Paulina Soderlund

Dam: Inför seriepremiären

postad i: Damlaget, Nyhet 0

Text: Mille Dybro

Skellefteå FF:s damlag har funnits i tre år. En verksamhet och ett lag som insett vikten av föreningsliv och att människor ska känna sammanhang. På lördagen börjar deras säsong. En säsong som är efterlängtad av både spelarna och ledarna.

Målet med laget är inte samma som i herrlaget. Här ligger fokuset på att tjejer ska stanna i föreningslivet och känna en samhörighet. En sak som SFF tror är väldigt viktigt.

– Målet är att de ska befinna sig så länge som möjligt i föreningslivet, inte att nå resultat. Det är inte vår prioritet. Vi vill försöka bygga en god stämning, ha en bra gemenskap och fokus på jämlikhet. Det är några av våra ståndpunkter, säger tränaren Erik Bolin.

Resan att nå målen med att utvecklas som grupp går åt rätt håll tycker Bolin.

SAM 7523
Erik Bolin, tränare i Skellefteå FF

Paulina Söderlund som spelar i laget håller med:

— Vi har absolut utvecklats, vi samarbetar och spelar mer som ett lag nu och vi har också vuxit som individer, säger hon.

Säsongen drar äntligen igång på lördag. Laget har en del nyförvärv. Dessa spelare har man lyckats bra med att få in i laget tycker både Söderlund och Bolin.

— Det kan vara lite försiktigt och trevande i början, men vi är ganska duktiga på att mana på spelarna och dela upp dem så att det inte ska bli så stora grupperingar. Vi bygger upp träningarna så att spelarna ska lära känna varandra, förklarar Bolin om arbetet att få in nya spelare i gruppen.

Både Paulina Söderlund och tränaren Erik Bolin är väldigt taggad för säsongsstarten,

— Ifjol vart det bara en halv säsong, vi är sjukt pepp på den här säsongen, säger Erik Bolin.

Paulina som förövrigt tog studenten på torsdagen är också taggad och hoppas på att så många som möjligt från laget kommer delta i premiären.

Tränarteamet

Erik Bolin som är en av tränarna har tagit ansvaret för upplägget gällande hur träningarna ska se ut. Rickard Falkman har ansvar över det praktiska, bokningar, kommunikation osv. Falkman är även med på de träningar han hinner med. Har inte Erik Bolin möjligheten att träna laget någon gång så tar Rickard den uppgiften. Målvaktstränare i laget är Helena Broberg.

Laget har även en sjukgymnast. Han heter Björn Vaxinger. Vaxinger är enligt Bolin väldigt duktig på att hjälpa spelarna vid eventuella skador och ge dem ett bra träningsupplägg för att inte skada sig. Som Erik Bolin säger ”lika mycket prehab som rehab”.

Lagets fokus ligger som tidigare nämnt på att få ihop gruppen och att jobba som ett kollektiv. Det är en utmaning enligt tränarteamet att få ihop gruppen. Men man är väldigt öppna med att man vill ha det som det är nu: att fokus ligger på gruppen och föreningslivet snarare än en satsning på fotbollen i sig.

— Vår uppgift är att vara ett breddlag där vi ser till att ha en något lägre träningsmängd för de som känner att det ska gå att synka med jobb och skola.
Skellefteå FF:s första seriematch 2021 spelas på lördagen 13 juni kl. 14.00 borta mot Medle SK.