I HUVUDET PÅ ERIK GRAHN

postad i: Nyhet 0

EN SÄSONG TAR SLUT, EN ANNAN TAR VID OCH EN TREDJE STÅR RUNT HÖRNET

Inför säsongen 2017 kan vi konstatera att Skellefteå FF står vid ett vägskäl. Det är nu laget ska bevisa att man hör hemma i toppen och på sikt kan utmana om seriesegern. Kanske redan kommande säsong. Vi ska också komma ihåg att även topplag har svackor. Ett topplag slutar inte att vara ett topplag bara för att man under ett par säsonger slutar utanför toppstriden.

Säsongen 2016 var inget fiasko för Skellefteå FF, men inte heller den fullträff som laget siktade mot. Med ett nytt tränarteam och stora förändringar i spelartruppen var det mycket arbete som behövde göras innan laget återigen var redo för att slåss i tabelltoppen, men under hösten har både spelet och resultaten blivit bättre. Men tro inte att varken föreningen eller spelarna är nöjda, för det är dem inte.

Silly Season

Tidsperioden mellan säsongerna, den som brukar kallas ”silly season”, tar nu vid. Nu får Skellefteå FF möjlighet att vässa och bredda truppen, men riskerar samtidigt att tappa nyckelspelare till andra klubbar i högre divisioner. Nyförvärvet och backklippan Jacob Stephenson har säsongen igenom levererat starka insatser vilket självklart gör honom intressant för andra klubbar. Att Skellefteå FF får behålla honom blir en nyckel, men det finns ett stort puzzel att lägga för föreningen.

 

Från målvakt till forwards

Målvakten Fredrik Enberg har dragits med skadeproblem under hösten och då har Jesper Glaas fått chansen mellan stolparna, och tagit den. Robin Sundberg, som inledde säsongen som tredjeval, lånades ut till Myckle och där har både Sundberg själv och Myckle gjort en mycket stark säsong. Hur ser målvaktssidan ut i Skellefteå FF nästa år? På backsidan är Joakim Wikberg snart redo för comeback efter sin allvarliga knäskada och tillsammans med Stephenson kan FF ha ett av seriens bästa mittlås, förutsatt att Stephenson stannar och Wikberg visar gammal god form.

Att Skellefteå FF får behålla Stephenson blir en nyckel

På mittfältet kommer talangerna Nur Adem och Jonathan Käller vara ytterligare ett år äldre och ett år bättre säsongen 2017 och konkurrensen på mittfältet är mördande. Raymond Ddungu har kommit till sin rätt på centralt mittfält och där återfinns också bland annat Kevin Forss Nordlund och Linus Almqvist. På forwardsplats har nyförvärvet från Östersunds FK, Grace Tanda, i perioder visat upp sin stora potential. Tanda är också, när denna krönika skrivs, målbäst i FF tillsammans med Tobias Sandström, som fortsatt att vara enpoängspelare. Den tilltänkta måltjuven Andreas Smedbakken har haft en tung säsong som avslutas utanför planen med en skada. Sex mål blev det för nyförvärvet från Valbo, de flesta hade nog hoppats och räknat med fler.

Ett viktigt arbete för nästa säsong

Ett lyckat rekryteringsarbete, en framgångsrik ungdomsverksamhet och nyckelspelare som väljer fortsatt spel i Skellefteå FF blir de grundläggande bitarna i det lagbygge som säsongen 2017 ska visa tvivlarna att Skellefteå FF är ett topplag på riktigt.