Ett bra första futsalår bådar gott för framtiden

postad i: Futsal, Nyhet 0

Det här är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet här! 

Inför förra årets futsalspel presenterade Skellefteå FF nyheten att föreningen för första gången skulle ha ett futsallag. Ett gäng motiverade spelare och tränare drog igång en satsning i en av Sveriges snabbast växande sporter. Årets säsong handlade om att få ihop en grupp, skapa en utvecklande miljö och hitta formerna för hur en satsning på futsal kan se ut i Skellefteå.

Resultatmässigt började säsongen lite trevande och det nykomponerade laget behövde några matcher för att hitta ett grundspel som fungerade.

— Det var ganska väntat egentligen, med tanke på att de flesta inte spelat tillsammans tidigare, säger Edit Johansson.

Spelande tränare

Tillsammans med Lina Holmlund agerade hon spelande tränare under året.

Edit Johansson och Lina Holmlund. Spelande tränare för futsallaget. 

Laget slutade på en tredjeplats i serien och avslutade säsongen med att slå seriesuveränen IFK Åkullsjön i sista omgången. Skellefteå FF lyckades även vinna den prestigefyllda Sunnanåcupen som debutant i turneringen. Trots det är tränarna inte nöjda med lagets prestationer under året.

— Vi har varit för ojämna. Men det tar tid att bygga ett lag. Det har funnits tillfällen då vi har blivit frustrerade över att vi inte fått till de spelet vi kan prestera. Till nästa säsong vill vi bli jämnare, säger Lina Holmlund som håller segern i Sunnanåcupen som årets höjdpunkt.

På längre sikt finns ambitionen att bli bäst i Västerbotten, ta sig till slutspel och utmana de bästa lagen i Sverige.

— Får vi behålla stommen i laget och kanske utöka med något nyförvärv så hoppas vi att vi är med och slåss om seriesegern redan nästa år. Vi har mycket idéer och tankar som vi vill förverkliga, säger Edit Johansson.

Potentiella nyförvärv

När frågan om potentiella nyförvärv kommer upp, så blir tränarduon lite mer förtegna.

— I dagsläget är inget klart. Det finns några riktigt intressanta spelare i stan som vi planerar att ta kontakt med i sommar, säger Lina Holmlund.  

— Årets spelartrupp har varit nöjda och vår förhoppning är att få behålla de flesta. Där spelar jobb och skola in. Sen hoppas vi på att kunna bredda truppen ytterligare, säger Edit Johansson.

SAMSUNG CSC

Om vi bortser från det sportsliga hur sammanfattar ni första säsongen i Skellefteå FF?

— Det har varit en krävande säsong på ett sätt. Vi söker fler människor som kan hjälpa till runt laget. Eftersom allting är nytt har det varit en hel del som ska ordnas runt laget. Men det känns väldigt kul att vi har hamnat i en klubb som alltid stöttar och ställer upp, säger Lina Holmlund

— Dessutom känns det extra bra att tillhöra en förening som jobbar med beteende och värderingar och inte bara bryr sig om det sportsliga, säger Lina Holmlund

Nu är det träningsuppehåll för gruppen. En del tränar fotboll, medan andra är helt lediga. Senare i vår kommer gemensamma försäsongsträningen att dra igång.

— Det är för de som inte spelar fotboll. I sommar så ska vi vara med i NLOS Beach Soccer i Boviken. Och kanske ytterligare någon cup, berättar Edit Johansson.

Sammanfattningsvis, vad har varit roligast med året?

— Att få se gruppen utvecklas på så kort tid och tillsammans prestera som vi gjorde sista matchen mot Åkullsjön, säger Lina Holmlund.

———————————————–

3 snabba från året

Årets bästa?

Nr 1 är självklart segern i Sunnanåcupen. Det kändes verkligen som en revansch att gå obesegrade genom cupen då vi varit allt annat än nöjda med resultatet i vissa seriematcher.

Årets sämsta?

Våra sista 6 minuter. Det är där vi tappat poäng. Vi har i princip lett i varenda match i halvlek men tappat matchen i slutet av andra halvlek. Det är något som vi kommer att rätta till tills nästa säsong.

Årets lärdom?

Vi har lärt oss att fem meter på ett måttband och fem meter på match inte är lika långt. Det skiljer sig ganska mycket, haha!