SAM 0592

HERR: IELTSIN MEST VÄRDEFULLE SPELARE FÖR ANDRA ÅRET I RAD

postad i: Herrlaget, Nyhet 0

Ieltsin Camoes har för andra året i rad fått utmärkelsen som årets mest värdefulle spelare i Skellefteå FF (Årets MVP). Ieltsin fick utmärkelsen under herrlagets avslutningsmiddag där han fick ta emot priset; En klocka från Skellefteå FF:s partner Fritz Olsson med sitt namn ingraverat.

Hur känns det?
– Det är alltid kul att få det erkännandet. Med facit i hand var det inte den mest perfekta säsongen för gruppen. Personligen tycker jag att jag hade en bra säsong. Det är alltid trevligt att kunna bidra till klubben och laget.

Ieltsin Camoes kom till Skellefteå FF under förra årets sommarfönster. Han gjorde succé direkt och var en bidragande orsak till att SFF förra hösten kunde avsluta med 14 matcher utan förlust. Trots visst intresse från andra klubbar under vintern så valde han att vara kvar i Skellefteå FF under 2022, vilket resulterade i 26 mål och Unibettvåans utmärkelse “Årets Anfallare” i Division II Norrland.

– Det har varit en större utveckling än jag trodde under min tid här. Det är en väldigt stor skillnad mot spelet hemma i Portugal. Det har tvingat mig att göra saker jag inte är van vid, vilket har gett en stor utväxling för mig. Det är kul. Jag har även fått det till mig från människor utifrån. Att jag har utvecklats. Till exempel att vara mer aktiv i spelet både offensivt och defensivt. Spelet här har tvingat mig att att springa mer utan boll. Att vara spelbar hela tiden. I år så kändes det som att lagen markerade mig hårdare, vilket gjorde att jag var tvungen att röra mig hela tiden och springa mycket för att hitta nya ytor.

Vad tänker du om lagets säsong?
– Vi hade höga förväntningar och vi hade en trupp för att vinna serien. Vi hade lite problem som försenade utväxlingen resultatmässigt under säsongen. Men kollar man på hela säsongen så var det inte en så dålig säsong. Vi hade potential att göra det bättre och sluta högre. Men det kommer vara ett lärorikt år för oss när vi ser tillbaka på det. Jag tror att om klubben fortsätter att arbeta på samma sätt som de gjort under min tid här så kommer klubben gå upp till slut.

Ieltsin som är fostrad i Sporting Lissabons ungdomslag kom till Skellefteå FF efter en längre tids frånvaro från fotbollen på grund av en knäskada. Han har många vänner som spelar högre upp i de europeiska ligorna och tanken är att även Ietlsin ska ta något eller några kliv upp i seriesystemen till nästa år. Han har redan varit och tränat med Norrby som slåss för sin överlevnad i Superettan. Fler provspel lär det blir för SFF:s portugisiska stjärna.

DSC5458 1

Vad väntar nu?
– Inget är bestämt än. Jag har varit i Norrby, det var en trevlig upplevelse och kändes som de gillade mig. Vi får se vad som händer, det kan finnas andra alternativ i lag i den svenska elitfotbollen.

Och om det inte blir något högre upp, blir du kvar i SFF?
– Det finns alltid en möjlighet, man vet aldrig. Sen jag kom till Sverige har målet alltid varit att spela så högt som möjligt. Jag har utvecklats väldigt mycket under min tid här, vilket har förberett mig för högre divisioner. Så det är det jag siktar på. Det ligger också lite i klubbens kultur att ha en bra träningsmiljö och förbereda unga spelare för spel högre upp. Men som sagt man vet aldrig.

I somras gifte sig Ieltsin hemma i Portugal med sin fästmö. I Portugal har han stora delar av sin familj och vänner. Hans föräldrar bor däremot i England i Manchester, där Ieltsin själv också bodde under en period. Familjen och sin fru saknar han i vardagen, men fotbollen är viktigast just nu.

– Jag har varit ifrån mina föräldrar tidigare, även när jag bodde i Portugal så bodde de i England. I slutändan handlar det om hur mycket man vill jaga den här drömmen om fotbollen. Det handlar om att ha en mental styrka. Jag får spendera tid med mina föräldrar ungefär en gång per år. Min fru träffar jag oftare och nu ser vi över möjligheten för oss att bo tillsammans kommande år.

Stödet hemifrån har den uppmärksamme SFF-anhängaren kunnat märka av i sociala medier, där Ieltsins släkt är aktiva med att dela och kommentera inlägg som handlar om Ieltsin och klubben.

– Jag vet att min familj är några av de som är mest aktiva på sociala medier. De supportar mig, men de supportar också föreningen. Personligen tycker jag såklart det är kul, men ibland tycker jag att de kanske inte behöver visa stöd sådär öppet. De kan ju skriva till mig privat istället.

FAKTARUTA IELTSIN CAMÕES
Ålder: 23
Familj: Fru i Lissabon, Portugal. Mamma, pappa,lillebror och lillasyster i Manchester, England.
Position: Forward
Statistik: 26 mål och 5 assist på 26 matcher.
Bor: Bredvid Hemmakväll, men har aldrig köpt något där.

Samuel Degerstedt
Årets lagkamrat i SFF herrlag 2022.

Degen 1

Hur känns det att få den här utmärkelsen?
– Att bli framröstad till årets lagkamrat i just den här gruppen är en stor ära. Jag är väldigt glad och stolt över att ha fått ta emot det här priset och det är ju ett kvitto på att man gör något bra även utanför planen. Det ger mig även mer motivation till att fortsätta göra det.

Varför tror du att du fått det här priset?
– Jag försöker egentligen bara vara mig själv och vara glad och positiv varje dag. Jag försöker se och involvera alla i gruppen och bara allmänt peppa och stötta mina lagkamrater i alla lägen. För mig är just det en självklarhet, är vi inte vänner utanför planen kommer vi inte vara det på planen heller.

Hur har säsongen varit för dig personligen?
– För mig har det varit en väldigt lärorik första säsong i SFF. Jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket och att jag har tagit stora steg jämfört med när jag kom till klubben. Jag har ju även fått göra mina första mål och hoppas på många fler nästa säsong!

Hur har säsongen varit för laget?
– För laget så har säsongen varit lite som en berg och dalbana. Vi har vunnit de flesta matcher som vi ska vinna och förlorat de matcher vi måste vinna känns det som. Målsättningen var att komma högre än vad vi till slut gjorde men topp 4 är ändå topp 4.

Severin Tatolna
Årets utveckling SFF herrlag 2022

TATOLNA

Hur känns det att få den här utmärkelsen?
– Det betyder mycket för mig det visar att det hårda jobbet ger resultat

Varför tror du att du fått det här priset?
– Varför jag fick priset är att jag alltid vill mer jag försöker alltid lära mig av alla mina lagkompisar, lyssnar på mina tränare och hård jobb

Hur har säsongen varit för dig personligen?
– För mig tycker jag ändå att det har varit en bra säsong individuellt med tanke på att jag inte har spelat så mycket i division två tidigare

Hur har säsongen varit för laget?
– För laget har det varit mycket upp och ner och placeringsmässigt är det inte den placeringen vi hoppades på men de är fotboll ibland går det bara inte som man vill men helt okej säsong av tycker jag iallafall