Ieltsin1

Reportage: Årets spelare på herrsidan – Ieltsin Camoes

postad i: Herrlaget, Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet direkt i webbläsaren här: https://skellefteaff.se/nyhet/las-fotbollsmagasin-2-2021-online/

Årets spelare på herrsidan i Skellefteå FF blev i år den portugisiska anfallaren Ieltsin Camoes. Ieltsin skrev på för Skellefteå FF under sommaruppehållet och kom in och bidrog till den positiva resultatrad laget hade under hösten. Han vann även lagets skytteliga.

Hur känns det att bli utnämnd till årets mest värdefulle?

– Det känns bra att få ett erkännande. Nu hade jag tyckt att jag spelat bra även utan priset. Men det är mitt första MVP-pris och jag vill rikta ett stort tack till klubben och laget som gett mig rätt förutsättningar att prestera.

Herrlagets säsong började lite knackigt. På förhand var laget tippat att hålla till i toppskiktet av tabellen, men verkligheten blev en annan. Efter 14 omgångar låg laget på en
12:e plats, precis över nedflyttningsstrecket.

– Vårt självförtroende var inte på topp och på grund av det förlorade vi många poäng som vi hade kunnat vinna. Men vi kunde fortsätta arbeta hårt, tro på oss själva, på tränarna och på det som organisationen gör, och lyckades ta laget till en bättre position, säger Ieltsin.

För Ieltsin har säsongen blivit lyckad med 11 mål och 4 assist på 16 startade matcher. Tillsammans med William Ögren, som gjorde comeback i sommaruppehållet, fick Ieltsin igång Skellefteå FF:s målskytte, något som hade saknats innan. Skellefteå FF avslutade säsongen i herrarnas division II Norrland med 14 raka matcher utan förlust.

– När jag kom så förväntade sig folk att jag skulle göra mål. Enligt mig själv har jag försökt hjälpa laget på alla möjliga sätt, inte bara genom att göra mål och jag tycker jag har gjort bra ifrån mig även i spelet.

Hur hamnade du i Sverige?

–När jag kom hit så var det försäsong i Portugal, där jag bodde tidigare. Jag hade inte tränat eller spelat i ett lag på långt tid då jag haft en korsbandsskada. Så jag var hemma i Lisabon. Jag höll mest igång på egen hand. Sen kom en förfrågan från min agent om att spela i Sverige och här är jag, säger Ieltsin.
– Det enda jag visste om Sverige var att huvudstaden heter Stockholm. Jag tänkte att det var en bra nystart för mig efter skadan och jag är glad att jag kunde komma hit och göra skillnad.

Alla har varit välkomnande

Hur var det att komma hit till Skellefteå?

– Det var inte tufft. Det var inte heller enkelt. Jag har inte allt här som jag har hemma. Vädret, maten och stadslivet i sig självt är annorlunda, säger Ieltsin.
– Klubben har hjälpt mig att känna mig bekväm. Och det känns som jag har anpassat mig på ett bra sätt.

Ingen hemlängtan?

– De senaste dagarna har jag haft hemlängtan, men inte så mycket. Men det är normalt när vi är i slutet av säsongen, säger Ieltsin.
– Lagkamrater, tränarstaben, kansli, styrelsen och folk runt om föreningen har fått mig att känna mig välkommen. Vilket också har hjälpt mig att prestera.

Kan du några svenska ord?

– Jag kan räkna till 10. Sen kan jag några fotbollsbergrepp, säga “spela”, “droppa lite”, “såja”, “bra”, säger Ieltsin och skrattar.

Fotbollen i Sverige och den Ieltsin spelat tidigare i Portugal, skiljer sig åt en del. Han menar att det är mer fysiskt och högre tempo i Sverige. I Portugal är det mer taktiskt och tekniskt.

– Här är det mer öppet spel, så känslan är att allt kan hända. Lagen har sämre kontroll på matcherna skulle jag säga, säger Ieltsin.

Följer du Ieltsin i sociala medier och är lite uppmärksam så kanske du har noterat att det då och då kommer in kommentarer och uppmuntrande ord från lite mer kända portugisiska fotbollsspelare. Ieltsin har många vänner som är professionella spelare, som han spelat med under sina ungdomsår. Däribland AC Milans Rafael Leao.

– Jag spelade med honom i Sporting mellan det att jag var 12-15 år. Och vi har hållit kontakten sen dess. Det är en bra kille, säger Ieltsin.

Vad har du själv för ambitioner med fotbollen?

– Mitt mål har alltid varit att bli professionell fotbollsspelare. Jag känner att jag har mer att ge. Ambitionen är att spela i en förstaliga och kunna försörja mig som fotbollsspelare. Jag vet att jag kan nå dit om jag jobbar hårt, säger han.

Men först väntar ett välförtjänt uppehåll över jul och nyår. Ieltsin åker hem till Lisabon och tillbringar uppehållet där. Hans föräldrar som bor i Manchester kommer även de till Portugal i vinter.

– Nu ska jag njuta av de små sakerna som jag har saknat. Att vara med familjen, flickvännen och vänner. Julen kommer snart så det blir ett perfekt tillfälle att vara med familjen, säger Ieltsin.

Faktaruta:

Namn: Ieltsin Camoes
Ålder: 22 år
Position: Forward
Tidigare klubbar: CAC Portugal, Sporting Lisabon, Maclesfield Town, Nacional, Maritimo, U.Almeirim, Altherton Collieries, FC Alverca
Bästa fotbollsminne 2021: Mitt första seniorhattrick mot Täfteå

Övriga utmärkelser

20211128 201637

Årets Unga Spelare
Oliver Grenholm

Årets Lagkamrat
Will Hoare

Specialomnämnande Årets Utveckling
Mohammed Belouchi

Specialomnämnade Årets Comeback
William Ögren

WilliamÖgren 1