DSC2593

Reportage: Northern Elite Trophy 2020

postad i: Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin hösten 2020. Läs samtliga våra magasin här. 

Spännande final i F05 när Northern Elite Trophy avgjordes

– Vi fick tuffa matcher i gruppspelet och det förväntade vi oss på förhand om jag ska vara ärlig, säger Johanna Sterner som är lagledare i IFK Östersund F05.

IFK Östersund slutade fyra i gruppen inför söndagens slutspel i årets F05-klass i Northern Elite Trophy. Det innebar att man först spelade en kvartsfinal mot Kågedalens AIF.

– Men vi gav inte upp. Tjejerna gav allt och krigade hela tiden, säger hon.

En 2-0 seger i den matchen tog sig laget till semifinal där de ställdes mot Sunderbyn. Semifinalen vann Östersund med 1-0 och i finalen mot IFK Luleå blev det oavgjort efter full tid så det hela fick avgöras på straffar.

– Det var väldigt jämna och bra matcher i hela turneringen. I finalen lyckades vi dra det längsta strået och vinna hela turneringen på straffläggning, säger Johanna Sterner.

Kvalitén på motståndet i turneringen är något som Johanna lyfter flera gånger.

– Vi har själva spelat och vunnit två serier i år. En regional och en lokal. Men under Northern Elite Trophy var alla matcher jämna och finalen avgjordes ju på straffar, säger hon.

Det var mycket som inte var som vanligt med 2020-års Northern Elite Trophy. Ingen publik och inget kringarrangemang. Men när summeringen av turneringen görs så är det ändå i positiva ordalag som cupgeneral David Berthelsen sammanfattar turneringen.

– Med tanke på att vi hade flera finska, norska och till och med amerikanska lag som skulle hit men som inte kunde i och med covid-19 så är jag ändå nöjd med kvalitén på de lag som faktiskt kom. Vi hade flera av de bästa lagen i respektive åldersklass från Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland, säger han.

Sammanlagt blev det fem klasser som avgjordes under två olika helger. Fler skolor bokades för boende, så att lagen skulle kunna få mer plats och inte var tvungna att bo tätt inpå varandra för att minska risken för smittspridning.

– Vi gjorde de anpassningar vi var tvungna att göra för att kunna genomföra evenemanget på ett säkert sätt, säger David Berthelsen.

– Inför årets turneringar hade vi stora ambitioner som skulle märkas både för deltagarna och de som besöker evenemanget. Nu gick vissa av de inte att genomföra, men det var bara att göra det bästa av situationen så tar vi nya tag till nästa år, säger David Berthelsen.

IFK Östersunds F05-lag är också nöjda med turneringen
– Vi tycker att det var en bra helhetsupplevelse. Det var lite smågrejer som går att utveckla men på det stora hela var det bra. Jag tror absolut att vi kan komma tillbaka, säger Johanna Sterner.

*Inbjudningarna till Northern Elite Trophy har börjat gå ut och de första anmälningarna har kommit. För mer info besök northernelitetrophy.se