JalenHemsida

Jalen Jones – Skellefteå FF:s STOOORA nyförvärv

postad i: Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin som släpptes i våras. Läs hela magasinet här. 

I år är det sju nyförvärv i Skellefteå FF:s herrlag. Av de är tre återvändare som nu kommer tillbaka till föreningen efter att ha spelat för andra lag de senaste åren, tre andra kommer senast från samarbetslaget Sunnanå SK och har tillhört Skellefteå FF Akademi tidigare. Endast en spelare är en helt ny bekantskap för Skellefteå FF-fans. Han heter Jalen Jones, är 198 centimeter lång och bär nummer 24 som en hyllning till bortgångne basketlegendaren Kobe Bryant.

JalenJonesfix1

– Innan jag kom hit, visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Mer än att det skulle vara kallt under vintern, säger Jalen Jones. 

Han har bott i Skellefteå i snart fyra månader och säger att han trivs bra i staden. Jalen är uppvuxen i södra London i ett område som heter Mitcham. Det var också där han började spela fotboll i det lokala laget Tooting & Mitcham. barndom

– Det är lite mer rörelse i Mitcham än i Skellefteå. Mer människor, mer affärer, säger han. 

Har du alltid vetat att det är fotboll som du vill hålla på med? 

– Jag tror att jag alltid vetat att jag ville satsa på fotbollen, men jag har haft andra intressen. Exempelvis spelade jag basket och jag gillar fortfarande basket. Även fast jag nu mest kollar på TV, säger Jalen. 

Efter Tooting & Mitcham blev det AFC Wimbledon innan Jalen blev scoutad av Crystal Palace som han spelade för i 8 år. Och på frågan om vad som varit hans största framgång hittills i hans karriär så lyfter han upp tiden i Crystal Palace. 

– Jag kunde från en tidig ålder utveckla mitt spel i en professionell klubb. 

Jalen fick under sina sista år i Crystal Palace träna till och från med förstalaget som spelar i Premier League. 

– Det var en väldigt bra erfarenhet att kunna se hur de tränar och hur hårt de jobbar på den högsta nivån. Jag ville alltid imponera när jag fick chansen för det var ju i det sammanhanget som jag ville vara. Genom att träna med förstalaget fick jag också möjlighet att lära mig från världsspelare på min position och ställa frågor, säger han. 

– Sen är det såklart en besvikelse att jag inte fick något kontrakt med seniorlaget när min juniortid var över. 

Att det blev just Skellefteå är egentligen en slump. Jalen var under 2018 och tränade med några lag i södra Sverige, men inget som ledde till något mer. Men i början av 2019 ringde hans agent och sa att han kunde få komma och provträna med Skellefteå FF. 

– Det kändes som en möjlighet dök upp som kändes helt rätt för mig, säger han. 

I Skellefteå och Sverige trivs Jalen bra. 

– Folk är trevliga och hjälpsamma här. Och en hög andel av befolkningen pratar engelska, vilket gör det enkelt för mig, säger han. 

– När det kommer själva fotbollen så är min uppfattning att fler lag här spelar mer taktiskt och med en tanke. Istället för att bara sparka bollen och hoppas på det bästa.

Tränare Matti Kilpelä är nöjd med det som Jalen visat upp hittills. 

– Det är en intressant spelare med spännande fysiska egenskaper. Jalen har en stor utvecklingspotential och det ska bli väldigt roligt att följa honom, säger Matti Kilpelä. 

Jalen  beskriver Skellefteå FF som en välorganiserad klubb och ett bra steg för honom för att fortsätta utvecklas. 

– Jag kan knappt vänta tills säsongen ska dra igång. Det kommer bli en svår säsong men jag hoppas det finns en chans vi kan vara med och slåss om uppflyttningen, säger han. 

 

Bakgrund

Namn: Jalen Jones

Familj: Föräldrar, en bror, tre systrar

Född: 13 november 1998

Födelseplats: Tooting, London

Tidigare klubbar: Crystal Palace FC, Worthing FC

Långsiktigt mål: Spela i Arsenal

Bästa mat i Sverige: Potatismos och kyckling

Bästa platsen i Skellefteå: Träningsplanen

Bästa svenska ordet: Hej Hej!