Granström1webb

Klubbchefen “Frågan är inte om vi kommer nå dit, frågan är när”

postad i: Futsal, Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Du kan läsa hela magasinet här. 

Mattias Granström har sen 2017 varit klubbchef i Skellefteå FF. Det har minst sagt varit speciella år för Mattias både på ett personligt plan, men också om med anledning av den pågående pandemin. 

– Haha det kan man lugnt säga. 2018 åkte jag på en stroke och var sjukskriven i över ett halvår. I samband med det upptäckte läkarna även en tumör i hjärnan som satt vid hypofysen, så i början av 2019 var de tvungna att operera bort en del av den. Så efter det blev jag borta x antal månader igen. Det var väl egentligen i år 2020 som jag skulle börja arbeta mot de målsättningar vi tänkt. Och då kom pandemin, säger han. 

Inställda evenemang, halverad fotbollssäsong, ingen publik och stora anpassningar på de aktiviteter som har genomförts har varit årets melodi för de flesta föreningar i Sverige, så även för Skellefteå FF. 

– När det här kom så tänkte jag “att i sommar är det borta”. Det kom ju i mars. Nu tänker jag snarare “att kanske till hösten 2021 kan det se bättre ut”. Det man förstått är att vi kanske måste ha ett längre perspektiv på när vi kan återgå till det normala igen och det kanske aldrig blir “normalt” igen. Där måste vi som organisation och förening fundera på framtida scenarion. Och det är svårt. Det är ju endast spekulativt, säger Mattias Granström. 

Hur har det gått ekonomiskt? 

– Ekonomiskt så vill vi ju försöka klara av det här året så bra som möjligt. Men samtidigt vill man ju försöka bilda sig en uppfattning om vilka förutsättningar vi har för 2021.

Backar vi bandet till innan pandemin så har det hänt en del i Skellefteå FF sen Mattias Granström sa upp sig från sitt jobb på Swedbank och tillträdde som klubbchef för Skellefteå FF. 

Ungdomsverksamheten har blivit större med fler lag (17 till dags datum). Två nya damlag har tillkommit i seniorverksamheten, ett i futsal och ett  i fotboll. Fler evenemang; Outdoor Floorball som lockar över 100 lag och 4000 besökare till Norrvalla, Beachvolleyn som anordnades 2019 vid Folkparken och Bryggarbacken. Northern Elite Trophy har startats och växt till ett återkommande arrangemang som lockar lag från norra Sverige, Norge och Finland. Föreningen har även drivit sitt sociala projekt Hela Spelaren, där man utbildar sina spelare i föreningens värdegrund och vad det innebär att vara en förebild. 

Hur ser du på det som hänt under din tid? 

– Egentligen bör ju andra recensera det och inte jag. Men tittar man på föreningsutvecklingen tycker jag ändå det har hänt en del. Där har både ideella resurser och anställd personal jobbat hårt med att utveckla föreningen, säger Mattias Granström. 

– Samtidigt har vi på herrsidan inte tagit de kliv som vi önskat. Vi har varit upp i ettan men inte lyckats hålla oss kvar. Personligen tycker jag det är ett misslyckande, även fast det inte speglar vad som hänt i föreningen. Oftast som utomstående så definieras verksamheten utifrån hur ett seniorlag går i en serie. Men så tycker inte jag att det behöver vara. Det kan vara två skilda saker, säger han. 

Hur ser du Skellefteå FF utvecklas på, låt oss säga, 10 år? 

– Om 10 år så har vi ett herrseniorlag högre upp i seriesystemet, gärna Superettan. Föreningen har fler aktiva medlemmar och vi bedriver en verksamhet som är genomtänkt och strukturerad. Barn och ungdomar får en kvalitativ fotbollsutbildning. Vi har flick- och pojklag i varje åldersgrupp i breddverksamheten. Vi växer redan idag men med den förtätning som nu sker så kanske vi är Skellefteås största förening. Sen hoppas jag att ALLA fotbollsföreningar i Skellefteå  får förutsättningar att bedriva sin verksamhet under hela året, dvs att det ges möjligheter att kunna träna, säger Mattias. 

