Skellefteå FF kommer under 2020 jobba med psykisk ohälsa och kommer under året kunna erbjuda rådgivning och stödsamtal till föreningens medlemmar. Vi kommer också anordna en föreläsning inom ämnet. Ambitionen är att insatsen kan sänka tröskeln för människor att söka stöd, men även att öka kunskapen om ämnet.
Psykisk ohälsa är något som kan drabba alla människor, stor som liten, fotbollsspelare och alla andra. När man mår dåligt syns det inte utanpå oss och många av oss känner inte att vi har någon att prata med som förstår eller som vet hur man kan få hjälp.
Skellefteå FF kommer nu som en av de första fotbollsklubbarna i landet kunna erbjuda sina medlemmar psykologisk hjälp i form av rådgivning och stödsamtal. Klubbchef Mattias Granström förklarar:
— Vi som förening har ett ansvar att hjälpa våra aktiva medlemmar med att må bra och utveckla sig som människor. Fotbollsspelande innebär inte bara fysiska prestationer, för att lyckas med det man vill måste hela människan må bra. Som förening vill vi att våra aktiva ska ha nära till hjälp med frågor som rör det psykiska måendet.
Skellefteå FF har knutit Anders Tengström till sig som är legitimerad psykolog och docent i psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm.
— Det är ett sätt för oss att dra vårt strå till stacken i den här frågan, säger Mattias Granström.
Anders kommer att vara tillgänglig för samtal med alla klubbens aktiva medlemmar som har fyllt 15 år. Anders Tengström säger följande om sitt nya engagemang i klubben:
— Jag som person brinner för att hjälpa människor att utveckla sig och må bra i sig själva. De flesta av oss klarar av detta alldeles utmärkt på egen hand. Men ibland kan vi hamna lite snett och behöver lite stöd och en knuff i rätt riktning, för att hamna på banan igen. I mitt engagemang i klubben kan jag erbjuda samtalsstöd och rådgivning till klubbens aktiva medlemmar. Vid behov hänvisar jag till extern hjälp på rätt nivå. Jag erbjuder också föräldrar till barn och ungdomar i klubben rådgivning runt barnens mående som är kopplat till idrottandet. Det samma gäller klubbens ledare och annan personal. Syftet med mitt engagemang i klubben är att det ska vara lätt att få prata med en expert om sitt psykiska mående och snabbt få den eventuella hjälp som behövs. Till mig ska man ringa med sina frågor och funderingar, ingen fråga är för liten eller obetydlig. Jag är mycket van att hjälpa unga som äldre med livets alla utmaningar. När man ringer till mig råder naturligtvis absolut tystnadsplikt. Det ska bli väldigt roligt att få samarbeta med en klubb som tar den här typen av viktiga frågor på allvar och är beredda att göra något åt dem.
…
Så här kommer det fungera i praktiken:
Från och med februari 2020 kommer det varannan vecka finnas telefontider tillgängliga där man kan prata med Anders. Ingen förbokning krävs, utan det är bara att ringa.
Vem kan ringa?
– Alla klubbens aktiva medlemmar som fyllt 15 år
– Föräldrar till medlemmar om frågorna är kopplade till deltagandet i klubbens aktiviteter.
– Ledare – av egna skäl eller rådgivning runt klubbens aktiviteter
Telefontider kommer från och med februari löpande att läggas upp på vår hemsida