Föreningens nyaste lag satsar på futsal

postad i: Futsal, Nyhet 0

Så har dagen äntligen kommit då Skellefteå FF fick sitt första damlag på seniorsidan. Att det skulle vara inom futsal kanske det inte var så många som förutsåg.

Lina Holmlund och Edit Johansson. Där har ni namnen på initiativtagarna tillika tränarna för Skellefteå FF nystartade futsallag. Gemensamt gick de en tränarutbildning i futsal för två år sedan i Västerbottens Fotbollsförbunds regi och sen dess har deras intresse för futsal bara ökat.

Hur kommer det sig att ni startar upp det här laget?

— Inför årets futsalsäsong stod vi utan klubb och ville hitta en förening som kunde ge oss bästa möjliga förutsättningar att satsa fullt ut på futsal, säger Edit Johansson.

— Precis! Vi kände att vi behövde en hel förening som står bakom oss, säger Lina Holmlund.  

Skellefteå FF:s tränarduo Edit Johansson och Lina Holmlund. 

Varför just i Skellefteå FF?

— Vi har en del kontakter i föreningen som vi pratade med och som bara hade gott att säga. Bland annat min farbror Tommy Holmlund som är kiropraktor i Skellefteå FF, säger Lina Holmlund.

— Sen känner jag också Sanna Lundmark som arbetar som projektledare i föreningen och hon ordnade ett möte för oss och det har känts bra sen den första kontakten, säger Edit Johansson.  

Till en början är lagets målsättning att få ihop en grupp och en trupp som kan träna tillsammans över tid. I år finns inget större resultatfokus, utan istället vill Edit Johansson och Lina Holmlund börja implementera futsaltänket i spelargruppen.

— Vi vill ha en miljö dit spelare som vill utvecklas inom futsal söker sig. Vi ser även stora fördelar för fotbollsspelare att träna futsal eftersom det ställer höga krav på teknik, kvickhet och spelförståelse, säger Lina Holmlund.  

Det går minst sagt att säga att de långsiktigt har höga ambitioner för laget.

— Långsiktig så har vi målet att bli bäst i Västerbotten och i slutänden kunna utmana andra delar av Sverige, säger Edit Johansson.

Första futsallaget

Att ha ett lag som endast ägnar sig åt futsal är Skellefteå FF ensamma om på damsidan. Spelarna i laget har bakgrund i flera av Skellefteås andra fotbollsklubbar.

Namn som sticker ut lite extra är Sussie Åberg, Matilda Forslund och Anna Bodén. Sussie Åberg som är målvakt i Morön BK:s Elitettanlag, spelar som utespelare i futsal – och är en av lagets främsta poängplockare.

 

Sussie Åberg dribblar under en träning. 

Hur viktigt är samarbete för er?

— Vi tänker lite större än för den enskilda klubben. Vi upplever att det traditionellt finns en rivalitet bland föreningarna i stan, som påverkar den enskilde spelaren negativt. Vi vill att det först och främst ska gå bra för individen. Vi är en liten stad och då måste vi tillsammans verka för att så många som möjligt ska vilja fortsätta spela, säger Lina Holmlund.

Under sina sejourer i andra delar av Sverige så har de fått upp ögonen för vilka synergieffekter goda samarbeten kan ha.

— I Skåne vet jag att förbundet exempelvis skrev om reglerna för lån så att spelare enklare skulle kunna lånas mellan klubbar. Något som gynnade både spelare och klubbar. Ibland tycker jag att spelarperspektivet sätts för mycket åt sidan i Skellefteå, till förmån för klubbperspektivet. Vi kan bli bättre på att samarbeta klubbar emellan, säger Lina Holmlund.

Responsen har hittills varit positiv, både från spelare som sökt sig till laget och från människor utifrån.

— Det är roligt. Jag tror att det kan vara en fördel att det är under Skellefteå FF:s flagg som satsningen sker, då det inte finns någon gammal rivalitet på damsidan. Det tycker jag märks i antalet spelare som sökt sig till oss, säger Lina Holmlund.  

— Det har varit ett enormt intresse och många spelare har hört av sig, säger Edit Johansson.

