f08webb

Skellefteå F08: De brinner för fotboll och futsal

postad i: Futsal, Nyhet, Ungdom 0

Detta är en artikel från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet här. 

Det är fredag och klockan är 17.30. För de flesta innebär det förberedelser inför det heliga fredagsmyset i hemmet. För Skellefteå FF:s F08-lag innebär det futsalträning i Eddahallen. 

– Vårt lag är peppande, drivande och roligt att spela i, säger Cornelia Gustafsson, som spelar i Skellefteå F08. 

– Och vi är även rätt så bra skulle jag säga, fyller Linn Stenlund i och skrattar. 

Att det är bra engagemang runt laget just denna dag märks tydligt då det är 15 tjejer på plats denna fredag. En del spelare tillhör inte laget permanent, utan är med när det är futsal. Träningen inleds med individuell teknik där alla spelare har en varsin boll och gör olika övningar, dels runt en kona, men också genom att driva bollen med olika instruktioner från långsida till långsida. Tränarna Joakim Gustafsson och Anders Tånger manar på med stor inlevelse. 

– Bra tjejer, ni är ju proffs på det här! Snyggt Annie! Se om du kan böja benen ytterligare och sitta längre ner. Tänk att det är en matchsituation och du ska dribbla av din motståndare, peppar Anders Tånger under en av övningarna. 

Just nu är det futsal som gäller och de kommer spela i futsalserien i vinter. Förhoppningen finns att även kunna köra ett F08-lag när fotbollen drar igång 2021. 

– Det är inte helt bestämt än hur det blir. Men vi siktar såklart på det, säger Joakim Gustafsson som är huvudtränare för laget. 

– Förhoppningsvis så leder det här reportaget till att någon mer får upp ögonen för laget, säger han och skrattar. 

Efter den inledande teknikträningen blir det en kortare taktisk övning innan det blir spel. Spelarna lyssnar fokuserat när tränarna går igenom vilken struktur de vill se i anfallsspelet respektive försvarsspelet. 

– Det är ett väldigt peppat och ambitiöst gäng tjejer som vill träna mycket. Alla i laget är sådana som är tokintresserade av fotboll och gärna hade tränat varje dag om de fick, säger Joakim Gustafsson. 

Det märks under det avslutande spelet då intensiteten är hög. Det märks även på Cornelia Gustafsson och Linn Stenlund. Båda har höga målsättningar. Om än på olika nivåer. 

– Jag vill bli fotbollsproffs, säger Cornelia. 

– Mitt mål är att komma med i det här Västerbottenslaget, säger Linn. 

linncornelia bild
Linn Stenlund och Cornelia Gustafsson. 

När spelet är slut så samlas gruppen i en ring mitt på plan och stretchar. Det sista som händer innan träningen är över är att spelarna lägger sig på rygg och blundar. 

– Blunda och slappna av. Tänk nu på något eller några saker som gick riktigt bra under dagens träning, säger Joakim Gustafsson innan han tackar för dagens träning och plockar ihop materialet tillsammans med sin tränarkollega Anders Tånger. 

För många är Skellefteå FF förknippat med ambitionen om att ta elitfotboll på herrsidan till Skellefteå. Men faktum är att föreningen är mycket mer idag. Stora arrangemang, sociala projekt och en bred fotbollsverksamhet. Att föreningen växer på ungdomssidan är tydligt. Nu finns det sammanlagt 17 träningsgrupper på barn- och ungdomssidan. 

Skellefteå FF håller ju på att bygga upp sin ungdomssektion, men har traditionellt varit en förening med fokus på herrsatsningen, hur resonerar man som tränare för ett flicklag på det? 

– Många av de tjejer som kommer ser upp till akademi- och herrsidan. Det finns höga förväntningar på att även vi på flicksidan ska hålla en hög nivå. Det märker vi genom att många föräldrar hör av sig och undrar vad det är för kvalité på verksamheten. De frågar vad vi tränare har för utbildning, men också hur bra vi tränar. Detta är såklart positivt och gör att man som tränare också försöker bibehålla en hög kvalité rakt igenom året vad gäller planering, struktur och att sprida engagemang och glädje, säger Joakim Gustafsson. 

– Och jag upplever att det finns en efterfrågan på att ha det lika bra som vi har på herrsidan även på damsidan, säger Joakim Gustafsson.  

cornerliawebb
Cornelia Gustafsson driver bollen under träningen i Eddahallen.