SAM 0035

REPORTAGE: Jonna Lundgren har hittat hem i SFF

postad i: Damlaget, Nyhet 0

Fotbollskarriären började i Skellefteå FF innan hon spenderade stora delar av ungdomsåren i Morön BK. Men sen tre år är Jonna Lundgren tillbaka i Skellefteå FF igen.

Detta är ett reportage som är en del av vårt fotbollsmagasin. Läs hela vårt magasin genom att klicka här. 

– Nu spelar jag i första hand för gemenskapen. Jag trivs bra i Skellefteå FF, jag tycker vi är ett härligt gäng. Vi har fått in en del nya nu som kommit in bra i gänget, säger hon.

RED5 SAM 1492
Jonna spelar först och främst för gemenskapen. Foto: Jacob Stephenson. 

Under dagtid arbetar hon som fritidspedagog på en skola, men hon har framtidsplaner på att studera vidare på universitet. Så småningom.

– Det är lite av ett dilemma för mig nu. Jag trivs jättebra på mitt jobb och har verkligen kommit in i det. Men jag känner att jag vill plugga i framtiden. Samtidigt är jag inte på en plats i livet då jag vill flytta, utan jag vill bo kvar i Skellefteå. Jag har precis flyttat till lägenhet med min sambo och är hemmakär så jag vill vara nära familjen. Därför skulle jag inte vilja flytta nu. Samtidigt vill jag någon gång ha studentlivet. Så jag är lite rädd att fastna, säger hon.

Uppvuxen på Norrbacka

Jonna är född och uppvuxen i Skellefteå, på Norrbacka med sin mamma, pappa och storebror. Familjen återkommer hon till som viktig för henne och hon beskriver relationen inom familjen som nära.

– Jag har varit lyckligt lottad. Jag har haft det bra. Haft tur med att alla nära och kära har varit friska och hela, säger hon.

Fotbollen har hon spelat i Skellefteå FF och Morön BK. När hon började 6:an blev det seriösare och hon bytte från sin klass på Norrhammar till fotbollsklass på Kanalskolan.

– Det minns jag som nervöst. Jag var blygare då och kanske inte den som tog för sig mest i klassen. Från att ha gått med samma klass i flera år, till en ny klass där jag inte kände någon alls.

RED4 SAM 1577
Jonna är tillbaka i Skellefteå FF, klubben som hon började sin karriär i. Foto: Jacob Stephenson

Hur skulle du beskriva dig som fotbollsspelare?
– Jag har aldrig analyserat mig själv som fotbollsspelare. Men jag gillar att fördela bollar. Jag gillar att vara på mitten och hitta bra passningar. Jag skulle inte påstå att jag är speciellt hård på plan. Jag gillar att hålla i boll och är lugn med bollen skulle jag säga, säger Jonna.

Satsningen på fotboll pågick för Jonna fram tills det var dags att ta steget till F19 i Morön.

– Motivationen avtog och jag tänkte sluta. Men sen var det flera från laget som var i samma sits och skulle vara med och starta upp i SFF. Så då testade jag några träningar och trivdes, säger hon.

Hon hade även kontakt med andra lag, men valet föll till slut på att fortsätta spela fotboll i Skellefteå FF.

– För mig var det perfekt. Jag är glad att vi har varit det gäng vi har varit. Trots att vi har förlorat en del så har vi haft kul ändå och kunnat skratta bort det.

Ny tränare för laget

Inför i år har en del förändrats i Skellefteå FF. Huvudtränarna Erik Bohlin och Rickard Falkman har valt att tacka för sig. Rickard var med från början och startade upp laget och Erik hoppade på kort därefter. De har varit eldsjälarna som drivit laget de senaste åren. In har istället Mattias Granström kommit. Mattias som också är klubbchef för föreningen.

Granstrom
Mattias Granström är ny tränare för damlaget 

– Jag är tacksam för det Rickard och Erik gjort. Rickard var med att starta upp det här laget och de båda byggde upp laget från grunden. De skapade en väldigt trivsam miljö och vi har haft väldigt kul tillsammans, säger Jonna.

Vad tror du om Skellefteå FF året som kommer?

– Jag tror ändå att det här kan bli ett spännande år. Vi har en ny tränare i Mattias Granström som jag tror kan fortsätta att utveckla oss. Och vi har en del nya spelare och en spännande trupp. Det känns kul. Kul med lite nya. Jag hoppas att utvecklingskurvan kan gå upp, säger Jonna.

Målsättning för egen del?

– Att ha kul! Jag spelar mest för att ha kul. Och sen klart att göra sitt bästa för att vi ska vinna lite matcher.

Faktaruta:

Namn: Jonna Lundgren
Ålder: 20 år
Position: Helst central mittfältare
Familj: Sambo + mamma, pappa och storebror.
Började spela fotboll: I Skellefteå FF som 6-åring.
Yrke: Gick ekonomi på gymnasiet och jobbar nu som fritidspedagog

Text: Jacob Stephenson