SAMSUNG CSC

Northern Elite Trophy fortsätter att utvecklas

postad i: Arrangemang 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela tidningen här. 

Det är sjätte året som Skellefteå FF anordnar Northern Elite Trophy, cupen för fotbollsälskande barn och ungdomar. I år arrangerades cupen för både flickor och pojkar mellan åldrarna 12–17 år. Året kan sammanfattas som ännu en succé för NET (Northern Elite Trophy), där vi fick se flera olika lag från städer i Norrland, men även olika Stockholmslag och lag från Norge och Finland kom på besök för att delta. 

David Berthelsen som är huvudansvarig för NET tillsammans med Jacob Stephenson berättar om hur Northern Elite Trophy startades och hur utvecklingen sett ut genom åren. 

– Allting startade med att vi ville försöka hitta ett sätt att utöka antal matcher per år för våra äldre akademilag, därför började vi med att hitta olika samarbeten och samarbetspartners, säger David Berthelsen. 

Från början var tanken att NET skulle vara ett samarbete mellan Östersund, Skellefteå, Finland och Norge. Med turneringar på flera orter varje år. Det började i Skellefteå på sommaren och följdes upp med en cup i Jakobstad i Finland. Men efter det blev det bara i Skellefteå ett par år. Från början låg cupen på sommaren, men man insåg efter ett tag att den behövde flyttas då det började bli svårare och svårare att få lag som ville delta under sommaren. Cupen krockade med andra, större cuper samt med träningsuppehåll och semestrar. Det var då man tog beslutet att testa att flytta cupen till hösten istället, vilket visade sig vara minst sagt rätt beslut. 

– Vi gick från att vara 16 anmälda lag till nu när vi har ca 70 lag. Det visar verkligen den enorma utvecklingen som cupen har haft. Det visar också att vi tog det rätta beslutet att flytta turneringen, säger David Berthelsen. 

Många av de som medverkat under turneringen har själva uttryckt att hösten blivit en perfekt tid på året. Säsongen börjar nå sitt slut och man kan se fram emot cupen som en avslutning på säsongen, men också ett sätt att kunna förlänga spelarnas säsong och göra dem mer motiverade till att orka träna hela vägen in. 

En annan stor utveckling har skett i organisationen kring NET. Man har gått från att vara två personer som gjort det mesta av jobbet runt cupen, till att få till en ordentlig organisation. Cupen har blivit en viktig föreningsfråga som engagerar många personer i föreningen. 

– Det var mycket jobb då också, men nu har vi gått från att ha varit två personer till att kunna bli uppemot 10 personer som arbetar under helgen, dessutom har vi engagerat sex av våra egna lag under helgerna, så det känns jättepositivt, berättar David Berthelsen. 

NET har även utvecklats till att bli allt viktigare för Skellefteå som besöksmål. Sammanlagt deltar över 1100 spelare och ledare i turneringen, samt runt 1000 medresenärer som spenderar tre dagar i Skellefteå. De sover, äter och handlar i staden under cupen. 

I 9v9-klasserna har NET använt sig av ett tredomarsystem sen 2022. Med en huvuddomare och två assisterande domare på varje match. Detta för att stötta upp domarna och göra deras jobb så enkelt som möjligt. Ett ytterligare steg togs i år för att stötta upp domarna, då Skellefteå FF tillsammans med Västerbottens Fotbollsförbund genomförde ett projekt med domarstödjare. Vilket innebar att en erfaren domare fanns vid sidan av planen i 9v9-klasserna som coach och stöd för domarna.

– Satsningen på domarsidan växte fram i en diskussion om vad vi kan göra för att hjälpa våra domare. Det är en utsatt position och vi har en stor domarbrist i staden. Inom fotbollen måste vi fråga oss “vad kan vi göra för att få behålla våra domare i Skellefteå?”. Så vi tog diskussionen med fotbollsförbundet där idén växte fram, berättar David Berthelsen. 

Och utfallet blev bra. Domarstödjarna hjälpte domarna med coaching både i paus och efter matcherna. Uppstod det hetsiga situationer så fanns de där för att hjälpa till och lugna ner situationen . Det hade även en förebyggande effekt då de var placerade mellan lagens två avbytarbås och var tydligt synliga med en gul reflexväst.  

Hur ser framtidsplanen ut, hur skulle ni vilja utveckla cupen? 

– Absolut, så vill vi kunna utveckla cupen och göra den större. Huvudmålet är att erbjuda tuffa och jämna matcher för lagen som kommer. Vi har haft lag från Finland och Norge, exempelvis Bodø/Glimt FK som var här i år. Vi har också haft deltagande lag från stora föreningar i Sverige såsom GIF Sundsvall, IF Brommapojkarna, Djurgården och Hammarby med. Det vill vi fortsätta ha. Jag tycker att vi är på rätt väg och det viktiga är att vi fortsätter göra ett bra jobb och fortsätter med kontinuitet i arbetet med cupen.