BP pokal

Reportage: Nytt deltagarrekord för Northern Elite Trophy

postad i: Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet direkt i webbläsaren här: https://skellefteaff.se/nyhet/las-fotbollsmagasin-2-2021-online/

Årets upplaga av NET blev den största hittills med sammanlagt 48 deltagande lag. Tillresta lag från Stockholm i söder, Norge i väst och Finland i öst tävlade man i 6 olika klasser om titeln som arktisk mästare.

– Superkul såklart, säger cupgeneral David Berthelsen med ett leende.
– Kvalitén på lagen har också höjts i år då vi lyckats locka hit fler meriterade lag från bl.a. Stockholm, vilket i sin tur attraherar fler föreningar i Norrland att medverka.

Helgen 24-26 september och 8-10 oktober var speldatum för klasserna som resulterade i följande segrare som kan titulera sig Arktiska segrare: P-09 Självevads IK, F-09 IF Brommapojkarna, P-08 Nacka FC, F08 Hammarby IF Akademi, P-07 IF Brommapojkarna och F-06 Skellefteå FF.

– Ett av syftena med cupen är att kunna erbjuda fler utmanande matcher för lag i norra Sverige. Där tycker jag vi lyckades bra. Flera av lagen som är överlägsna i sina regionala serier har fått tuffa matcher, säger David.

Ska han välja ut Northern Elite Trophys roligaste match så blir det finalen i P-07.

David plus kaptenBP
David Berthelsen ger pokalen till Simon Dakooh efter BP:s seger i P07-klassen.

– Det var en galen match där Brommapojkarna kvitterade finländska FF Jaro:s ledning tre gånger under matchen, 3-3 fastställdes i sista minuten på ordinarie tid. Matchen avgjordes till slut på straffar där BP kunde dra det längsta strået och vinna, säger David.

Simon Dakooh spelar i IF Brommapojkarnas lag som vann P07-klassen. Han är lagkapten i laget, vilket betyder att det var han som fick ta emot pokalen vid prisutdelningen. Han är väldigt nöjd när han summerar helgen.

– Northern Elite Trophy var en jätterolig upplevelse. Finalen mot finska Jaro blev väldigt spännande och dramatisk. Med en stark vilja och rätt inställning lyckades vi till slut kriga hem segern, säger han.

Vad har varit roligast i helgen?

– Att ha kämpat tillsammans med sina lagkamrater och till slut lyckas ta hem hela cupen.

I F-08 var det Hammarbys Akademilag som tog hem pokalen.

– Hammarby är förmodligen Sveriges absolut bästa lag i F-08. Två veckor efter NET var de nere på Mallorca och spelade en turnering för europeiska elitklubbar och där lyckades de bland annat slå FC Barcelona, säger David Berthelsen.

Lagkaptenen i Hammarby F-08 heter Doris Spetz.

– Jag är väldigt stolt över hur laget jobbade tillsammans genom matcherna, säger hon.

Under helgen bodde de på Scandic och spelade matcher på Lejonströms IP, ca 15 minuters promenad därifrån.

– Det roligaste i helgen var att få umgås tillsammans med laget och att vinna matcherna. Det jobbigaste i helgen var nog min rumskompis på hotellet, säger hon och skrattar.

Kapten hammarby
Doris Spetz, lagkapten i Hammarby. Här i match mot Sunnanå SK.

Det var fjärde året som NET anordnades och ett av cupledningens fokusområden under året var domarfrågan. I år var det fler förbundsdomare än tidigare år, plus att det i 9 mot 9-klasserna var ett tvådomarsystem för att förenkla och förbättra tävlingsdelen.

– Det är en viktig fråga då det alltid finns synpunkter på domarinsatsen. men jag tycker de insatser vi gjorde i år gjorde upplevelsen bättre. Både för domarna och deltagande lag, säger David Berthelsen.
– Domarna har skött sig exemplariskt.

Den stora geografiska spridningen bland de deltagande lagen gör att det blir många matcher mellan lag somi vanliga fall inte möter varandra. Det är även ett antal lag som varit återkommande under åren. Något som cupgeneralen ser som ett positivt betyg.

– Absolut! Du åker inte från Sundsvall eller Örnsköldsvik flera år i rad om du är missnöjd.

Pandemin och de tillhörande restriktionerna innebar visa utmaningar i år. Bland annat bokades fler klassrum upp för lagen som hade boende i skolor för att minska trängsel. Det anordnades inte heller några aktiviteter utanför matcherna. Men det är något som planeras för kommande år.

Feedbacken kring värdskapet har också varit positivt.

– Ja, det är något som många lyfter och som vi har satsat på från start. Vi i Skellefteå är kända för ett bra värdskap och det har vi verkligen tagit fasta på för att säkerställa att lagen som är här verkligen känner att vi bryr oss om dem, säger David Berthelsen.

Faktaruta
Det här är NET

Turneringen grundades som ett samarrangemang mellan Skellefteå FFs och Östersunds FKs akademier för att utöka matchkalendern och skapa en bättre matchmiljö för spelare på norra breddgrader. Turneringen lockar lag från norra Sverige, Finland och Norge.

I Northern Elite Trophy utses den Arktiska Mästaren i fotboll (inofficiellt).