Skellefteå FF:s nyaste lag

postad i: Nyhet 0

Tidigare i våras stod nyheten klar. Skellefteå FF startar damlag. Ett lag som ska bidra till att fler spelar fotboll i vår region.

— Det har gått snabbt, från det att vi först fick frågan till att vi idag står här och tjejerna är inne på andra träningsveckan berättar klubbchef Mattias Granström, när han besöker en av lagets träningar.

Frågan om Skellefteå FF ville starta ett lag på damsidan ställdes av Rickard Falkman och Germund Lundström som också kommer att vara lagets tränare.

Varför sökte ni er till Skellefteå FF?

— Vi såg Skellefteå FF som bästa alternativet. För det starka varumärket, den geografiska placeringen mitt i stan och för att det känns roligt att vara med på något nytt, säger Rickard.

Hur kommer det sig att ni ville starta ett nytt lag?

— Alla föreningar kan inte hålla på med elitsatsning i stan och vi ville erbjuda ett annat alternativ där vi tränar lite färre gånger som gör att spelarna har tid för annat, umgås med kompisar, vänner, jobbar, skolan med mera, berättar Rickard.

— Vi hade följt en grupp tjejer i 16-17 års åldern i några år och tyckte att det skulle vara väldigt sorgligt om de skulle sluta spela fotboll, säger Germund. Det är väldigt tidigt att sluta när du är så pass ung.

— Så vi och en del av tjejerna kände att vi ville ha en nystart, men kanske bara träna två gånger i veckan med fokus på fotbollsglädje och att skapa en bra grupp, säger Rickard.

Tränarna Germund Lundström och Rickard Falkman

Hur har reaktionerna varit?

— Positiva från de flesta håll. Från spelare har vi fått mycket positiv feedback och det är många som har hört av sig till oss och frågat om de får komma och träna. Ett tag kändes det som att vi skulle kunna bli 50 stycken, berättar Rickard.

En del negativ respons har däremot också nått tränarna. Från andra föreningar som ser laget som en konkurrerande verksamhet som lockar spelare.

— Det är viktigt att poängtera att vi inte är ute på någon värvningsturné. Vårt syfte är att kunna erbjuda de här tjejerna som annars hade slutat med fotboll någonstans att träna, säger Germund.

— Vi hoppas att man kan se det som positivt för fotbollen i Skellefteå att få fler aktiva fotbollsspelare. Istället för att de lägger av så kanske vi kan få de här tjejerna att fortsätta med fotbollen många år framöver, för intresserade är de ju bevisligen, säger Germund.

Stomme som spelat tillsammans

Lagets stomme består av spelare födda 2002 och 2003 som spelat tillsammans i Morön tidigare. Men det finns också flera spelare som haft uppehåll från fotbollen under en period och nu startar om.

— Det är vansinne att ungdomar idag slutar spela fotboll när man är i 16-års åldern, säger klubbchefen Mattias Granström.

Skellefteå FF har fått frågan förut, men då sagt nej. Dels på grund av att steget varit för stort till föreningens äldsta flicklag som är flickor födda 06/07. Man har velat säkerställa lagets fortlevnad över tid.

— Det kanske är lite stort nu också. Våra äldsta tjejer är i 12-13 års åldern. Men förhoppningen är att vi i längden ska kunna fylla på det här laget med ungdomar från egna led, säger Mattias.  

Skellefteå FF grundades för att ta elitfotboll på herrsidan till Skellefteå. Damsatsningen är i dagsläget ingen elitsatsning berättar Mattias Granström.

— Det finns lag på damsidan som idag befinner sig i eliten eller satsar mot eliten. Det finns inte underlag för fler elitsatsningar. Det är för få aktiva i dagsläget. Så det här alternativet, som det ser ut just nu, har vi startat för att bidra till att fler spelar fotboll i Skellefteå, säger Mattias.  

