EmilaNorlund

Reportage: Årets MVP Emilia Norlund

postad i: Damlaget, Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet direkt i webbläsaren här: https://skellefteaff.se/nyhet/las-fotbollsmagasin-2-2021-online/

Emilia Norlund heter årets mest värdefulle spelare i Skellefteå FF:s damlag 2021. Emilia som kom till Skellefteå FF i somras har under hösten har imponerat stort. Både i sitt sätt att spela och sitt sätt att ta ansvar i gruppen på träning och match.

Grattis till utmärkelsen årets mest värdefulle spelare, hur känns det?
– Tack! Det känns såklart väldigt bra att bli utsedd till det. Roligt att ledarna uppskattar det engagemang jag lägger ner på träning och matcher, säger Emilia.

Emilia Norlund kom till Skellefteå FF i sommaruppehållet efter ett fyra år långt uppehåll från fotbollen. Då spelade hon i Sunnanå SK:s F19-lag och kände inte att motivationen fanns att fortsätta. Men efter att hon sett några matcher med Skellefteå FF under året, kände hon att suget kom tillbaka så hon kontaktade tränarna.

– Jag blev sugen på att börja om med fotbollen igen. Skellefteå FF kändes som ett självklart lag att börja i. Då fokuset är på att det ska vara roligt att spela fotboll och att alla är välkomna.

Vad har du för relation till fotboll?
– Jag började spela i Jörn som 6-åring. Sedan dess har det varit ett stort intresse både att spela fotboll och att se på matcher.

På sidan av fotbollen studerar Emilia till förskolelärare på Umeå Universitet. Undervisningen är delvis på distans, vilket gör att Emilia kan bo kvar i Skellefteå och pendla de dagar de är föreläsningar på plats.

Skellefteå FF:s damlag grundades för 3 år sedan med syftet att vara ett alternativ till de elitsatsande seniorlag som redan finns i staden. Det är något som Emilia Norlund tycker behövs.

– Om jag ska se tillbaka till när jag själv slutade som 16-17 åring så hade jag redan då behövt ett lag som Skellefteå FF. Där alla får speltid och det inte är träningar varje dag i veckan, säger hon.

Fotbollsfamilj

Emilia kommer från en riktig fotbollsfamilj. De är fyra systrar i familjen Norlund där samtliga har spelat fotboll. Caisa, Iza och Leia. Och så Emilia förstås. Nu spelar både Emilia och lillasyster Leia i Skellefteå FF, Leia i Skellefteå FF:s flickor födda 2006/2007.

EmiliaNorlund stående trappa2n

Pappa Johan har varit tränare för alla barn i olika omgångar.

– Det har alltid varit fotboll i vår familj känns det som. I och med att mina systrar fortsatte spela när jag slutade, så var jag på mycket matcher, säger hon.

Ett växande problem inom fotbollen är att allt fler väljer att sluta i en tidigare ålder. Vilket gör att det blir spelarbrist. Emilia var ju också en av de som faktiskt la av med fotbollen under tonåren.

– I mitt fall skulle jag säga att det var flera olika faktorer som påverkade. Dels blev det för mycket press på att prestera i och med att det var en elitsatsning, sen hade jag lite småskador och sen tyckte jag det gick sämre för mig. Det ledde till mindre speltid, vilket gjorde allt lite jobbigare, berättar Emilia

– Sen kanske jag saknade någon som kunde förklara vad jag skulle utveckla för att bli bättre. För som 17-åring så undrar du ju om du inte får spela. Vad ska jag göra? Det är ju annorlunda i Skellefteå FF där alla får spela och det inte är samma press, säger Emilia.

Som spelare beskriver hon själv som envis, hårt arbetande och med en bra spelförståelse. I år har hon spelat mittback och mittfältare, något hon trivs bra med.

– Det spelar inte så stor roll exakt vart, men någonstans centralt vill helst spela, säger hon.

Under de tre åren som Skellefteå FF:s damlag funnits har poängskörden i seriespelet successivt ökat. Första året togs 0 poäng, andra året slutade laget på 3 poäng och i år 2021 blev det sammanlagt 8 poäng. Det blev två vinster mot Ostvik/Drängsmark/Byske, 3-3 mot Bureå och 1-1 mot Rönnskär Railcare IF/CIF. Det märks också i spelet där fler matcher är jämnare.

– Inför nästa år hoppas jag att vi får behålla många av våra spelare, då jag tycker vi blev mer och mer samspelta under hösten. Det vore kul att bygga vidare på, säger Emilia.

Emilia hann med att spela 10 av lagets 16 matcher under året. Nästa år ska hon vara med från början av säsongen.

Avslutningsvis, varför tror du att du fått utmärkelsen Årets mest värdefulle spelare?
– Det är jättekul att få utmärkelsen. Jag var inte riktigt beredd på det då jag bara varit med en halv säsong. Både spelare och ledare har sagt att de uppskattar det jag gör. Jag tar ändå ett ansvar, skulle jag säga. Att få igång alla och att det ska vara kul på träningar och matcher, säger Emilia.

Faktaruta:
Namn: Emilia Norlund
Ålder: 21
Position: Mittfältare, Mittback
Tidigare klubbar: Jörns IF, Clemensnäs IF, Sunnanå SK
Bästa fotbollsminne 2021: Matchen mot Bureå var en riktigt rolig match. Vi krigade oss igenom matchen och gjorde många mål.

Årets utnämningar

Årets MVP
Emilia Norlund

Årets Utveckling
Emmie Kuula

EmmieKuula pris

Årets lagkamrat
Sofia Westin

SofiaWestin pris