mattiwebb

Herr: Huvudtränare Matti Kilpelä om läget i truppen

postad i: Nyhet 0

Även 2021 är ett speciellt fotbollsår som i stor utsträckning påverkats av pandemin. Hemsidan tog ett snack med Skellefteå FF:s herrlags huvudtränare Matti Kilpelä för att stämma av läget och få en bild av hur verksamheten har bedrivits i dessa tider.

Hur har tiden efter förra årets säsong varit?

– Annorlunda. Vi fick inte träna inomhus och boll överhuvudtaget mellan november och februari. Så man kan minst sagt säga att träningsupplägget har varit annorlunda än tidigare år, haha. Sen har vi ju inte kunnat vara i omklädningsrummet så det har blivit en omställning även rent socialt, säger Matti Kilpelä.

Sen fem veckor tillbaka ute på fotbollsplanen, hur har det sett ut? 

– Det har sett rätt bra ut faktiskt. Mycket energi, bra fokus och fysiskt har det sett bra ut även om vi inte tränat boll sen i oktober.

Hur har träningsupplägget sett ut?

– Vi har legat på 5-6 bollpass i veckan. Fyspassen har vi bakat in i bollpassen och gett spelarna program som dom kan göra hemma. Så där har vi varit tvungna att göra ändringar. Har funkat bra än så länge.

Hur lägger man upp en säsongplanering när säsongsstarten är så pass osäker och redan har flyttats en gång? 

– Det blir inte så stor skillnad i själva planering nu när det blev uppskjutet, det är ju mest mentala biten som vi måste ta hänsyn extra noga i den frågan. Vår planering utgår från att utveckla våra spelare så väl vi bara kan. Vi tränar ju mycket hur som helst.

Sammanlagt består truppen nu av 21 spelare. Av dessa är sju nya för i år. Det handlar om Benhur Biniam Taddese, Elliot Grenholm och Nils Lundmark som alla kommer från Morön BK. Lucas Lindfors från samarbetsföreningen Sunnanå SK, Jonathan Käller från Team TG FF och målvakterna Sergio Gonzales Montes de Oca (Mazarrón FC) och Hugo Backman (FC Djursholm). Samtidigt har fem spelare från förra året tackat för sig. Det är Dennis West och Enoch Mbala som båda har gått till Morön BK. Ilir Terbunja som gått till Nacka FC. Ylber Gubetini & Jalen Jones där klubbadress är oklar, samt William Ögren som jobbar med sin rehab och där fortlöpande kontakt finns mellan klubben och spelaren för att se hur situationen utvecklar sig.

Är du nöjd med truppbygget?

– Ja det är jag, antal lokala spelare i truppen gör mig glad och faktumet att vi har så många unga spelare i truppen.

Faktum är att av truppens 21 spelare är det endast sex spelare som fått merparten av sin fotbollsuppfostran utanför Skellefteå. De två nya målvakterna Sergio Goméz Montes de Oca och Hugo Backman, engelsmännen Will Hoare och Joe Bell, samt Radek Erlich och Jacob Stephenson. De sistnämnde får räknas som minst sagt etablerade i staden då de bott i Skellefteå ett antal år.

Avslutningsvis är laget redo för seriespel om serien startar i början av maj? 

– Ja det skulle jag säga, säger Matti Kilpelä.

Mattis kommentarer om nyförvärven

Lucas Lindfors: – Han är spelskicklig och har en bra vänsterfot.

Benhur Biniam Tadesse: – Spännande spelartyp. Han har mycket speed och är duktig 1 mot 1.

Nils Lundmark: – En riktig lagspelare med fin inställning. Tyvärr har han haft skadebekymmer under försäsongen.

Jonathan Käller: – En ledare på plan och utanför. Kan användas på flera positioner.

Elliot Grenholm: – Kommit in på ett bra sätt, fin vänsterfot och duktig passningsspelare.