SAM 7323

Extraträning för att ta nästa steg

postad i: Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet här. 

Det är en tisdag i september. En riktigt höstig sådan. Temperaturen har börjat sjunka och solen syns allt mer sällan. Men just idag lyser solen starkt.

På Elecectrolux Home Arena är det lugnt och stilla som det brukar vara den här tiden på dagen. Nästan helt stilla. Förutom fem personer som rör sig på konstgräset. Klockan är 9.45 och det är extraträning för de i Skellefteå FF:s herrtrupp som har möjlighet och vill köra lite extra. Träningen leds av Matti Kilpelä och Johan Karlsson. Huvudtränare och assisterande tränare för herrlaget. Med på träningen idag är de tre engelsmännen Joe Bell, Jalen Jones och Will Hoare. Idag ä det dessa tre spelare i herrlagets trupp som har möjlighet och inte är uppbokade med jobb eller skola. 

Förslag1

– Det här gör vi för att kunna erbjuda en miljö till spelare som försöker nå elitnivå, säger Matti Kilpelä. 

Efter en uppvärmning bestående av teknikövningar och lite rörlighetsövningar blir det positionsspecifika övningar där spelarna får träna på saker som är av extra vikt för den position de spelar på. Joe Bell och Jalen Jones som är mittbackar får träna på uppspel. Både längre och kortare, samt efter marken och i luften. Medan Will Hoare som är mittfältare får träna på att vända upp från sin mittfältsposition för att hitta instick och spelvändningar. Hela tiden är tränarna Matti Kilpelä och Johan Karlsson aktiva under träningen med uppmaningar och instruktioner till spelarna. Ibland är det tekniska direktiv. Ibland är feedbacken direkt kopplad till lagets taktik och spelmönster. Rent resultatmässigt spelar Skellefteå FF inte för speciellt mycket de sista omgångarna av seriespelet. Men på Electrolux Home Arena den här tisdagen är det något större på spel. 

Extraträningar av den här typen är rätt ovanliga för en förening i division II. För herrlaget har de under de senaste åren varit mer regel än undantag. 

–  Det är viktigt på många olika sätt, säger Matti Kilpelä.

– För spelarna med ambitioner, men också på föreningsnivå. Om vi som förening ska till eliten, måste vi träna som eliten, säger han. 

För Will Hoare, lagkapten i Skellefteå FF:s herrlag är extrapassen viktiga. 

– Jag vill alltid förbättra mitt spel och bli bättre på saker som jag vet att jag behöver jobba med. Matti och Johan anpassar alltid de individuella träningarna till vad vi spelare behöver utveckla. Vilket är bra, säger han.

SAM 7177
Will Hoare

I år har Will varit på alla de tillfällen som erbjudits vilket varit 1-2 gånger i veckan beroende på hur det övriga tränings- och spelschemat sett ut. 

– I år har jag utvecklat mina längre passningar och min taktiska medvetenhet. Jag känner även att passen bidragit till att jag stärk mitt ledarskap och självförtroende. 

Det är inte bara i herrlaget som de genomförs. Även i P19/Sunnanå SK samt i P17-laget genomförs extraträning. För att bli bättre måste du träna mer. 

– I omgångar erbjuder vi extraträning till spelare i vår akademi 2 ggr i veckan. Då har alla som velat få komma, säger utvecklingsansvarig i akademin Klas Nilsson. 

Passen har kunnat erbjudas på dagtid lediga dagar, eller tidig eftermiddagar på vardagar. 

– De är generellt något som vi försöker bli bättre på i akademin att individanpassa träningen ytterligare. I framtiden kommer vi arbeta mer med positionsanpassad teknikträning. Forwards ska få träna på avslut osv. Precis som för herrlaget. Det är en viktig del i elitförberedande utbildningen. Ska våra spelare kunna vara bättre än konkurrenterna så krävs det att vi tränar mer, säger Klas Nilsson. 

Träningen på Electrolux Home Arena rundas av med en avslutningsövning där de båda mittbackarna får träna på offensiva nickar mot mål. Will får träna på att slå några frisparkar innan han också får träna avslut. Då är det tränarna som slår inläggen. 

Förslag4
Träningen avslutas med inlägg.

Finns det något som du skulle vilja utveckla i framtiden? 

– Det skulle vara att kunna erbjuda fler spelare den här möjligheten, avslutar Matti Kilpelä.