Och det framgår även tydligt när man pratar med lagets tränare och spelare. Under lagets två träningar i veckan ligger fokus på att gruppen ska ha roligt tillsammans.

— Det händer mycket i den där åldern, så vi vill få ihop en bra och trygg grupp. Ingen ska bli förfördelad, utan alla är lika värda. Och jag har förstått det som att vår filosofi stämmer bra överens med Skellefteå FF:s värdegrund, säger Rickard Falkman.

Action på träningen

Tova Burén, Filippa Andersson och Smilla Djärv är tre av lagets spelare. De är väldigt positiva till initiativet. Alla tre gick i funderingar om att sluta med fotboll. Tova Burén och Smilla Djärv har spelat i Morön hela livet, medan Filippa Anderson tidigare spelat i Clemensnäs.

— Jag hade egentligen slutat, men fick ny pepp när det här laget startade. Så det känns jättekul, säger Tova Burén.

— Det är klart att det är roligt att satsa också, men jag tycker det känns roligt att vi inte behöver känna att det är jätteallvarligt och att huvudfokus inte ligger på att vinna.

— Utan att spela för att det är roligt, fyller Smilla Djärv i.

— Sen så tror jag att om vi har kul, så kommer det i längden även leda till att det blir bra även rent spelmässigt, säger Tova Burén.

Även Filippa Andersson hade slutat med fotboll, men kände att hon inte riktigt var klar med fotbollen.

— Jag for på ett infomöte och där tyckte jag att de som pratade (klubbchef Mattias Granström och värdegrundsansvarig Stefan Hultman, reds) hade bra värderingar och en bra syn på vad fotboll är för någonting och glädjen med det. Så då började jag igen.

Känner ni er som Skellefteå FF:are än?

— Nej inte än, kanske när kläderna kommer, säger Filippa Andersson och skrattar.

— Jag har spelat i samma lag och med samma personer i hela mitt liv, så det är klart att det här är någonting nytt och att det tar lite tid, säger Smilla Djärv.

— Jag tycker mer och mer att vi börjar kännas som ett lag. Det har varit lite oklart och osäkert vilka som ska vara med, men det börjar ta sig, säger Tova Burén.

Tränarna Rickard Falkmand och Germund Lundström har satt upp vissa mål för säsongen.

— Det tydligaste målet är att de som är med och startar säsongen med oss ska ha haft en så rolig fotbollssäsong att de vill fortsätta ytterligare år, säger Germund Lundström.

Avslutningsvis, hur tycker ni som tränare att första tiden som Skellefteå FF:are har varit?

— Klubben har hjälpt till sjukt mycket och vi har fått väldigt bra stöd. Det har varit en tydlighet från början. Från det att vi ställde frågan, till att den togs upp i styrelsen, till kallelsen till föräldra- och spelarmöte. vi har fått hjälp och stöttning med allt. Material, bokning, kontakt gällande övergångar mm, säger Rickard Falkman.

— Jag hade förväntat mig att vara tvungen att rådda i mer själv, säger Germund Lundström. Vi har fått ett fantastiskt stöd från Mattias Granström och David Berthelsen. Men även Stefan Hultman som kommit och dragit värdegrunden. Det känns väldigt professionellt.

Faktaruta:

Namn: Tova Burén

Tidigare klubb: Morön BK

Position: Ytterback

Ålder: 16

Namn: Filippa Andersson

Tidigare klubbr: Clemensnäs IF

Position: Mittback

Ålder: 16

Namn: Smilla Djärv

Tidigare klubb: Morön BK

Position: Ytterback

Ålder: 16

Tränarnas målsättning

  • Att den trupp vi går in med vill fortsätta även nästa år. Att det har haft så kul och att de vill fortsätta spela.
  • Vi har också lyckats om några av de här tjejerna vill satsa vidare på en högre nivå i framtiden.
  • I ett lite längre perspektiv så är målet att gruppen ska finnas kvar och fyllas på från Skellefteå FF:s egna led.