Obihemsidarätt

Obi Okolo klar för Skellefteå FF akademi

Skellefteå FF kan presentera Obi Okolo som ny huvudtränare för Skellefteå FF P17. Han kommer även att ha en roll i herrlagets tränarstab.

Han kommer senast från uppdraget som huvudtränare i Morön BK:s division III-lag, där han gjort ett bra jobb, vilket har lett till att Skellefteå FF fick upp ögonen för honom.

– Obi har visat framfötterna med sitt stora engagemang och driv kring sitt tränarskap. Han vill utvecklas och är beredd att jobba hårt för det. Vi är väldigt nöjda med att ha lyckats rekrytera honom till oss, säger Mattias Granström, klubbchef i Skellefteå FF.

– Vi var tidigt i kontakt med Obi då vi hört mycket gott om honom från folk som varit i hans närhet. Han är en av de mest intressanta tränarna som kommit fram i Skellefteå och trots att han bara har haft tränaruppdrag i ett år, så är det som attraherar hos honom hans stora engagemang och driv. Han tar ansvar över sin egen utveckling. I vår miljö hoppas vi att hans ska stimuleras, fortsätta utvecklas och bidra till att våra akademispelare också gör det, säger Mattias Granström, klubbchef i Skellefteå FF.

Uppdraget börjar den 1 november. Men redan i veckan ska Obi tillsammans med utvecklingschefen Matti Kilpelä börja arbetet med att planera kommande säsong.

– Det känns bra. SFF är en klubb vars ambitioner matchar mina. Det känns som helt rätt förening och miljö att komma till, säger Obi Okolo.

Obi är uppvuxen i Akalla i norra Stockholm. Han började spela fotboll som femåring i Kista FC och fotbollen blev fort en central del av hans liv. Som 11-åring gick han till Vasalund IF där han spenderade hela tonåren. Hans lag var riktigt framgångsrikt, där höjdpunkterna var två segrar i St:Erikscupen samt när han blev uppflyttad och fick göra en säsong med två är äldre spelare i Pojkallsvenskan som 14-åring.

– Det var min prime som fotbollsspelare, säger Obi Okolo och skrattar.

I Vasalund fick han möta de flesta blivande elitspelare från Stockholmsområdet från sin generation. Så som Ludvig Augustinsson, Robin Quaison och Jesper Karlström. Men det han främst minns från den här tidsperioden är att det var då som skadorna började komma.

– I tre år hade jag problem med ljumskarna. Jag fick operera båda. Jag spelade inte en match på tre år mellan 15-18 års ålder. Det var en tung period jag gick igenom. Men det var också fantastiskt kul att komma tillbaka efter det, säger Obi Okolo.

Det blev två år i Vasalunds U19, men även sista tiden i Vasalund kantades av skadebekymmer och skadorna har egentligen hängt med sen dess.

– Om jag ska vara ärlig så är min karriär efter Vasalund U19 rätt medioker. Jag har varit skadad i princip hela tiden, berättar han.

Under tiden i Vasalund började Obi även plugga till civilingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Och efter att par säsonger i diverse lag i division 2, 3 och 4 så var det just studierna som tog Obi till Skellefteå, där han skrev sitt examensarbete på Metso Outotec och Boliden Rönnskär. Första jobbet efter examen blev dock på BillerudKorsnäs pappersbruk i Kalix.

– Jag trivdes väldigt bra i Skellefteå under examensarbetet. När jag fick möjligheten att flytta tillbaka till Skellefteå efter tiden i Kalix, så var det ett lätt beslut att ta, säger Obi Okolo.

Obi fick jobb på Metso Outotec och började spela i Morön BK under 2022. Till säsongen 2023 fick Obi sedan frågan om det ärofyllda uppdraget att vara tränare för Moröns herrlag.

– Det var en väldigt lärorik säsong med både toppar och dalar. Tyvärr så fick vi inte ut det vi ville resultatmässigt, säger Obi Okolo.

Men nu är det Skellefteå FF som gäller.

Vad hoppas du bidra med i din nya roll?

– Först och främst så vill jag bidra med ett stort engagemang. Jag tror mycket på det här med ”leading by example”. Om det är så att jag ska kräva av spelarna att de ska arbeta hårt, så ska jag arbeta ännu hårdare själv, säger Obi Okolo.

Vad är du för typ av tränare?

– Jag är väldigt energisk vid sidlinjen, men i omklädningsrummet så är jag en tränare som vill komma nära mina spelare. Jag tror det är viktigt att känna sina spelare väl för att kunna bidra på bästa sätt till deras utveckling. När det gäller det taktiska så gillar jag att vara inne och fila i detaljerna. Det känns kul att det verkar finnas fler likasinnade ledare i föreningen som jag hoppas kunna bolla en hel del med, säger Obi Okolo.

Vad har du för ambitioner med ditt tränarskap?

– Under senaste säsongen har jag verkligen känt att tränarrollen är den perfekta rollen för mig då jag får jobba med två saker som jag är väldigt passionerad för, vilket är fotboll och ledarskap. Så just nu känner jag att jag vill lägga all min lediga tid på att träna fotbollslag och bli en så bra tränare som möjligt, säger Obi Okolo.

Har du någon målsättning när du går in i ditt nya uppdrag?

– Att få spelarna att utvecklas både som spelare och individer. Förhoppningsvis blir några av dem herrlagsspelare, men om de inte blir det så hoppas jag de blir bra spelare som kan gå vidare till andra föreningar i Skellefteå.

Hur ser du på att det blir ett större fokus på utveckling än resultat när du nu går från seniorverksamhet till ungdomsverksamhet?

– Fördelen med det är att vi kan arbeta mer långsiktigt. Som seniortränare handlar det till stor del om att vinna nästa match. Det blir kul, men vi ska såklart vinna fotbollsmatcher här också, säger Obi Okolo.

Varmt välkommen till Skellefteå FF-familjen!