MILLEMÖTER NILS SLUT

Mille möter – Nils Lundmark

postad i: Nyhet 0

”Mille Möter” är serie intervjuer där vårt unga stjärnskott Mille Dybro intervjuer olika personer i vår verksamhet. Trevlig läsning! 

Skellefteå FF:s defensiva mittfältare Nils Lundmark fick i våras ett besked att han inte kan fortsätta spela fotboll. Efter flera år av en förslitningsskada i höften blev skadan för allvarlig och karriären behövde avslutas. Mille möter Nils i ett samtal om karriären, skadan och livet.

Nils Lundmark började spela fotboll som knatte i Stämningsgården. Därifrån gick han sedan som ung till Skellefteå FF:s akademi. Som ungdom var han lovande, han tog sig till svensk fotbolls elitläger i Halmstad och tog sig upp i Skellefteå FF:s herrlag vid 15 års ålder. Nu ungefär 10 år senare fick han beskedet att han inte bör fortsätta karriären då det kan skapa fysiska men för livet. Ett otroligt tragiskt besked för den fotbollsintresserade 25-åringen som hann med spel i Skellefteå FF, Morön BK och utlåningar i ett gäng lokala klubbar. Inför säsongen var mittfältaren tillbaka i Skellefteå FF efter en sejour i Morön BK. Tanken var att fortsätta spela i divison II även efter Morön åkte ut. Därför skrev han på för SFF. Tyvärr blev inte utfallet så.

Nils hann vara med under en del av försäsongen innan beskedet att han inte kunde fortsätta kom. Så här säger han om årets upplaga av Skellefteå FF:

– Det är ett väldigt intressant lag. Det är många yngre killar som ändå hunnit vara med länge. De tar även steg och är ”hungriga”. Sedan finns det några äldre som bidrar med rutin. Jag tror det kan gå bra.

Även om mittfältaren som skulle haft nummer 18 inte kommer spela själv kommer han följa laget, laget han kom upp i som junior.

Vad kommer du sakna mest?

– Det är väl det givna – det sociala, att träffas ett lag sex gånger i veckan, det är det man kommer sakna mest. Men även själva fotbollsspelandet såklart.

Vad händer med livet nu?

– Jag har inte hunnit bestämma vad jag ska göra med all tid som blir över. Det är som det (fotboll reds.) man gjort. Jag tror dock jag kommer hålla på med fotboll på något sätt i framtiden. Men just nu får man fundera lite vad man ska göra med all tid, säger han.

Nils gick byggprogrammet på gymnasiet och har sedan han gick ut jobbat som snickare. Just nu jobbar han i Jörn vilket mycket av hans tid går till. Skadan kommer dock inte påverka hans yrkeskarriär.

Karriären

Nils Lundmark blev som ung satt centralt i banan. Ett ställe hela hans karriär skulle kretsa runt, bortsett från en period i Morön då han spelade ytterback. Anledningen att han hamnade centralt i banan var för att han var ”väldigt glad i att springa, de satte mig centralt så att jag skulle kunna springa så mycket som möjligt”. Den löpglade mittfältaren fick under karriären med sig rutin och erfarenhet från Skellefteå FF, Bureå IF, Sunnanå SK, Rönnskär Railcare IF och Morön BK. Även om Nils fick spela i många olika lag hade han ändå en besvärlig karriär som kantades av skador. Skador som förslitningsskada i höften under flera år, en knäskada som ledde till operation, två operationer för menisken och en stressfraktur.

Även om karriären tog slut tidigare än tänkt ska man ändå säga att Nils Lundmarks karriär blev rätt lyckad, att ta sig till elitlägret i Halmstad är en väldigt svår sak att göra och att som 15-åring ta sig upp i ett division II-lag är väldigt imponerande. Han kommer utan tvekan ha en attraktiv erfarenhet om han beslutar sig att komma tillbaka till fotbollen inom någon roll i och med att han spelade i så många klubbar, under många olika tränare och ledare.

Vi i Skellefteå FF önskar Nils Lundmark lycka till i framtiden och hoppas se honom i någon roll inom fotbollen så småningom!