NET blir bara större och större – nu bär det av till Finland

postad i: Nyhet 0

Detta är en artikel från vårt höstmagasin 2018. Läs hela magasinet här. 

För andra året i rad arrangerades det en akademiturnering på Norrvallas konstgräs i somras – och denna gång var det med rekordantal i deltagande lag.

Cupen, Northern Elite Trophy, som är ett samarbete mellan allsvenska Östersunds FK och Skellefteå FF, har lockat flera intressenter – däribland en rad toppakademier från norden.

I somras var toppklubbar som finska FF Jaro och SJK med, men även den allsvenska Uppsala-klubben Sirius.

– Vi valde tillsammans med Östersunds FK starta NET av just den anledning att vi vill säkerställa att våra spelare får tillräckligt många utmanande och utvecklande matcher under vardera säsong och det här är en bra bit på vägen, säger Skellefteå FF:s utvecklingschef Klas Nilsson, som även under 2018 smygstartade en nyhet av Northern Elite Trophy – även en yngre klass utöver för U17- och U16-lagen.

– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av turneringen, säger Klas och fortsätter inspirerat:

– Dels så kommer vi själva köra igång en turnering för U13, U14 och U15. Dels så kommer FF Jaro att arrangera några cuper i Finland som kommer att ingå under NET.

Det är av samma anledning som Skellefteå FF startade cupen för U16- och U17-lag som, NET startas även för de yngre spelarna.

– Syftet med att köra igång med en cup för våra yngre lag är att vi ska få några fler tillfällen att lära de yngre akademispelarna mer om vår spelmodell. Vi vill att dom ska vara mer förberedda när dom tar steget in i vårt första matchlag, U16, berättar Klas Nilsson.

Utöver den cup som FF Jaro kommer att arrangera under 2019, så åker Skellefteå FF U17 iväg till Finland under mitten av december för att spela flertalet riktigt utmanande matcher.

– Matchkalendern är en av våra viktigaste utvecklingsverktyg. Vi behöver fler riktigt utmanande matcher för våra spelare. Som ett led i det väljer vi nu att åka på en NET-turnering i Jakobstad 14-16 december med vårt U17-lag.

Där väntar 7 stycken finska lag, bland andra finska mästarna KuPS.

Och Klas är optimistisk inför den egna NET-cupen 2019, hemma på Norrvalla.

– Till vår egen U17 och U16-cup som ligger i juli hoppas vi kunna ta nästa steg i kvalité. Vi hoppas få med något av de bästa finska lagen och även något spännande motstånd från England.