De har hittat glädjen igen: “Vi spelar för att ha kul” 

postad i: Futsal, Nyhet 0

Detta är en artikel som var med i vårt fotbollsmagasin. Läs hela vårt magasin här.

2019 var ett historiskt år för Skellefteå FF då klubben startade upp sitt första seniorlag i fotboll för damer. Laget bestod till en början av ett gäng tjejer som hade slutat eller att var på väg att sluta men som genom uppstarten i Skellefteå FF fick en nytändning till fotbollen.

Wilma Ebba
Wilma Falkman (tv) och Ebba Hultgren i kamp om bollen.

– Vi har en jättebra sammanhållning i laget, säger Målvakten Anya Rönningsen som är ny för i år.

– Vi spelar kanske inte alltid för att bli bäst i världen, utan vi spelar för att det är kul och att vi trivs. I det här laget får alla vara sig själv, säger hon.

– Ja, vi spelar mer för att hålla igång, det är ingen som dömer någon annan varken på eller utanför planen, säger forwarden Ebba Hultgren.

AllaTreUppradade
Fr vänster Wilma Falkman, Anya Rönningsen och Ebba Hultgren

 

Laget är det andra seniora damlaget som Skellefteå FF har startat upp. Sen tidigare finns Skellefteå FF:s futsallag som drog igång 2018. Men sen förra året finns alltså ett damlag i seniorspel på fotbollssidan. Skellefteå FF:s damlag har idag inga uttalade ambitioner att klättra i seriesystemet.

– Självklart vill vi att tjejerna ska vinna fotbollsmatcher och det kommer de att göra om det fortsätter träna som de gör nu. Men det viktigaste är att de fortsätter spela fotboll och ser glädjen i det, säger Skellefteå FF:s klubbchef Mattias Granström.

I och med att många av lagets spelare var på väg att sluta eller hade slutat när laget grundades, så var det många av spelarna som inte fick en ordentlig försäsong 2019. Men det har spelarna fått i år.

– Vi har kört mycket fys. Det har varit förjävligt hårt måste jag säga. Jag har haft väldigt mycket träningsvärk, säger Wilma Falkman.

Fysen har de kört i kombihallen under ledning av en av lagets tränare Erik Bolin.

– Erik är en bra fystränare. Det känns som att träningen gett resultat, säger Ebba Hultgren.

– Det känns som vi förbättrat konditionen, säger Wilma Falkman.

– Och blivit starkare vilket gynnar oss i närkampsspelet, säger Anya Rönningsen.

Förslag reportagebild

I år är det i stället coronakrisen som har satt en del käppar i hjulet för lagets säsong, men spelarna är laddade inför att seriespelet ska börja. När det blir, vet vi inte idag.

– Vi är laddade och vill fortsätta utvecklas, säger Anya Rönningsen.

– Det känns som om vi spelar mer som ett lag. Att vi ska lära känna de andra spelarna mer och börja spela som ett lag, säger Wilma Falkman.

Förra året var resultatmässigt en tuff säsong. Men sammanhållningen i laget verkar inte försämrad trots det.

– Det är såklart tråkigt att förlora, säger Wilma Falkman.

– Men vi tar saker som de kommer. Vi vet ju att vi är närmare för varje gång, säger Anya Rönningsen.

– Vi utvecklas för varje match som går, säger Ebba Hultgren.

Även fast fotbollen är Sveriges största sport (även största sport i Skellefteå) så står den inför utmaningar som övriga föreningslivet. Fler slutar tidigare både på flick- och pojksidan. Klubbchef Mattias Granström ser med oro på utvecklingen.

– Det är klart det inte ser positivt ut för fotbollen. Tidigare började ”alla” som knatte i det lokala laget. Nu finns det oändligt med aktiviteter som konkurrerar men framförallt ökar stillasittandet bland unga. Därför känns det kul att vi i det här laget kunde fånga upp några som tänkte sluta, säger han.

En av förklaringarna till den goda stämningen i Skellefteå FF menar tjejerna är ledarna Rickard Falkman, Maja Lundström och Erik Bolin. 

– De är med och hjälper oss spelare att reflektera och även ställa krav på oss så att vi utvecklas. Samtidigt har de förståelse för att visa faktorer kan påverka situationen, så att alla individer möts efter sina förutsättningar, säger Anya Rönningsen.

– Det gör alltid sitt bästa och då gör vi också det. De vill att vi ska vara tajta som grupp och att vi ska ha så kul som möjligt. Vi spelar för att ha kul. Även om man kommer otaggad till en träning, så blir man taggad av på plats av gruppen. Ingen kommer dit med negativ inställning, även om man haft en dålig dag. Alla i laget är fina och sociala tjejer, säger Wilma Falkman.

Några avslutande ord? 

– Alla som vill är välkomna att komma och träna med oss! Vi har grym sammanhållning, säger Ebba Hultgren.

 

Snabb koll med nyförvärvet Anya

Inför året har laget fått sex nya spelare. En av de är målvakten Anya Rönningsen.

– Att komma till det här laget har verkligen varit som en nystart för mig. Folk var glada och tacksamma att jag kommer och gör det jag gör, säger hon. Det är ett gäng fina tjejer.

Hur beskriver du dig själv som spelare?

– Jag är målvakt. Förmodligen Skellefteås kortaste, men jag gör jobbet, säger hon och ler. 

AnyaAction
Anya i action

 

Klubbchef i Skellefteå FF om senaste representationslaget: 

– Det började med att vi blev kontaktade av ett gäng som ville fortsätta spela fotboll som var på väg att sluta. Vi är jätteglada att vi kunde skapa förutsättningar för de att fortsätta. Elitambitionerna finns inte där i dagsläget, vilket också är naturligt om vi gör en omvärldsanalys med Sunnanå och Morön i Elitettan och Myckle och Kaif i Division I, säger klubbchef Mattias Granström.