Mattikwebb

Mille Möter: Matti Kilpelä

postad i: Nyhet 0

Mille möter Matti Kilpelä. Vårt unga stjärnskott Mille Dybro träffar huvudtränaren för herrlaget Matti Kilpelä i en intervju om sitt tränarskap.

Han började spela fotboll i Rovaniemen Palloseura (RoPS) som fem-sex-åring och drygt 25 år senare efter spel i moderklubben RoPS och i Skellefteå AIK/FF tog karriären slut och han tog avstånd från fotbollen. Sedan kom han in på tränarspåret. Med sin offensiva fotbollsfilosofi bjuds publiken på en show, men vem är producenten bakom fotbollsshowen? Möt Matti Kilpelä

Som trettioåring slutade Matti Kilpelä sin fotbollskarriär och fokuserade på studierna. Men det dröjde inte många år innan han fick ett erbjudande från sin moderklubb RoPS som tränare på ungdomssidan. Det var en heltidstjänst som Matti tackade ja till. Efter det kom han att bli assisterande tränare i klubben som spelade i Finlands högsta liga ända tills förra säsongen då man åkte ut.

Synen på ledarskap

Matti var själv mittback under spelarkarriären, men det är inget som märks på hans spelfilosofi som han själv benämner som ”väldigt offensiv, hellre skapa än att förstöra”. Men även om han vill att sitt lag ska spela en offensiv och attraktiv fotboll så förstår han som gammal försvarare vikten av ett bra och stabilt försvarsspel.

Fotboll är så mycket mer än 11 personer som springer runt på en fotbollsplan, tränares ledarskap och spelarrelationer blir allt viktigare och det pratas mer om detta. Enligt Matti är det en väldigt viktig del av att vara tränare. Den relationen han vill ha till spelarna är en relation där man kan vara ärlig med varandra även om man tycker olika om något.

– Människan ska alltid vara i centrum även om det är fotboll vi håller på med, säger han.

I fotboll kommer det alltid att hända att spelare bänkas och att tränare måste ta jobbiga beslut. Men Matti förstod tidigt att det är ”en kamp som man aldrig kan vinna. Det är omöjligt att alla är nöjda varje dag”. Han tycker det är viktigt att få gruppen att känna att om man blir bänkad så ska man veta att om man kämpar och gör det bra när man blir inbytt eller på träning så kommer man ge sig chansen att få spela. Och när man får chansen, då ska man försöka ta den. Konkurrens är en del av fotbollen.

Är det en fördel att du själv har spelat fotboll och att du vet hur det känns att bli petad?

– Jag tror det är en stor fördel att man förstår besvikelsen. De viktigaste är hur man hanterar besvikelsen och att man ska fråga om man undrar varför man är petad, eller varför man blir utbytt, säger han.

Har du något speciellt mål med tränarkarriären?

– Jag har inte riktigt tänkt så. Det viktigaste för mig är att jag trivs i omgivningen jag är i och förhoppningsvis får jag fortsätta vara i miljöer där jag trivs.

Han är inte bara fokuserad på miljön han är i utan även sin egen utveckling. Det märks att han är ambitiös.

– Vilken roll jag har är inte det viktiga. Jag skulle kunna vara ungdomstränare, huvudtränare för ett seniorlag eller assisterande tränare, säger han.

Matti kan tänka sig den roll som känns naturlig och rätt. Vilket han tycker det gör som huvudtränare i Skellefteå FF med Johan Karlsson som hans högra hand. Johan Karlsson som han själv fick vara med och välja in som assisterande tränare. En process han tycker är viktig att man får vara med i som huvudtränare eftersom samarbetet med sitt tränarteam i allmänhet och samarbetet med sin assisterande tränare i synnerhet är en avgörande faktor för laget.

Statistikens framtid

I de större fotbollsligorna registreras löpmeter, passningsprocent, förväntade mål per match, hur stor målchans varje avslut resulterar i och så vidare. Det har revolutionerat fotbollen på den högsta nivån. Spelarna vet vart man bör skjuta, spelarna vet vart straffar ska läggas mot en specifik målvakt och så vidare. Denna statistiska del av fotbollen har även börjat ta sig till de lägre divisionerna. Matti säger att även om statistiken finns måste man även förstå att allt inte bara är siffror och att ”det finns alltid olika orsaker bakom siffror och man kan tolka siffror på olika sätt”. Under hans sista tid i Allfinskan som tränare fick de flera sidor med statistik om varje spelare. De stora lagen har även professionella personer som bara fokuserar på det statistiska. Det viktiga när man har så mycket statistik är att ha en tanke om vad man ska hitta för något. Om man inte gör det kan man ”tappa den röda tråden och det kan bli fel” säger Matti.

Efter varje match så har ledarteamet i Skellefteå FF en genomgång med spelarna där de visar sekvenser från föregående match för laget. Matti och Johan Karlsson går igenom vissa saker som de tycker behöver visas eller pratas om. Vill en spelare se mer klipp på sig själv, finns den möjligheten.

Oftast går det också att få ut videos och analyser på motståndarlagen på ett eller annat sätt. Antingen genom att man fått ut videomaterial från en tidigare match eller att man genom kontakter fått fram information om hur lagen spelar.

Inför denna säsong har ni inte fått spela träningsmatcher och har nyss fått veta hur säsongen kommer att bli, hur känns det?

– Det är en utmaning, vi började först i februari med fotbollsträningarna. Vi har inte heller haft tillgång till omklädningsrum eller möjlighet att ha videogenomgångar.

Vad är dina förväntningar på laget denna säsong?

– På grund av alla ovanliga faktorer inför säsongen så är mina förväntningar i säsongsinledningen att vi försöker spela vårt spel, att vi är modiga och där mentalt. Men det är svårt att ha förväntningar inför denna annorlunda säsong.

Text: Mille Dybro