Balans i spelartruppen

För att långsiktig lyckas med sitt mål vill de ha en bra balans i spelargruppen. De vill både ha unga hungriga spelarna och de äldre mer erfarna.

— Om vi tar en sådan som Anna Bodén. Med hennes erfarenhet och kunskap är hon kanske den i stan som är bäst på att lära ut till yngre spelare. Vi vill att våra spelare är med och utbildar, säger Lina Holmlund.

— Vi vill använda kompetensen som finns i spelarna, säger Edit Johansson.

Träningsmiljön är något som de tycker är viktigt i sitt ledarskap.

— Vi vill skapa en trygg miljö, med krav på uppträdande och inställning, säger Edit Johansson.

— Vi har förståelse för att alla inte alltid kan vara på alla träningar, men är man där så ska man vara närvarande och engagerad, fyller Lina Holmlund i.

Action i seriespelet i Balderhallen. 

Något annat som de båda tränarna lyfter fram är hur de ser på själva tränaruppdraget i ett Sverige där flickor slutar med fotboll allt tidigare i åldrarna.

— Av vår erfarenhet så slutar många spelare på grund av tappat intresse när de känner att det inte längre utvecklas, säger Edit Johansson.

— Ta bara en sån sak som när vi var på tränarutbildningen. Instruktören går igenom en övning och en av deltagarna som till vardags är ledare för ett flicklag säger “det där hade mina tjejer aldrig klarat av”. Vi ser det precis tvärtom! De första som måste tro på sina spelare är ju tränarna. Sen måste vi ta bort tankar om begränsningar för hur bra en spelare kan bli och istället få tjejerna att hela tiden våga utmana sig själva. Det är vår uppgift att se alla och få spelarna att tro på sig själva, säger Lina Holmlund.  

Där tror jag vi har en annan approach som vi lyckats ganska bra med, säger Edit Johansson.

Laget spelar i RFL dam Norra Norrland som är en av sex futsalserier. Vinnarna av grupperna går vidare till ett nationellt slutspel.

Hur känns det att vara en del av Skellefteå FF-familjen?

— Det känns jättekul. Det känns annorlunda mot vad jag är van vid i stan på ett positivt sätt. Det känns mer seriöst och att föreningen vill ge oss bra förutsättningar.

— Mattias Granström (klubbchef, reds) visar stort engagemang. Som det här med träningstider. Vi bad om hjälp med att få bra träningstider. Och vips så hade vi fått det. Så har det aldrig varit tidigare, säger Lina Holmlund

— Tidigare har vi tränat vid halv tolv, säger Edit Johansson.

— Vi har fått slå oss fram och det är ingen pik mot tidigare klubbar utan så har det varit sen man föddes, säger Lina Holmlund.

Ser ni några utmaningar framöver?

— Om det finns någon sponsor som känner att de vill kliva in med cash så får de gärna höra av sig till oss eller Skellefteå FF. Det handlar inte om så mycket pengar för att täcka alla utgifter vi har under ett år. Kanske något företag känner att dom vill ligga i framkant med att sponsra damlaget med samma summa som herrlaget, avslutar Edit Johansson.

FAKTA: Känt varandra i mer än 10 år

Skellefteå FF:s futsallags tränare lärde känna varandra när de spelade innebandy i Hammarängen för ungefär 10 år sedan.

Edit Johansson började spela fotboll i Betsele när hon var sex år gammal. Flyttade sedan till Skellefteå för att gå fotbollsgymnasiet. Efter gymnasiet bytte hon till innebandy och har bland annat spelat i Ängelholm i högsta serien. Sen några år tillbaka har hon hittat tillbaka till fotbollen mer och mer, men framförallt futsalen.

Lina Holmlund började spela fotboll i Anderstorp när hon var 6 år gammal. Har även spelat i Myckle och Sunnanå. Hon har även hunnit med en sejour i Skåne och Kristianstad, som då spelade i div 1, nu i Allsvenskan. Efter Kristianstad blev det Norrköping och Eneby innan hon kom tillbaka till Skellefteå igen.

Edit Johansson och Lina Holmlund.