till hur året har utvecklat sig.

– Spelarna har på en individuell nivå visat en gigantisk utvecklingskurva, säger Erik Bohlin. 

– Det är ett väldigt härligt gäng tjejer och det har bra stämning sinsemellan vilket jag tycker man märker tydligt, säger Rickard Falkman. 

– Alla kan prata med alla och det är inga konstigheter, säger han. 

SAM 7529
Rickard Falkman och Erik Bohlin går igenom dagen matchplan.

Under året kunde även lagets första seger inkasseras. Det började med bra genomförda träningsmatcher på försäsongen. 

– Vi hade det lite på känn att det skulle komma en seger. Vi hade två träningsmatcher innan serien där vi spelade lika och gjorde bra insatser. Sen så kom segern mot vår bottenkollega som också har ett nystartat lag, och det var klart att det var efterlängtat för tjejerna, säger Rickard. 

– Vi har en ambition om att rulla bollen hela vägen från målvakt och framåt och ibland blir vi väldigt hårt straffade för det, säger Rickard Falkman.

– Så det var skönt med en seger, säger han. 

Förutom utvecklingen rent fotbollsmässigt är det tydligt att båda tränarna även ser ett större syfte med laget. Att behålla spelarna inom idrottsrörelsen med alla positiva effekter det kan få för en ungdoms liv. Just ungdomar och framförallt tjejer idrottar allt mindre och slutar allt tidigare. I Laget som består till största del av spelare födda 2003 har en del spelare slutat som var med säsongen 2019, men man har också lyckats locka till sig ett antal nya spelare. 

– Vi jobbar inte uteslutande på något sätt, utan hos oss är alla välkomna, så det får du gärna skriva, säger Erik Bohlin. 

Vilka kan söka sig till laget?

– De som vill spela fotboll och kanske inte känner att de vill lägga fyra kvällar i veckan på fotboll. Att de har andra delar av sitt liv, där fotbollen är en del av det men kanske inte ska vara hela livet. Det är skola, jobb, vänner osv som också tar plats och ska ta plats, säger Erik Bohlin. 

– Det här är i grunden ett kompisgäng som spelat med varandra en längre tid. Men i år har det tillkommit 10 nya spelare och stämningen är fortsatt lika bra. Alla i samma ålder. Även fast vi förlorar, som idag, med 10-1 så är stämningen väldigt bra som du kan se efter matchen i omklädningsrummet, säger Rickard Falkman. 

Och för Cecilia Andersson och Sofia Westin finns det ingen tvekan om hur framtiden ser ut. 

– Ja det är kul att spela i Skellefteå FF så jag vill då fortsätta spela, säger Sofia Westin

– Jag med, säger Cecilia Andersson.

SAM 7694
Matchen mot Sunnanå SK var årets sista.