Mattias2

Skellefteå FF startades som ett samarbete mellan tre föreningar i Skellefteå för att ta elitfotboll på herrsidan till staden. Det är fortsatt en ambition för föreningen. Mattias berättar att ett fokusområde framöver är att fortsätta utveckla kärnverksamheten – fotbollen. För att få en ännu tydligare röd tråd i hur föreningen arbetar med utbildning av fotbollsspelare. 

–  Min målsättning är att vår fotbollsverksamhet ska vara föreningsstyrd och inte ledarstyrd. Att engagemanget och riktlinjerna kommer från föreningen och att det smittar av sig på ledarna. Så att alla grupper får en så bra utbildning som möjligt anpassat efter ålder. För att lyckas med det behöver vi få till tydligare struktur och bättre stöttning och utbildning till ledarna, säger Mattias. 

– Har vi bra och engagerade ledare i vår barn- och ungdomsverksamhet så får vi bättre utbildade spelare högre upp i åldrarna och då kan den verksamheten ta sportsliga kliv. Känner barnen och ungdomarna själva att de utvecklas och tar kliv så kommer de tycka att det är roligare och de kommer fortsätta med fotboll längre. Att spela fotboll längre upp i åldrarna är ju väldigt viktigt ur ett folkhälsoperspektiv, säger han.  

En utmaning för fotbollen i Skellefteå är möjligheten att träna under vinterhalvåret. I och med det kalla klimatet så trängs samtliga stadens fotbollslag i en bollhall. Mattias är en av de som varit pådrivande mot beslutsfattare om bygget av en fullstor bollhall i Skellefteå. 

– Träningsmöjligheterna är en begränsning för fotbollen i Skellefteå. Det finns för få ytor att träna på. För Skellefteå FF märks det genom att lag i vår förening inte kan träna så mycket det önskar. Framförallt gäller det under november fram till april/maj. Det är sex månader om året. Kan du inte träna – så minskar möjligheten att utvecklas.

Detta menar Mattias påverkar både bredd och elit, ungdom och senior.

– Som ett exempel, vårt herrlag som vi försöker få upp i seriesystemet får under den här perioden träna tre bollpass i veckan. Och sen fyra från i mars. De hade kunnat ligga på fem bollpass i veckan under den här tiden. Detsamma gäller våra akademilag som får betydligt mindre träningstider än vad de hade önskat. Men det gäller även våra damer som kanske vill träna en eller två gånger under den här perioden, men inte får någon tid alls, säger Mattias. 

Förutom att vidareutveckla fotbollsutbildningen så beskriver Mattias även ett annat arbete som pågår i föreningen. 

– Vi behöver, som förening, förstå att vi måste driva utvecklingen utifrån de förutsättningar vi har. För ofta vill vi ju utvecklas mer än de resurser vi har. Men vi har helt enkelt begränsat med resurser och det måste vi acceptera. Det kan handla om att vi behöver göra saker på ett smartare sätt. Att arbeta med knappa resurser gör att vi måste vara innovativa och nytänkande för att få den utveckling vi vill, säger han. 

En förutsättning som ofta är avgörande är ekonomin. 

– Vi tror ju att med bra ekonomiska resurser så har verksamheten möjligheten att utvecklas på både ett bättre och snabbare sätt. Med tanke på hur föreningen har utvecklats över tid och att innehållet har ökat både med evenemang, sociala projekt och sett till antalet medlemmar, så kan man tänka att det finns ett värde för sponsorer att samarbeta med oss,  säger Mattias. 

Avslutningsvis, fem år in i det här jobbet, känns det fortfarande meningsfullt? 

– Haha, ja det gör det. I slutändan vet vi vad vi vill och jobbar hårt mot det. Och vi kommer att lyckas. Det är bara frågan om när. Är vi fler som är med på att göra det här, så kommer det att gå fortare. Vad som är viktigt för oss och för mig är att vi bygger något från grunden som är hållbart över tiden som kommer leva kvar i Skellefteå länge, säger Mattias Granström.