SAlem

HERR: Salem Chabchoub klar för Skellefteå

postad i: Herrlaget, Nyhet 0

Skellefteå FF har gjort klart med den BP-fostrade vänsteryttern Salem Chabchoub. 25-åringen ansluter senast från en serieseger med Steinkjer FK i norska tredjedivisionen.

Hur känns det?
– Det känns bra att vara här. Kul att kunna dra igång. Det känns spännande. Det känns som att det är något fint på gång i föreningen. Jag fick ett väldigt fint intryck av laget och hela organisationen. Det kändes direkt att det var en trivsam miljö. Så det känns bara bra att vara här.

Berätta om din fotbollsbakgrund?
– Jag började i Huddinge IF när jag var 5-6 år. Där spelade jag tills jag var 10 år. Då blev jag scoutad av Brommapojkarna IF. I BP spelade jag fram till U19, fram till dess att jag var 17 år. Efter BP blev det Åtvidabergs a-lag, spelade mycket U21-matcher. Sen har jag också varit i Tunisien i tre år i USM Monasti i högstadivisionen där. Efter det kom jag tillbaka till Sverige och skrev på för Ytterhogdal IK, va där i någon månad. Och sen senast, 2021 var jag i Steinkjer FK i Norge där vi lyckades vinna division tre.

BP är ju en av Sveriges bästa plantskolor för fotbollspelare, hur var det att spela där?
– I BP var det mycket bra utveckling. Jag har spelat i elitlagen i BP, från det att jag kom. Det innebar att vi alltid var utomlands. Under perioder kunde det vara två gånger i månaden som vi åkte utomlands. Vi kunde möta Ajax, Barcelona och Real Madrid och den typen av storklubbar. Vi tränade nästan varje dag. Det var direkt från skolan till träningen, så var vi där fram till sent på kvällarna. Sen var det sova – skola och samma rutin igen. Även fast vi tränade nästan varje dag så var det ändå så att när jag kom hem så gick jag ut på gården och spelade.

Några bra tränare du vill lyfta?
Jag hade bland annat Magni Fannberg som senare va utvecklingschef i AIK och nu precis tagit över som sportchef i IK Start i Norge. Åke Kallenberg är en annan. Han tränade Zlatan i MFF under ungdomsåren. Han är en bra tränare i alla aspekter. Inte bara det han la ner väldigt mycket tid utanför planen med. Det gjorde att jag utvecklades väldigt mycket under de åren, både på plan och som person. Han har en bra filosofi. I Åtvidaberg hade jag Peter Swärdh, han skulle jag också vilja lyfta som en bra tränare. Även Mattias Nylund som jag hade i Norge i Steinkjer FK vill jag nämna, han har betytt mycket för mig. Det är inget snack om hans fotbollskunskaper, men han är även väldigt duktig på att förstå sina spelare. Ger tid till alla i spelare i truppen. Han har själv spelat ibland annat AIK och GIF Sundsvall så han vet hur det ser ut.

Har du spelat med några spelare som nu spelar högre upp?
– Båda bröderna Augustinsson har jag spelat med. Ludvig (Sevilla FC reds.) är 94:a men jag blev uppkallad till deras lag till matcher ibland. Och Jonathan (i Roseborg reds.) och jag är lika gamla födda 1996.

Hur hamnade du i Skellefteå FF

– Jag hade lite andra erbjudande i Norge och Stockholm. Men jag hade bestämt mig att vara kvar i Sverige av personliga skäl. Så det var min agent Dergham Moawnes som hjälpte mig hitta en klubb där jag kunde utvecklas individuellt, samt en klubb med en bra organisation som satsar och siktar högre. Så han hittade Skellefteå FF och kom i kontakt med Mattias Granström, som erbjöd mig att komma på besök. Och därifrån tog jag ett beslut rätt direkt. Det kändes bra för mig och min karriär.

Beskriv dig själv som spelare?
– Det är alltid svårt att prata om sig själv.
Vilka egenskaper skulle du säga sticker ut?
– Jag tycker jag är en kreativ spelare på plan. Kan skapa saker där man kanske inte såg så mycket möjligheter. Är snabb har bra teknik och bra spelförståelse. Sen jobbar jag alltid hårt på fotbollsplan.

Vad har du för intressen utanför fotbollen?
– Jag försöker ge mycket tid till familjen. Nu är det på distans, men det blir mycket samtal med familj och vänner. Även utanför fotbollen så blir det mycket fotboll. Oavsett om det är FIFA på playstation eller spelar med kompisarna inomhus. När jag är hemma är det mycket socialt med min bror och vänner, gå ut och äta, kolla fotboll och så vidare.

Dina tankar inför året?
– Jag vill bidra så mycket så möjligt. På och utanför plan. Kunna bidra med den erfarenhet och de rutiner jag har. Kunna hjälpa alla att kunna göra det så bra som möjligt. Att lägga jobbet så att vi kan gå upp. Det är därför jag är här, jag är inte här för att slösa min tid. Sen har jag också individuella mål om att utvecklas. Jag vill kunna bidra med så mycket assist och mål som möjligt.

Sportchef Mattias Granström om nyförvärvet: 

– Känns som en spännande spelare. Både med sin snabbhet och teknik. Vi tänker att han är en spelare som ska vara bra att utmana 1v1 och kunna vara en poängspelare för oss.