Joewebb

Herrlaget: Joe Bell om året som gått

postad i: Nyhet 0

Detta är en artikel från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet här. 

Not your average Joe

Årets mest värdefulle spelare 2020 i Skellefteå FF:s herrlag heter Joe Bell är 23 år, mittback och kommer från London, England. 

Om jag ska vara ärlig så förväntade jag mig det inte. Det var en stor ära att få dem utmärkelsen första säsongen jag spelar här. Och det blev en speciell kväll för mig när jag fick priset på avslutningsmiddagen i och med att min pappa var här, säger Joe Bell.  

2020 blev ett annorlunda år. För Skellefteå FF:s herrlag innebar det en halverad säsong och en Division II Norrland som bestod av 13 matcher. Efter en resultatmässigt svag inledning, hamnade till slut på en niondeplacering i tabellen.

 – Det har varit lite berg- och dalbana som är svår att förklara. Efter en tuffare start hade vi en svit på fyra segrar i rad och sen åker vi till Gottne och förlorar klart med 3-0. Det är svårt att sätta ord på det. Men jag tycker att vi som lag är bättre än vad tabellen visar, säger Joe.

Stundtals har spelet sett bra ut, stundtals har det varit enkla misstag som lett till mål för motståndarna. En höjdpunkt under säsongen var 1-0 segern mot då serieledarna och till slut seriesegrarna Piteå IF.

– Det var en bra match från vår sida, även fast vi fick försvara i stort sett hela andra halvlek, säger Joe.

Att göra hattrick i fotboll, det vill säga tre mål i en och samma match är få förunnat oavsett vilken nivå det handlar om. Bedriften blir ännu mer anmärkningsvärd om du är mittback. Det går inte att sammanfatta Joe Bells säsong utan att nämna hans hattrick mot Umeå FC Akademi.

– Det är klart att det var en minnesvärd match, men vi förlorade den matchen till slut. Vilket drar ner upplevelsen för mig. Och jag bryr mig mer om de tre poängen, säger han.

DSC5576 1

Innan han kom till Skellefteå hade han spelat fotboll på College i USA. Han säger att fotbollen i Sverige skiljer sig både från den i USA och i England.

– I Sverige upplever jag matcherna som mer intensiva än i USA. Som mittback krävs det bättre koncentration genom matcherna. Jämfört med England är det mer taktiskt i Sverige. I England är det mer ”kick-and-run” som gäller. Här försöker de flesta lagen jag har sett att spela fotboll.

 Den första tiden i Sverige beskriver han som positiv.

 – Alla är välkomnande här. Alltifrån spelare, ledare, klubborganisationen till människor i allmänhet. Jag visste inte vad jag skulle kunna förvänta mig av en flytt till norra Europa, men jag gillar livsstilen. De flesta är chill och tillbakalutade. Jag pratar ju inte svenska, men har klarat mig bra med engelskan och det har varit enkelt. I England så skulle folk aldrig bry sig tillräckligt för att lära sig ett till språk, säger han.

Att människorna och livsstilen i Skellefteå upplevs som mindre stressad är inte speciellt konstigt med tanke på att Joe Bell är från London.

– Det är väldigt mycket natur här också. Det är väldigt fint vart du än kollar. Älven gillar jag och även bergen runt om. Sen gillar jag att gå till Nya Arken och äta lunch.

Vilken är favoriträtten?

– Jag gillar köttbullarna. Och den där korvrätten med någon sås och ris. Juste korvstroganoff. Jag gillar även fisk och skaldjur.

Har du lärt dig någon svenska?

– Bara småord från killarna i laget. Som ”hej” och ”hejdå”. ”Tjena”, ”hallå” och ”vad säger du” kan jag också. 

Ett hattrick och mest värdefulle spelare bland annat. Hur sammanfattar du din första säsong i Skellefteå?

– Som jag sa så förväntade jag mig inte utmärkelsen. Men jag är ärad över den. Jag vill rikta ett tack till alla som har hjälpt mig, Matti Kilpelä, Johan Karlsson, Mattias Granström. Jag känner att jag har utvecklats på den här tiden, så det bidrar säkert till att jag fick priset.

 Nu är du klar för en till säsong i Skellefteå FF, hur känns det?

 – Det känns bra! Jag har varit i Skellefteå lite mer än tre månader och gillade verkligen hela upplevelsen. Jag har känt mig välkommen. Fotbollsmässigt så har jag utvecklats så jag skulle verkligen vilja fortsätta att jobba hårt och vara bättre. Förhoppningsvis kan vi som lag göra det bättre nästa år än under förra säsongen, säger Joe Bell.