Ricardo2

Herr: Målvakt fostrad i Inter Milan klar för SFF

postad i: Herrlaget, Nyhet 0

I förra veckan skrev han på kontraktet och idag presenterades herrlagets nya målvakt. 

Riccardo Brugnoni heter han. Han är 22 år, född och uppvuxen i Italien och kommer senast från två säsonger i ligarivalen Ytterhogdal. Riccardo har en spännande fotbollsbakgrund, då han som 13-åring blev köpt från Siena till Inter Milans ungdomsakaademi för 300 000 euros. Han ansågs vara en supertalang och gjorde flera ungdomslandskamper upp till U17-landslaget i Italien trots att han konkurrerade om målvaktsposten med Gianluigi Donnarumma (Italiens landslagsmålvakt). En snabb googling visar också att Riccardo vid 16-års ålder var nära en övergång till FC Barcelona.

Hur känns det att skriva på för Skellefteå FF?

– Det känns bra. Det är väldigt välorganiserat här i Skellefteå FF. Känslan som spelare är att det inte är en division 2-organisation, säger Riccardo.

Hur skulle du beskriva dig som person?

– Jag är en lugn person. Jag gillar inte att festa och sånt. Jag gillar att arbeta hårt och mitt fokus är på fotbollen. Jag vill bli så bra som jag kan bli. Jag gillar att umgås med familjen och vänner såklart, men jag har bott hemifrån sen jag var 13 år för att att satsa på fotbollen, så det är mitt huvudfokus. Och det har format mig som person. Fotbollen är mitt jobb. Har jag en ledig dag vaknar jag ändå klockan 7 och tar mig till gymmet. Har jag en ledig eftermiddag kör jag stretching. Och så vidare, säger han.

Hur är du som spelare?

– Jag skulle beskriva mig som en modern målvakt. Väldigt bra med fötterna och bra på de delar av spelet som blivit viktigare för målvakter idag, exempelvis att vara en extra försvarare/libero när bollen går över backlinjen. Jag skulle också säga att jag är en väldigt kommunikativ målvakt och att jag är bra i luftspelet.

De sensate två åren har Riccardo spenderat i Ytterhogdal där han varit en av seriens bästa målvakter.

Hur hamnade du i Skellefteå?

– Jag har haft kontakt med Mattias (sportchefen) sen december. Jag hade lite erbjudanden från division I och har varit och testat i några lag. Men det var svårt att få ihop en helhet som fungerade för mig. Det var nära, men till slut valde jag att komma till Skellefteå och se hur det var här. Jag tycker att organisationen, sportledning, tränare och spelare är på en högre nivå än division II och därför kändes det bra att skriva på.

Riccardo började sin karriär i olika lokala klubbar i Perugia där han är uppväxt. När han var 10 år gick han till dåvarande Serie A klubben ACN Siena, vilket innebar pendling med klubbens minibuss 2 timmar enkel väg innan och efter varje träning. I Siena fick han träna med spelare som var 2-3 år äldre än honom själv. När Riccardo var 13 år så blev han som tidigare nämnts uppköpt av storklubben Inter Milan och fortsatte sin karriär där. Under sin tid i Inter gjorde han även två sejourer på lån i tredje- och fjjärdedivisionen i Italien. I fjärdedivisionen blev han utnämnd till seriens bästa målvakt när han som 18-åring vann serien med Vibonese.

Vad hände efter Inter?

– Efter Inter skrev kontrakt med Freiburg i Tyskland, där en sportchef som tidigare varit i Inter nu var sportchef. Sen kom covid och fotbollen i Europa stängde ner. Då var det nästan bara fotbollen i norden som var igång och jag blev kontaktad av Ytterhogdals dåvarande tränare Alex Clapham, som jag hade mött när jag var ung och han var tränare i Athletic Bilbao. Så jag tog en chans och åkte dit.

Googlar man dig så kommer även en nyhet om FC Barcelona upp, berätta om det?

– När jag var 16 år skrev jag ett professionellt kontrakt med Inter. I Italien är det så att spelare mellan 16-18 år kan lämna för en klubb utanför Italien för en förutbestämd mindre summa, som en utbildningsersättning. Barcelona hade sett mig och var intresserade. Det var nära att jag gick dit. De flög mig till Barcelona för att träffa klubben, se klubbens boenden och förbereda mig för en flytt. När jag flög tillbaka till Italien var det för att packa mina saker och åka tillbaka. Men tyvärr blev det inte så. Den agent jag hade då ville ha en stor komission för övergången och då gick hela affären i stöpet. Det var synd, för vem vet hur min karriär hade sett ut då. Sen dess har jag inte haft någon agent, utan sköter alla förhandlingar själv, berättar Riccardo.

Hur ser du på din karriär idag?

– Jag vill nå högsta möjliga nivå och nu när jag är här i Sverige vill jag göra det här. Om två stora klubbar som Inter och Barcelona har sett potential i mig, så är det för att jag har något. Jag är fortfarande ung och har möjlighet att ta mig högre upp. Men jag tror att allt händer av en anledning och nu är jag här och det finns en orsak till det. Kalla det ödet om du vill. Men jag tror att jag fortfarande kan nå en bra nivå. Sen ser jag god potential att vinna serien med Skellefteå och ta ytterligare steg även med klubben.

Första intryck av laget?

– Vi är ett lag där man märker att många vill vinna och det syns på spelarna. Det känns som ett bra lag, hög intensitet och professionell miljö. Jag tycker också att det sticker ut hur trevliga och hjälpsamma alla spelarna i laget.

Skellefteå FF hälsar Riccardo med familj välkommen till föreningen.