Ungatalanger hemsidan

Rekordmånga akademispelare i herrlaget – genom samarbetet

postad i: Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin som släpptes i våras. Läs hela magasinet här. 

Efter en dyster och gråmulen vår har solen och sommaren äntligen äntrat Skellefteå. Men trots allt negativt som har speglat världen under de senaste månaderna, finns det faktiskt saker som värmer – och som lyser upp som de starka ljusglimtar de faktiskt är.

Däribland samarbetet mellan Sunnanå SK och Skellefteå FF – som bara har vuxit sig starkare med tiden.

– Samarbetet fungerar ju bättre nu än förut, och det känns som att klivet från ungdom till A-lagsfotboll blev mindre eftersom man tar steget via Sunnanå, säger Mohammed Belouchi, som inför säsongen 2020 skrev på ett tvåårigt kontrakt med Skellefteå FF, efter att ha gjort en säsong i just Sunnanå SK.

forslag1
Mohammed Belouchi med Alex Åman och Albin Jonsson i bakgrunden

Sedan flera år tillbaka samarbetar Skellefteå FF och Sunnanå SK i hopp om att möjliggöra elitfotboll på herrsidan i Skellefteå. Samarbetet är som sagt mångårigt, men på senare år har det tagit höjd på riktigt.

I ett gemensamt beslut föreningarna sinsemellan är det naturliga nästa steget från Skellefteå FF:s P17-verksamhet att konkurrera om en plats i Sunnanås representationslag på herrsidan. Och på kort tid har detta resulterat i att fler spelare har tagit klivet vidare till Skellefteå FF:s A-lag.

En av dessa är Mohammed Belouchi, vars moderförening är Skellefteå FF. Efter flertalet år i ungdomslagen och akademilagen i Skellefteå FF, spelade han under 2019 i Sunnanås färger. 2019 blev en nyttig erfarenhet då juniorfotboll blev till seniorfotboll.

– Jag har nog framför allt lärt mig att kontrollera mig själv på planen, det gäller då attityd. Men också det fysiska spelet eftersom många lag vi mötte var betydligt större än vad man själv var, säger Mohammed Belouchi, och syftar på det faktum att unga Sunnanå, med äldsta spelaren i laget född 2000, ofta var i underläge rent storleksmässigt.

Men givetvis fanns det andra lärdomar att ta med sig från 2019.

– Jag fick känna på hur det var att ha en ledarroll i en grupp, vilket kan vara därför jag har lärt mig att kontrollera min attityd idag.

Men det är inte bara Belouchi som har tagit steget från Sunnanå herr till Skellefteå FF. Även Severin Tatolna och Alex Åman har klivit över. Samt Linus Larsson som i början av juni skrev på ett tvåårigt kontrakt.

– Det känns bra, och kul att ta steget upp, säger Alex Åman som ifjol bar kaptensbindeln i Sunnanå.

– Både tempo och kvalite är ett snäpp upp här i FF även fast det var bra i SSK också, fortsätter Åman, vars personliga målsättningar inför säsongen är klara.

– Jag vill slåss om speltid.

Även Belouchi är inne på samma linje.

– Har kanske inte några målsättningar så, men jag vill fortsätta utvecklas både fysiskt och mentalt. Samtidigt hoppas jag också så klart på att få så mycket speltid så möjligt, vilket kan ses som en målsättning.

Under säsongen 2020 har totalt 11 spelare från årets SSK-trupp tränat med Skellefteå FF:s herrar, utöver de som redan har skrivit kontrakt. Detta är något som gläder Johan Karlsson, som är huvudtränare i Sunnanå och assisterande tränare i Skellefteå FF.

– Självklart är det väldigt roligt och förhoppningsvis är detta något som inspirerar killarna ytterligare, säger Johan och tillägger:

– Under denna säsong känner jag att vi har tagit kliv i hur vi tränar i Sunnanå och det syns också i det faktum att allt fler på riktigt kan konkurrera om en plats i FF:s A-lag och bidra på träningarna. Det är givetvis väldigt kul för mig som är i bägge lagen och all cred till killarna som gör detta arbete.

Sev
Severin Tatolna

Tränarkommentarer från Matti Kilpelä: 

Severin Tatolna: Han har snabbheten som spetsegenskap. Det vi ska utveckla är hur han och vi som lag kan dra max nytta av den. 

Alex Åman: Fin passningsfot och läser spelet på ett bra sätt. Med Alex jobbar vi på att bli ännu bättre i duell- och försvarsspelet.

Mohammed Belouchi: Är rejäl i sitt spel och har sina absoluta styrkor i försvarsspelet. I Belles fall vill vi utveckla spelet med boll ännu mer. 

Linus Larsson: Han är kaxig i sitt spel på helt rätt sätt. I hans fall gäller det att utveckla fysiken och att hålla sig skadefri.