Breddfotboll kommer bedrivas inom Skellefteå FF så länge vi kan ha ett eget lag i kommunserien.

När spelarna når 13 års ålder startar Skellefteå FFs akademi. Vi har ingen uttagning till akademin. Alla som är beredda att delta på alla träningar som erbjuds är välkomna.

I P13 handlar akademin om extraträningar under som man kommer till förutom de träningar man har i sin egen förening.

I P16, P17 och P19 så tränar man bara med akademilaget. I dessa verksamheter tar vi ut trupper som tränar tillsammans  under året.

Vi har en tydlig vision hur vi ska utveckla fotbollsspelare. Våra lag ska inte leva på motståndarnas misstag. Vi ska styra spelet och själva föra matcherna.

Elitsatsningen ska präglas av våra ledord:

Mod

Mod att ta beslut, utvecklas och sikta högt.

Passion

Passion för fotboll, utveckling och föreningen.

Omsorg

Omsorg för kvalitén, den individuella utvecklingen och varandra.

Laget

Träning kvalificerar för match. Alla som är uttagna till match ska få spela. Vid viktiga matcher (ex. Ligacupen), Northern Elite Trophy och DM-matcher spelar alltid bästa laget och alla garanteras inte speltid.

Ledare

I akademin är det viktigt att tränarna har den utbildning som krävs för att utveckla spelarna inom fotbollen. Akademichefen och Utvecklingschefen i SFF coachar tränarna i upplägg, taktik och hjälper till med uttagningar till lag- och länslagssamlingar.

Spelare

Här ökas tempot på träningar och matcher. Vi ställer därmed högre krav på spelarnas inställning och intresse av att förbättra sig som fotbollsspelare. Spelarnas kreativitet ska särskilt utvecklas. Spelarna ska här på ett bra sätt skolas in i 11-manna fotbollen. De ska få fortsatt utbildning på flera positioner i laget, men med en tydligare specialisering. Laganda och kamratskap är viktigt.

Vid denna ålder kan tidigt utvecklade spelare med fördel träna och spela med en äldre åldersgrupp. De spelare som av skilda anledningar inte längre fortsätter sitt fotbollsspelande inom akademin ska aktivt av SFF slussas i första hand till samarbetsföreningarna. Denna process måste ske med omsorg och individuella samtal mellan spelare och ledare i akademin och samarbetsförening. Vi tycker att det är viktigt att våra spelare hela tiden utmanas att ta nästa steg utifrån var spelaren står just för stunden. Vi vill att våra spelare befinner sig i ständig utveckling. Vi kallar detta ”det proximala utvecklingssteget”. ZPD-teorin (Zone proximal development) är ett koncept som utvecklats av psykologen Lev Vygotskij som haft stor påverkan på den moderna utvecklingspsykologin och pedagogiken.

Föräldrar

Föräldrarna, är precis som i vår breddfotboll, mycket viktiga. SFF förutsätter att föräldrarna visar engagemang i ungdomarnas utveckling samt deltar i arrangemang som syftar till att stödja akademin.

Mål akademi

Av de som kommer in i vår akademi är målet att 60% fortsätter med fotbollen också fr.o.m. 17 års ålder. Vidare är målet att 10% av respektive årgång flyttas upp till SFF:s A-trupp samt att 20-30% hamnar i SFF:s samarbetsförening inom div 2-3.

När du är Akademispelare i Skellefteå FF

Skellefteå FF vill ge dig verktyg att möta livets utmaningar. Oavsett om det handlar om att stå upp för varandra, stå emot droger, vara en förebild i vardagen eller göra vårt bästa på planen. Oavsett ålder, kön, etnicitet, kultur eller sexuell läggning.

Med MOD, PASSION och OMSORG som värdeord gör vi skillnad. För det vi gör helhjärtat och tillsammans ger energi, öppnar nya möjligheter och har bestående värde.

Tillsammans är viktigt. För när barn och föräldrar, ungdomar och vuxna, sponsorer och frivilliga arbetar mot samma mål bygger vi på varandras styrkor och stärker hela regionen. Med fotbollen som verktyg.

Tillsammans hjälper du och jag varandra att nå toppen.

Länk till lagens egna hemsidor finns på laget.se


Northern Elite Trophy

Denna turnering, som är ett samarrangemang mellan Skellefteå FFs och Östersunds FKs akademier, är ett led i att skapa en bättre matchmiljö för våra akademispelare. Läs mer om turneringen här...