Skärmavbild 2023 12 21 kl. 11.00.26

Skellefteå FF ska hylla arbetet

postad i: Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela tidningen här. 

Skellefteå FF står inför en ny tid av fotbollsutbildning där träningsmängden ska upp och tydlighet i föreningens värderingar står i centrum. Det handlar om att hylla arbetsinsatsen och att skapa en miljö där fokus ligger på det dagliga arbetet och engagemanget, snarare än kortsiktiga resultatmål.

En av de centrala tankarna som ska genomsyra verksamheten är ett långsiktigt perspektiv.
– Vi ska ha fokus på det vi gör. Om vi långsiktigt gör bra saker ofta, med engagemang, så kommer det också bli resultat, säger Matti Kilpelä utvecklingschef i Skellefteå FF.

Det handlar om att prioritera vilka beteenden hos spelare föreningen kan lufta snarare än att mäta framgångar i termer av vunna cuper eller matcher.

Målsättningen är tydlig: att om någon börjar i föreningen som femåring, ska de vara med hela vägen. Nycklarna till framgång ska inkludera att lära sig ta ansvar, samarbeta och anstränga sig för sina framsteg – grundläggande principer som är relevanta oavsett om man vill arbeta med fotboll eller något annat.

För P13, P14, och P15 innebär den nya formen för Skellefteå FF:s akademi att träning sker året runt och verksamheten baseras på en förnyad spelarutbildningsplan som följer föreningens övergripande mål och riktlinjer. Det är inte bara ord på papper; implementeringen är påbörjad och kommer att vara en pågående process. Tränarträffar, interna utbildningar och regelbundna besök vid träningar ska säkerställa att den teoretiska grunden omsätts i praktiken.

Statistiskt sett är chanserna att nå elitnivå små, men för Skellefteå FF handlar elitverksamhet inte bara om att nå toppen inom fotbollen utan att skapa en miljö där ansträngningar, arbete och individens framsteg hyllas.

– För oss innebär inte elitförberedande att det ska ske uttagningar, eller att vi ska nå kortsiktiga resultat, eller att vi premierar tidigt utvecklade spelare. Det handlar om att försöka skapa en så bra miljö som möjligt för individernas utveckling, förklarar Matti Kilpelä.

– I slutändan är det individen som sätter standarden, och vi i Skellefteå FF ska sträva efter att skapa en miljö som stöttar varje spelare på deras unika resa, säger Matti.