Stefan är Skellefteå FF:s senaste nyförvärv

postad i: Nyhet 0

Skellefteå Fotbollsförening kan med stolthet presentera sitt senaste nyförvärv – och det är utan tvekan en av våra viktigaste förstärkningar på flera år. Ja, det är nog den viktigaste förstärkningen i föreningens historia.

Klubben har nämligen anställt en värdegrundsansvarig – och det senaste tillskottet heter Stefan Hultman.

 – Det känns verkligen jätteintressant, säger Stefan. 

Stefan Hultman arbetar till vardags på Norrhammarskolan, sedan så är han med FRIS (Förebyggande rådet i Skellefteå).

 – När Klas (Nilsson, utvecklingschef) berättade om verksamheten och önskan att anställa en värdegrundsansvarig blev jag väldigt smickrad och det lockade direkt väldigt mycket, säger Stefan och tillägger:

 – Just det här med värdegrund tycker jag är väldigt intressant.

Stefan vill slå fast att det var hela projektet och uppgiften som lockade, inte i huvudsak vilken förening det var som frågade.

 – Om jag ska vara ärlig så hade jag tackat ja oavsett vilken förening som än hade frågat, och jag är bara väldigt glad över att Skellefteå FF vill ta det här steget. Det känns oerhört inspirerande att få vara delaktig på den här resan.

Ny värdegrundsansvarig – Stefan Hultman

Stefan Hultman har dock haft en viss kontakt med Skellefteå FF genom åren.

 – Genom mitt jobb på Norrhammarskolan har jag haft att göra med många elevassistenter och det har varit flera spelare i Skellefteå FF som har jobbat där. Vi har Linus (Almvist), Enberg (Fredrik), Jacob (Stephenson) och nu Leo (Englund), så man har som kommit in i snacket i och runt föreningen.

Behövde du någon betänketid?

 – Jag funderade lite över hur mycket tid jag vill lägga på mig, men precis på samma sätt som jag känner att jag får tillbaka något genom FRIS i skolan, känner jag att jag kan få tillbaka med det här i Skellefteå FF också. Så någon särskilt lång betänketid behövde jag inte, slår Stefan fast.

Skellefteå FF har en värdegrund som ska genomsyras i hela föreningens agerande, men i och med denna anställning ska det arbetet bli mer initierat.

Hur ska du rikta ditt fokus nu till en början?

 – Det finns otroligt mycket att fokusera på. Det kanske det allra första jag tänkte på efter att ha tackat ja, var hur alla ledare i föreningen ligger till? Hur får vi ut det till spelarna? Men det ska också bli intressant med Hela Spelaren, det projektet ser jag verkligen fram emot att följa och medverka i.

En värdegrund är något väldigt brett som går att dela in i olika grenar och att sätta en värdegrund som även fungerar i praktiken är inte gjort på en handvändning.

Är det lätt att ändra och förbättra en värdegrund?

 – Enligt mig går det absolut att göra, det beror nog snarare på hur mycket energi och kraft man vill lägga ned tror jag.

Hur viktigt är det med ett värdegrundsarbete?

 – Det är viktigt, men inte bara för dig som fotbollsspelare, utan även för dig som människa. Om vi tar Skellefteå FF:s värdeord ”Mod, Passion, Omsorg” till exempel. Vad är mod för dig? Det kanske är att våga hålla bollen i det läget och i det läget. Men det kan även vara modet att våga stå upp för en kompis som blir illa behandlad eller våga säga nej till att röka den där cigaretten.

– Har man det modet utanför fotbollsplanen kanske man vågar hålla bollen i ett visst läge eller vågar slå en svår och utmanade passning. Det tror i alla fall jag, säger Stefan Hultman innan han tillägger:

  – Om vi får in de här värdeorden i vårt agerande tror jag att vi kommer att få se en väldigt stor skillnad både på och vid sidan av planen.

Stefan har redan påbörjat sitt arbete och den här anställningen ger energi för den nytillträdde.

 – Jag vill få ut mina tankar kring det här till alla i klubben, både ledare och spelare. Det här känns verkligen viktigt. I mina ögon tänker jag inte på hur den här flickan eller pojken ska bli en bra fotbollsspelare för jag har inte den kompetensen att bedöma det. Jag kommer istället att försöka göra mitt yttersta för att göra dessa till bra människor som kan göra gott för samhället, avslutar Stefan Hultman.

Skellefteå FF är stolta över den här satsningen

Skellefteå FF är stolta över den här satsningen som de gör och är övertygade om att detta är rätt väg att gå.

 – Vår målsättning är att spela elitfotboll och med elitfotboll menas Superettan eller högre. Att vi dessutom vill göra det med så stor del ungdomar från vår region, gäller det att vi skapar en fotbollsutbildning av yttersta klass, berättar Skellefteå FF:s klubbchef Mattias Granström och förklarar vidare:

 – Det handlar om så mycket mer än fotboll för att lyckas med det. Självkänsla, mognad, tolerans, förståelse, mod, passion etc är givna komponenter i en sådan utbildning. Med en stark värdegrund och en gedigen utbildning i fotboll, samt förståelse för individen så tror vi att vår höga målsättning kan bli lyckad.

Mattias Granström, klubbchef

Att alla spelare i Skellefteå FF:s verksamhet ska bli en elitspelare är i det närmaste omöjligt, men det är inte heller det som är huvudfokus.

 – Vi vet att om vi lyckas med målsättningen med elitfotboll så kommer en stor del av våra deltagare trots allt inte lyckas med det genom att konkurrensen är så stor. Så för oss som förening gäller det att ta ett ansvar utöver det sportsliga och att stärka samtliga individer i vår verksamhet så att de blir bra människor som kan fortsätta bidra till Skellefteå även efter att de har lämnat vår verksamhet, säger Granström innan han avslutar:

 – Allt detta kan vara enkelt att säga eller sätta ner i något dokument så att det ska se bra ut, men med Stefans intåg i förening visar vi att vi menar allvar och han kommer att bidra till att vi som förening håller rätt perspektiv och hela tiden jobbar i föreningen med en stark värdegrund och fattar beslut utifrån denna.

Skellefteå FF:s värdegrund:

Skellefteå FF vill ge dig verktyg att möta livets utmaningar. Oavsett om det handlar om att stå upp för varandra, stå emot droger, vara en förebild i vardagen eller göra vårt bästa på planen. Oavsett ålder, kön, etnicitet, kultur eller sexuell läggning.
Med MOD, PASSION och OMSORG som värdeord gör vi skillnad. För det vi gör helhjärtat och tillsammans ger energi, öppnar nya möjligheter och har bestående värde.