Vikten av värdegrund

postad i: Nyhet 0

— Tänk om det funnits någon vuxen under min uppväxt som stod upp för att det var okej att inte vara som alla andra, som sa att det var okej att visa känslor. Det hade gjort all skillnad i världen för mig, säger Max Bergander från scenen.

Max Bergander är värdegrundsansvarig i AIK Fotboll. Han står på Nordanåteaterns scen i Skellefteå under en öppen föreläsning som har anordnats av Skellefteå FF. Bredvid honom på scenen står en roll-up med loggan för Hela Spelaren, Skellefteå FF:s sociala projekt.

— Vi har tagit hit Max som en del av Hela Spelaren. Han pratar om de saker som vi tycker är viktiga. Att vi först och främst är människor. Växer vi som människor, växer vi också som fotbollsspelare, säger Stefan Hultman, värdegrundsansvarig i Skellefteå FF.

I Hela Spelaren, som i första hand riktar sig mot Skellefteå FF:s egna akademispelare, finns en rad aktiviteter under ett år. Individuella samtal, föreläsningar och gruppdiskussioner är några sådana inslag som är en del av spelarnas vardag under en vanlig säsong. Tidigare har Petter Andersson föreläst om sin fotbollsresa och det arbete han håller på med efter karriären (se sida 20-21 om du vill veta mer om det). Idag är det Max Berganders tur.

— Det är klart att vi i AIK vill fostra morgondagens elitfotbollsspelare, säger Max Bergander.

— Men framförallt vill vi fostra morgondagens samhällsmedborgare. Alla blir inte fotbollsproffs, men alla är människor som vi ska dela samhället med. Då tycker vi det är bra om vi delar sunda värderingar och att alla tillåts vara den dem är.

— Det stämmer ju precis överens med hur vi ser det. Vi har ett jätteansvar att bidra till det samhället som omger oss, säger Stefan Hultman.

Varför är det viktigt att arbeta med värdegrund?

— För att det är grunden för alla beslut vi tar, hur föreningen skall styras men framförallt vilken miljö vi vill att våra medmänniskor ska vara i, säger Max Bergander.

— Det blir en ryggrad i klubben som alla kan luta sig mot, säger Stefan Hultman.

Tuffare klimat

I senaste Alkohol-, Narkotika-, Doping- och Tobak-enkäten, från våren 2018, visade det sig att narkotikaanvändningen bland Skellefteås ungdomar nästa fördubblats bland Skellefteås niondeklassare på bara ett år.

— Klimatet för de unga blir tuffare och tuffare. Det märker jag även i mitt arbete på Norrhammarskolan. Det är en annan jargong nu, i jämförelse med när jag var barn. Det är ytterligare en anledning till att jag tycker det är viktigt att arbeta med värdegrundsfrågor, säger Stefan Hultman.

Vad innebär egentligen värdegrundsarbete?

— Det är jättelätt att slänga sig med fina ord. Ta ordet respekt exempelvis. Ställer du frågan till tio personer så får du tio olika svar. Vi måste prata om vad respekt innebär på riktigt och vad de innebär i det sammanhanget vi är. Respekt kanske är bland de mest felanvända orden i svenskan. Då är det bra om vi bryter ner det till vad det betyder för oss och gärna i konkreta handlingar, säger Max Bergander.

— Vi vill se till så att värdegrunden inte fastnar som fina ord på ett papper, utan att det är något som vi lever och agerar utifrån varje dag i vår verksamhet. Det är det som värdegrundsarbete handlar om, säger Stefan Hultman.

Stefan Hultman värdegrundsansvarig Skellefteå FF. 

Hela Spelaren är med hjärtat

AIK:s värdegrundsansvarige har fått goda intryck från sitt besök hos Skellefteå FF.

— Jag har träffat många människor som brinner för det här och är hängivna uppgiften. Det känns som arbetet med Hela Spelaren är med hjärtat. Skulle jag vara förälder till ett barn som spelare i Skellefteå FF skulle jag känna glädje och hopp.

Max Bergander berömmer Skellefteå FF:s värdegrundarbete. 

I publiken satt hela Skellefteå FF:s akademi, då alla träningar var inställda för att spelarna skulle kunna medverka under föreläsningen. I publiken fanns även flera föräldrar till spelare, personal från olika skolor i Skellefteå, medlemmar från Social- och Fritidsnämnden samt näringslivschef Bengt Ivansson.

— Föreläsningen var öppen för alla som ville anmäla sig. Sen har vi också använt det kontaktnät vi har i föreningen för att nå personer som vi vet arbetar för ungdomar i Skellefteå eller för att Skellefteå ska bli en bättre plats att leva på, säger Stefan Hultman.

— Jag vill också passa på att uppmana aktörer som arbetar med ungdomar och vill göra något tillsammans med Skellefteå FF och Hela Spelaren att höra av sig. Låt oss tillsammans hitta samverkansmodeller, säger Stefan Hultman.