DSC5628 1

MATTTI KILPELÄ TILLBAKA I SKELLEFTEÅ FF

postad i: Akademin, Nyhet 0

Matti Kilpelä är tillbaka i Skellefteå FF. 

Nu i en ny roll som utvecklingschef i föreningen med övergripande ansvar för den sportsliga utvecklingen i föreningen. Klubbchef Mattias Granström är väldigt nöjd med rekryteringen.

– Satsningen på spelare i åldrarna 13-19 år är viktig för att vi ska utveckla duktiga fotbollsspelare. Det är en ålder där många slutar. Vi har kommit en bra bit på vägen i vårt arbete, men det är klart att med den erfarenhet Matti har från sina tidigare uppdrag i Finland är han en väldigt kompetent person i den rollen. Att få in någon som honom, som varit på högsta nivån och vet vad som krävs är en ynnest.

Som utvecklingschef kommer Matti även att vara ett stöd för ungdomstränarna.

–  I Mattis roll får vi även en coach till coacherna och det vi vet är att ett bra ledarskap gör att fler fortsätter spela längre. Vi får en möjlighet att utveckla våra ledare vilket är en nyckelfaktor. Att vi kan tillsätta en person som arbetar 100 % med utveckling på ungdomssidan är vi relativt ensamma med i Norrland.

Matti Kilpelä är 42 år, från finländska Rovaniemi. Han har bott och verkat i Skellefteå ett antal sejourer. Både som spelare och tränare.

Vem är du? 

– Det jag strävar efter är att allt börjar från ärlighet. Jag drivs och har passion för utveckling och att andra ska utvecklas och för det krävs det att jag också ska utvecklas, säger Matti Kilpelä.

Det blir en återkomst för SFF:s tidigare herrlagstränare i föreningen efter ett sabbatsår från fotbollen.

– Jag var slut som artist när jag lämnade 2021. Jag hade varit fotbollstränare i 10 år i rad. Så jag behövde den pausen. Rollen som tränare och även rollen som jag har nu är en livsstil. Det är inte ett 7-16 jobb, säger Matti Kilpelä.

Varför tar du på dig det här nya uppdraget? 

– Hela min karriär inom fotbollsvärlden har handlat om utveckling och jag har arbetat i miljöer där man strävar efter utveckling. Det finns så mycket potential i fotbollen i Skellefteå och det känns kul att försöka. Det finns ett genuint intresse för fotboll, och det finns ändå tillräckligt med spelare i staden. Så det finns en bas för att kunna utveckla en trovärdig väg för blivande elitfotbollsspelare på ett systematiskt sätt, säger Matti.

– Sen så tackar jag ju ja till något som inte funnits tidigare. Först och främst handlar det om utvecklingsmöjligheter. Det var liknande resa i Rops, där vi lyckades bygga upp en bra elitverksamhet.

Vad ska du göra? 

— Jag kommer att ansvara för den sportsliga utvecklingen i föreningen. Uppdatera spelutbildningsplanen, uppdatera policyer och säkerställa att vi kommer jobba efter den röda tråden i föreningen. Jag kommer hjälpa med träningsplaneringar och det vi gör på träningsplanen. Sen blir jag ansvarig för samarbetet med Sunnanå SK kring vår P19-miljö. Jag kommer också vara ansvarig för utbildningen av våra tränare. Jag är även med i herrlagsgruppen, så jag har en liten roll i herrlagets utvecklingsarbete. Sen är ambitionen att det ska bli en del praktiskt arbete på träningsplan med akademispelare och att hålla i träningar.

Hur har första perioden varit? 

– Mycket intensiv. Jag kallar det för en ”samla-information-period”, det har inneburit många besök på träningar och diskussioner med folk i föreningar. Så att vi får en ”starting point” på det framtida utvecklingsarbetet, säger Matti.

Hur är ditt första intryck? 

–  Det är kul. Det kommer bli mycket att göra. Sen måste vi vara smarta med planeringen och prioriteringarna. Personligen kommer jag göra mitt bästa att få med de som redan är i föreningen, så att vi alla jobbar åt samma håll, säger Matti.

Vad har du för vision? 

– Att föreningen en vacker dag ska klassificeras som elitförening. Alla spelare vi har kommer inte bli elitfotbollsspelare, men alla kan få med sig nyttiga verktyg. Där menar jag inte bara på fotbollsplan utan också för livet.

Vad är receptet för att vi ska ta oss dit? 

– Det korta svaret är: Vi behöver träna mer och bättre, samt utbilda och rekrytera de bästa ledarna. Höja nivån i vardagen, avslutar Matti.

Skellefteå FF hälsar Matti Kilpelä välkommen tillbaka till föreningen!