Mycket rörelseglädje för de yngsta

postad i: Nyhet, Ungdom 0

Bollhallen på Norrvalla IP fylls successivt med skratt. Det är måndag. Klockan närmar sig 17.30 och det är dags för Fotbollslekis. Sammanlagt är 53 barn anmälda till denna aktivitet som Skellefteå FF anordnar för fem- och sexåringar.

— Fotbollslekis är vår nybörjarverksamhet för de som vill testa på fotboll på ett lekfullt sätt. Med betoning på lekfullt, säger Fredrik Sundvall.

Föräldraengagemang viktigt

Fredrik Sundvall har varit en av ledarna för Fotbollslekis i år då hans dotter Kerstin är med i gruppen. Föräldraengagemang är en förutsättning för att verksamheten ska kunna bedrivas. Han ser många fördelar med att barn aktiveras i en tidig ålder.

— Det klassiska med att få träna på att vara med andra barn i en grupp och träna på samspel. Sen i de tider av skärmtittande som vi befinner oss i nu så är det viktigare än någonsin att vi hittar lättsamma och roliga sätt för våra unga att röra på sig.

Full fart på Fotbollslekis.

Han lyfter också en annan fördel med Skellefteå FF:s fotbollslekis. 

— Kostnaden. I år har vi tagit 450 kronor plus ett medlemskap på 250 kronor. Sammanlagt 700 kronor för hela året, säger Fredrik Sundvall.

— Vi är igång från vecka 13 till vecka 47. Det är väldigt få aktiviteter, i alla fall i Skellefteå, som du får så många träffar för så lite pengar, säger han.

Första gången för Alex

Idag är första gången som Alex Rezaei, 5 år, är med på Fotbollslekis. Till en början är han lite blyg och håller sig nära sina föräldrar, men han hittar snabbt nya kompisar att leka med. Under passet får han testa på att hoppa på ett ben, hoppa över bänkar, krypa igenom häckar, träna på bollkontroll och spela match.

— Jag tycker det roligaste är att skjuta bollen mot mål, säger Alex Rezaei och ler.

Alex Rezaei gillar fotobollslekis

Under träffarna ligger fokus på lek och rörelseglädje. Syftet är att barnen ska få många bollkontakter med både händer och fötter, och utveckla sin koordination. Det kan röra sig om stafett, olika former av kull, balansövningar och övningar direkt kopplade till fotboll.

— Jag kan inte nog understryka vikten av motion i ung ålder. Ökad koncentrationsförmåga, stärkt självförtroende, ökad inlärningsförmåga och ökat välbefinnande är bara några av de fördelarna som finns. Vill du ha klokare ungdomar, skicka de till idrottsplatsen som någon sa, säger Fredrik Sundvall.

— Och då har jag inte nämnt de rent fysiska fördelarna som förbättrad kondition och ökad muskelstyrka, säger Fredrik Sundvall.

2019 är det för barn födda 2013 och 2014

I år har Fotbollslekis bestått av tjejer och killar födda 2012 och 2013. Nästa år kommer -12:orna att bli ett eller flera matchlag, beroende på hur många som följer med, och börja spela matcher. Nästa år bjuds barn födda 2014 in för att delta i Fotbollslekis.

— Det är en viktig del för vår förening. Att se till att den också fylls på underifrån. Vi börjar få spelare i våra akademilag nu som en gång i tiden började sina karriärer i Skellefteå FF. Det är kul att vara delaktig i så många barns första kontakt med föreningslivet och fotbollen, säger Fredrik Sundvall.