förslag2

Träning i att vara en förebild

postad i: Nyhet 0

Gallerian Vintergatan i Skellefteå är en populär plats för shopping i Skellefteå och en av två inomhusgallerior i staden. På fredagskvällarna under våren var Skellefteå FF på plats för att skapa en trevlig och välkomnande atmosfär för alla skellefteåbor. 

– Vi körde lite olika tävlingar och utmaningar där och körde en promenad på stan för att kolla läget, säger föreningens värdegrundsansvarige Stefan Hultman. 

Folk som besökte Vintergatan kunde utmana Skellefteå FF-spelarna i TV-spel, fem i rad och i en prickskytteturnering. 

– Vi gjorde det här som en del av vårt initiativ Samhällsinsatsen. Förutom vår närvaro i Vintergatan, så har vi även haft läxläsning på Norrhammarskolans mellanstadie, aktiviteter på Klockarhöjdens äldreboende och aktiviteter tillsammans med personer med funktionsvariationer på Tisdagsklubben, berättar Stefan Hultman. 

– Eller det var i alla fall tanken, nu hann vi bara köra några veckor innan vi var tvungna att ställa in alla aktiviteter i och med coronapandemin. 

IMG 20200320 164016

Varför just Vintergatan? 

– Det var egentligen fältarbetarna vid Skellefteå Kommun som föreslog. Det är en yta som stundtals kan samla en del människor och som kan upplevas otrygg, och de sa att utifrån sin erfarenhet kan de se hur den miljön förändras om det är någon form av happening eller aktivitet där, berättar Stefan Hultman. 

Samhällsinsatsen är ett pilotprojekt som en del av Skellefteå FF:s CSR-projekt Hela Spelaren. Hela Spelaren är i sin tur ett värdegrundsprojekt som de senaste åren fått stöd från Allmänna Arvsfonden. Tanken med aktiviteten Samhällsinsatsen är att föreningens medlemmar ska få “göra” föreningens värdegrund. 

– Vår värdegrund lyder “Skellefteå FF:s värdegrund bygger på alla människors lika värde. Med mod, passion och omsorg vill vi skapa positiva förebilder i vår förening och i vår stad”. Just det där med att vara förebilder tycker vi att våra medlemmar får praktisk erfarenhet av genom aktiviteterna i Samhällsinsatsen, berättar Stefan Hultman. 

I projektet så har samarbeten upprättats med flera aktörer runt om i Skellefteå. 

– Vi vill att vår insats ska göra skillnad på riktigt så alla aktiviteter vi har i Samhällsinsatsen har planerats i samråd med de aktörer som vi samarbetar med. De har ju bäst och mest kunskap om målgruppen som våra spelare kommer ut till och vet hur vi får till det på bästa sätt.

Hur har projektet mottagits? 

– Väldigt positivt upplever jag. Våra samarbetspartners som skolan, äldreomsorgen, Tisdagsklubb och Vintergatan, har uppskattat lite friskt blod och att våra unga medlemmar har fått möta situationer och personer som de annars inte hade fått möta, säger Stefan Hultman.

– Internt så upplever jag också att det har mottagits väl av spelarna och de övriga deltagarna. Även fast en del har uttryckt att det känns lite jobbigt innan själva aktiviteterna har dragit igång, säger Stefan Hultman. 

Stefan Hultman om aktiviteterna i Samhällsinsatsen

Vintergatan: På förslag från fältarbetarna vid Skellefteå Kommun.. Det är en plats som stundtals kan samla en del människor och som kan upplevas som otrygg. Fältarbetarna sa var att miljön förändras om det är någon form av happening eller aktivitet där. Så därför har vi olika utmaningar och tävlingar där. 

Tisdagsklubben: – Tisdagsklubben är en träff för personer med funktionsvaritationer på 51:ans fritidsgård. En väldigt populär tillställning som brukar locka väldigt många. Vårt damlag planerade och genomförde aktiviteterna tillsammans med ledarna för Tisdagsklubben. 

Aktivitetet på äldreboende: – I år var vi på Klockarhöjdens äldreboende. Vi har fått en bra kontakt med äldreomsorgen i Skellefteå. Efter en introduktionsföreläsning med ansvariga på boendet blev vårt P17-lag indelade i smågrupper och planerade gruppvis vilka aktiviteter de ville köra. Hela initiativet har mottagits fantastiskt bra av de boende som har tyckt att det är roligt att det har hänt något. 

Läxläsning: – Vårt samarbetslag P19/Sunnanå SK höll i läxläsning på mellanstadiet på Norrhammarskolan. Dit kan de som vill komma och göra veckans läxor och få umgås lite med lite äldre ungdomar.