MILLEMÖTER JonasAhlin

MILLE MÖTER – Jonas Ahlin

postad i: Nyhet 0

”Mille Möter” är serie intervjuer där vårt unga stjärnskott Mille Dybro intervjuer olika personer i vår verksamhet. Trevlig läsning! 

Han började tränarkarriären genom att bli tränare för sin sons knattelag i Burträsk IK och efter en lång resa genom hela ungdomsfotbollen tog han sedan steget och blev Burträsk IK:s herrlags huvudtränare. Det ledde till att Skellefteå FF fick upp ögonen för honom och värvade in honom till samarbetsklubben Sunnanå SK: Möt Jonas Ahlin!

Detta är hans tredje år som A-lagstränare, men hans första år i Sunnanå SK. Han är en relativt ny tränare men rutinen har han från sin egen spelarkarriär. Ahlin är uppvuxen vid Stockholmsområdet och spelade mestadels av karriären längre ner i landet. Han var bland annat med och tog upp Älta IF till dåvarande division 2 (motsvarande division 1 nu).

Efter karriären hade han inga tankar på att bli A-lagstränare eller tränare över huvud taget utan det kom när han fick frågan att träna sin sons knattelag. Successivt byggdes intresset upp för Ahlin under åren han var tränare åt sin grabbs ungdomslag.

– Att sätta upp ett mål och se glädjen när man lyckas med det är vad som driver mig och fick mig att vilja fortsätta, säger han.

Liksom Skellefteå FF:s herrlags huvudtränare Matti Kilpelä var han back under karriären. Detta är inget som syns på spelfilosofin. Båda två står för en offensiv och spelande fotboll där man ändå lyckas ha en stabil defensiv.

– Jag vet från min egen karriär hur jobbigt det är som försvarare att möta ett offensivt lag som spelar med ett högt presspel, säger Ahlin.

Synen på ledarskap

Liksom många andra tycker Ahlin att ledarskapet är oerhört viktigt.

– Att leda ett lag är inte bara att leda spelarna på planen utan också utanför, säger han.

Ahlins syn på ledarskap handlar mycket om att ge spelarna ett eget ansvar. De ska få vara med och ge förslag och komma med funderingar. Ahlin och tränarteamet ska mest finnas där som ett ”stöd”. Han tar även med sig vetskapen från sin egen karriär att om ledarna får ihop truppen så kommer mycket av sig själv och chansen att laget lyckas är betydligt större än om man inte får ihop gruppdynamiken.

Det Sunnanålag du tränar är väldigt ungt, är det en utmaning i och med att rutinen saknas på en stor del av truppen?

– Så är det absolut, det gäller att dra lite i tyglarna. Som ung, när man inte vart med så mycket på seniornivå, är det vanligt att man gör jobbet, men att man kanske inte alltid gör det så smart. Man måste få ihop så att alla jobbar kollektivt, säger han.

Målet med juniorerna från Skellefteå FF

Skellefteå FF och Sunnanå SK har ett samarbete kring sin herrlagsverksamhet  Spelare som är för gamla för Skellefteå FF:s P17-lag har möjlighet att konkurrera om en plats i Sunnanå SK:s herrlag. För att kunna fortsätta utvecklas i en ambitiös miljö. Flera spelare har de senaste åren tagit steget tillbaka till Skellefteå FF efter några år i Sunnanå SK.

Skellefteå FF har även möjlighet att låna ut spelare till Sunnanå. Utmaningen att få ihop gruppen när spelare kommer att gå mellan lagen ser inte Ahlin som något hinder eller någon potentiell farhåga. Många av spelarna har gått igenom hela Skellefteå FF:s akademiverksamhet tillsammans och alla har samma mål: att utvecklas och ta kliv. Målet för Ahlin och hans ledarteam med Skellefteå FF-juniorerna är att förbereda dem för nästa steg i karriären och utveckla spelarna.

Skulle rollen som huvudtränare för Skellefteå FF vara intressant för din del i framtiden?

– Absolut, jag vill liksom spelarna också utvecklas och ta nästa steg. Det hade vart en rolig utmaning men också en utveckling på det personliga planet.

Sedan tidigare har han ingen koppling till Skellefteå FF mer än att han brukar kolla deras matcher och att han mött dem som tränare i bland annat DM (distriktsmästerskapen).

Vad gjorde att FF värvade Ahlin?

Skellefteå FF fick upp ögonen för Ahlin efter att man mött Burträsk i DM. Man imponerades av hans spelfilosofi och att hans lag vågade spela fotboll och inte bara ”tjonga långt och kämpa” som akademichef David Berthelsen nämner det.

En av de avgörande faktorerna var att hans spelfilosofi är rätt lik Matti Kilpeläs och Johan Karlssons (tränare i SFF herrlag).

– Skellefteå FF vill vara ett spelande lag och då är det viktigt att vår samarbetsklubb också är det.

Skellefteå FF hade kontakt med Ahlin under två år innan han till slut tog steget.

 – Vi är väldigt nöjda att vi lyckades värva Jonas, vi har investerat mycket förtroende i honom och hjälpt honom med att få gå tränarkurserna han inte gått, säger David Berthelsen som ser fram emot att se Jonas Ahlin leda Sunnanå kommande två säsonger.