IMG 20210929 210459

Sociala projekt: Match(o)Kultur

postad i: Akademin, Nyhet 0

MÄNS VÅLD MOT KVINNOR – VI BÖRJAR MED OSS SJÄLVA

Som en del av er vet har Skellefteå FF de senaste åren drivit en rad olika sociala projekt under namnet Hela Spelaren. För oss är det viktigt hur vi är och beter oss. Inte bara på fotbollsplanen utan även utanför. I höst har föreningen drivit ett projekt i P17 samt herrlaget som heter ”Match(o)kultur” i samarbete med Länsstyrelsen.

Vilken dag passar bättre än den internationella mansdagen att berätta om vårt projekt. Vi börjar med oss själva.

FÖLJANDE FÖRELÄSNINGAR OCH WORKSHOPS har averkats

◼️ 29 september Paulina Bengtsson.

Om sexuellt våld, samtycke, koppleri, porrindustrin, prostitution, sexism i reklam, samt hennes egen berättelse.

Paulina har skrivit den självbiografiska boken ”Utnyttjad, våldtagen och såld – en sann historia” om sin egen berättelse om hur hon blev kidnappad, våldtagen och såld.

◼️13 oktober Workshop med Make Equal om maskulinitetsnormer och våld.

Bland annat lyftes och diskuterades maskulinitetsnormer, homofobi, sexism, rasism, våld & ramar för män och kvinnor.

Make Equals föreläsare Johan som själv har erfarenhet av att spela fotboll och tillhöra mansdominerade miljöer lyfte även exempel på vad som kännetecknar miljöer som präglas av sexism och vilka negativa konsekvenser det kan få på individ och samhällsnivå.

Under workshopen fick deltagarna även diskutera och reflektera kring hur maskulinitetsnormer påverkat och påverkar dem i deras liv.

◼️ 27 oktober Workshop med Centrum mot våld i Skellefteå

Centrum mot våld i Skellefteå arbetar med både personer som blivit utsatta och personer som utsatt andra men som vill förändra sitt beteende.

Vad är våld? Vilka olika typer av våld finns? Är det intention eller upplevelse som definierar vad som är våld? Konsekvenserna av våldet för förövaren, offret och samhället, var alla frågor & ämnen som lyftes.

◼️ 3 november ”Killmiddag” – Make Equal

Deltagarna samlades för en Killmiddag som är ett koncept som Make Equal tagit fram. Det går ut på att deltagarna samlas för att äta middag samtidigt som de diskuterar olika frågor som bland annat rör känslor, normer, våld & manlighet.

Hur är det i vårt lag och grupp? Går det att vara den du vill? Vad skämtas det om i vårt omklädningsrum? Hur ser jag på min kropp? Bryter jag mot mansnormer? Var alla frågor som diskuterades.