Skärmavbild 2021 12 17 kl. 13.13.11

Reportage: Killmiddag för att motverka machokultur

postad i: Nyhet 0

Det här är ett repotage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet här. 

Skärmavbild 2021 12 17 kl. 13.06.04

Det är den första onsdagen i december. Vi befinner oss i Norrhammarskolans matsal i Skellefteå. I lokalen är de ett tjugotal killar utspridda i olika grupper. På borden framför dem står takeaway-mat från olika ställen, mestadels pizza och pokébowls. På varje bord finns även ett papper med frågor.

Det är Skellefteå FF:s herrlag som abonnerar matsalen ikväll och det är “Killmiddag” på schemat. Under hösten har Skellefteå FF:s herrlag och P17-lag drivit projektet Matchokultur, för att motverka mäns våld mot kvinnor. Projektet består av fyra träffar som på olika sätt lyfter temat. Kvällens träff är den sista. “Killmiddag” är ett koncept som stiftelsen Make Equal har tagit fram, för att stimulera till självreflekterande samtal killar emellan. Upplägget är simpelt. En grupp killar äter middag tillsammans och diskutera ett gäng frågor.

SAM 0615
Herrlagsspelare på ”Killmiddag”

– Vi har arbetat med sociala frågor ett antal år nu. Förra året avslutade vi vårt Arvsfondenprojekt och då kändes det här temat relevant. Så vi sökte stöd och fick det, säger projektledare Jacob Stephenson

Projektet är finansierat av Länsstyrelsen i Västerbotten som år 2020 utlyste medel för ideella organisationer att arbeta med mäns våld mot kvinnor. Matchokultur som projektet heter har tre underteman; arbeta med maskulinitetsnormer, minska efterfrågan på sexuella tjänster och motverka våld i unga parrelationer.

Sexuellt våld är ett stort samhällsproblem som kostar skattebetalarna åtskilliga miljarder årligen. Under 2021 har flera uppmärksammade fall uppdagas inom idrotten, vilket visar att sporten inte är förskonad från problematiken på något sätt.  

– Vi vet att det förekommer övergrepp inom idrotten i Skellefteå. Skellefteå är ingen frizon. Det känns viktigt att få arbeta med unga killars värderingar inom idrotten. Om vi nu vill ha någon förändring, säger Jacob. 

William Ögren, den comebackande anfallaren, har gjort stor succé på fotbollsplanen i höst. Han tyckte konceptet med Killmiddag var bra. 

– Frågorna tog upp saker som man sällan pratar om med sina lagkamrater, säger han. 

WilliamÖgren
Fr v. William Ögren, Alex Åman, Ceasar Lindblom & Albin Jonsson

Kan du ge något exempel?

– Ett ämne som det blev en bra diskussion om vid vårt bord var hur mycket fotbollen påverkar oss i vår vardag. Det var intressant att höra hur andra reagerar efter att dom gjort en dålig match. Att humöret kan påverka folk i omgivningen, berättar William. 

Andra exempel på frågor som diskuteras vid borden är; Vågar du visa vad du känner i laget?, När var du riktigt ledsen senast?, Har du svårt att säga förlåt eller be om ursäkt till andra? När har du känt att du inte lever upp till bilden av hur en man ska vara?

Workshopledare under kvällen är Johan från Make Equal. Han har även tidigare hållit i en föreläsning under projektet om normer. Idag vandrar han runt bland borden och deltar i diskussionerna. 

– Jag tycker det känns lyckat. Det är alltid svårt att säga hur mycket deltagarna kommer in på djupet under en så kort tid, men jag är förvånad över hur pass allvarligt de tar på uppgiften. Det hör inte alltid till vanligheten när killar och män ska prata om saker de inte pratat om tidigare, säger Johan.  

En utmaning som en förening som Skellefteå FF tampas med är tidsåtgången åt sina sociala projekt. Spelarna i P17 och herrlaget som deltagit i det här projektet tränar nästan varje dag i veckan. Att då lägga in fler obligatoriska träffar kan vara svårt. Men närvaron har varit god i projektet. 

Att projektet är viktigt tycker även William Ögren. 

– Det är alltid viktigt att belysa och prata om samhällsproblem. Det kan bli en tankeställare. Jag tror många kan känna igen sig i att ha varit i ett umgänge där jargongen sakta blivit värre och grövre utan att du tänkt på vart det kan leda, säger William. 

När middagen är slut och pizzakartonger, pappmuggar och engångsbestick slängts i papperskorgen är projektet slut för herrlaget. Fyra träffar har genomförts, men kommer det att göra någon skillnad?

– Flera av de jag pratade med uppskattade samtalen, och trodde att de kunde bidra till ökad tillit spelarna emellan, att våga prata om mer intima och personliga erfarenheter, säger Johan från Make Equal.

William Ögren funderar ett tag och säger sen.

– Jag hoppas det kan göra skillnad. Framförallt tror jag att det är bra att även P17 är med i projektet. De är yngre och i en mer påverkbar ålder, säger William. 

Vad som väntar härnäst för Skellefteå FF är ännu oklart. Att föreningen kommer fortsätta arbeta med sociala frågor står dock klart. 

– Det är inte riktigt klart hur det blir framöver. Vi känner oss inte klara med det här ämnet, samtidigt som det också finns andra intressanta teman som vore kul att jobba med, säger Jacob Stephenson. 

Johan makeEqual
Johan, från Make Equal

 

FAKTARUTA: Dessa träffar har genomförts

◼️  29 september Paulina Bengtsson.

Om sexuellt våld, samtycke, koppleri, porrindustrin, prostitution, sexism i reklam, samt hennes egen berättelse.

Paulina har skrivit den självbiografiska boken “Utnyttjad, våldtagen och såld – en sann historia” om sin egen berättelse om hur hon blev kidnappad, våldtagen och såld.

◼️ 13 oktober Workshop med Make Equal om maskulinitetsnormer och våld.

Bland annat lyftes och diskuterades maskulinitetsnormer, homofobi, sexism, rasism, våld & ramar för män och kvinnor.

Make Equals föreläsare Johan som själv har erfarenhet av att spela fotboll och tillhöra mansdominerade miljöer lyfte även exempel på vad som kännetecknar miljöer som präglas av sexism och vilka negativa konsekvenser det kan få på individ och samhällsnivå.

Under workshopen fick deltagarna även diskutera och reflektera kring hur maskulinitetsnormer påverkat och påverkar dem i deras liv.

◼️  27 oktober Workshop med Centrum mot våld i Skellefteå

Centrum mot våld i Skellefteå arbetar med både personer som blivit utsatta och personer som utsatt andra men som vill förändra sitt beteende.

Vad är våld? Vilka olika typer av våld finns? Är det intention eller upplevelse som definierar vad som är våld? Konsekvenserna av våldet för förövaren, offret och samhället, var alla frågor & ämnen som lyftes.

◼️  3 november “Killmiddag” – Make Equal

Deltagarna samlades för en Killmiddag som är ett koncept som Make Equal tagit fram. Det går ut på att deltagarna samlas för att äta middag samtidigt som de diskuterar olika frågor som bland annat rör känslor, normer, våld & manlighet.

Hur är det i vårt lag och grupp? Går det att vara den du vill? Vad skämtas det om i vårt omklädningsrum? Hur ser jag på min kropp? Bryter jag mot mansnormer? Var alla frågor som diskuterades.

IMG 20210929 192127 1
P17-laget och Herrlaget under föreläsningen med Paulina Bengtsson