MVP 2

DAM: Sofia Westin årets MVP i SFF

postad i: Damlaget, Nyhet 0

Hon är en av damlagets trotjänare och har varit med från starten. Mittbacksgeneralen Sofia Westin är årets mest värdefulle spelare i damlaget.

– Det är jättekul att jag har fått den utmärkelsen. Det känns bra och är såklart väldigt roligt att det jag gör uppskattas. Jag är tacksam för den pepp och beröm som jag får av tränare och lagkamrater, säger hon.
Det är i Morön BK som Sofia Westin har spenderat alla sina barn- och ungdomsår fram till 2018. I och med en skada missade hon uttagningarna till F19-laget, vilket gjorde att hon inte kom med.

– Det gjordes sen inget lag av oss spelare som inte kom med. Därför blev de en kort paus från fotbollen för mig. Efter det fick jag frågan av en tränare om jag ville fortsätta spela fotboll och om jag skulle vara intresserad om vi startade ett nytt damlag i Skellefteå FF. Jag tackade såklart ja och har nu spelat i Skellefteå FF sen dess, säger Sofia Westin.

Sofia Westin har blivit känd som en tuff och rejäl försvarare som är duktig på att läsa spelet. Hon är en av de i laget som har absolut bäst träningsnärvaro. Är det träning eller match så kan du räkna med att Sofia Westin är där och att hon gör sitt bästa.

– Jag har lägger ner mycket tid och engagemang och prioriterar träningar och matcher, säger hon.

När hon inte spelar fotboll jobbar hon på sjukhuset som undersköterska, umgås med familj och vänner. Det finns även planer på att plugga vidare.

– Jag pluggade till undersköterska under gymnasiet. Men nu funderar jag på att plugga vidare till sjuksköterska, säger Sofia Westin.

Hon bor på Moröbacke med sin mamma, pappa och lillasyster, som även hon spelar fotboll.

Skellefteå FF:s säsong i division III Norra Västerbotten slutade likt tidigare år med en sistaplats i tabellen. Huvudsyftet med damlaget har varit att kunna erbjuda ett alternativ till de spelare som vill spela fotboll, men endast träna två gånger i veckan. Inför 2022 blev det en del förändringar i laget. Rickard Falkman och Erik Bolin som varit tränare sen starten klev åt sidan och Mattias Granström tog över.

– Jag tycker att det är kul att så många nya duktiga spelare har hittat till oss och att vi fortsätter att kämpa och utvecklas. Det är roligt att se utvecklingen som laget gör, hur vi blir mer samspelta och spelar jämnare matcher, säger Sofia Westin.

Hur tycker du din säsong har varit på ett individuellt plan?

– Jag tycker att det är jätteroligt att få spela fotboll med det här härliga gänget. Jag har en duktig tränare som hjälper mig att fortsätta utvecklas. Och jag tycker att jag känner mig mer säker på planen och jag tar mycket ansvar, säger Sofia Westin.

Skellefteå FF som förening fortsätter att utvecklas. Inför kommande år finns ett nytt F17-lag i föreningen som tillsammans med damjuniorlaget utgör juniorsidan på dam- och flicksidan. Omorganisationen på flicksidan gör att Skellefteå FF för första gången någonsin kommer få spelare från egna leden till sitt damlag. Det handlar om några spelare från det tidigare F06/07-laget som kommer att spela i damlaget nästa år.

Årets MVP i damlaget ser positivt på framtiden.

– Jag vill fortsätta spela och bli bättre. Jag hoppas att vi får behålla många spelare och att fler lockas till att spela med oss. Att vi får fortsätta bygga på vårat lag och utvecklas tillsammans. Till nästa säsong vill jag se mer jämna matcher och önskar fler vinster.

Faktaruta Sofia Westin
Ålder: 19 år
Familj: Mamma, pappa och lillasyster
Position: Mittback
Bor: På Moröbacke

Emilia Norlund
Årets lagkamrat i SFF damlag 2022.

Lagkamrat 2

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?
– Jättemycket, det är kul att man uppskattas. Det blev ett bra avslut på denna säsong.

Varför tror du att du fått det här priset?
– Vet inte riktigt, tänker att det kan vara för att jag alltid försöker att ha ett glatt humör på träningar och matcher och peppa laget.

Hur har säsongen varit för dig personligen?
– Tycker att säsongen har gått bra för mig och att det varit väldigt roligt.

Hur har säsongen varit för laget?
– Vi har utvecklats mycket som lag och i vårt spel, synd bara att inte resultaten varit med oss.

Julia Larsson
Årets utveckling i SFF damlag 2022.

Utveckling 1
Vad betyder den här utmärkelsen för dig?
– Hade aldrig kunnat ana att jag skulle få utnämningen, vi har så många i laget som varit grymma under säsongen! Men självklart betyder de mycket och ett kvitto på att man gjort en bra säsong.

Varför tror du att du fått det här priset?
– Svårt att säga, tycker som sagt att många i laget tagit stora kliv under säsongen men har tränat på bra och det har gjort att de flesta matcherna gått bra för egen del.

Hur har säsongen varit för dig personligen?
– Säsongen individuellt har gått upp och ner men överlag bra. Sjukt roligt att börja om med fotbollen efter många år med hockey! Varför de gått bra individuellt är nog för att jag haft så bra lagkompisar som alltid stöttat och krigat på.

Hur har säsongen varit för laget?
– Säsongen för laget gick inte som vi hade tänkt, men tycker vi tog stora kliv ju längre säsongen gick och i slutet var vi mer samspelta! Hade vi varit så bra i början som vi var i slutet så hade nog säsongen sett annorlunda ut. Trots de inte gick som vi ville krigade alla in i de sista och vi hade riktigt kul tillsammans.