Dalkurd drog det längsta strået gånger två i Ligacupen

postad i: Nyhet 0

Under den gångna söndagen spelade Skellefteå FF Akademi återigen prestigefyllda Ligacupen.

För såväl U17 som U16 väntade Dalkurd i A-slutspelets gruppspel.

De två hemmamatcherna spelades dock på bortaplan i Piteå och på LF Arena.

– Vi var lite oroliga där ett tag att matchen inte skulle kunna spelas, men alla inblandade ska ha beröm. Både vaktmästarna i Skellefteå och i Piteå har varit samarbetsvilliga, vilket även ledarna i Dalkurd har varit. Det märktes verkligen att alla ville få den här matchen spelad och det är grymt roligt. Det blev en bra lösning med bra sportsliga förutsättningar, säger U17/16-tränaren Johan Karlsson.

I minusgrader och lätt snöfall inledde U16 matchandet under söndagen, och det med en rivstart spelmässigt.

– Första 15 minuterna sätter vi pressen klockrent och radar upp målchanser. Killarna gjorde verkligen en prickfri inledning av matchen. Vi gjorde allt rätt utom att sätta bollen mellan stolparna och bakom Dalkurds målvakt, konstaterar Karlsson som istället fick se Dalkurd kontra in 0–1 efter 25 minuter.

– Vi fortsatte att äga matchbilden, men när de gjorde 0–2 på sitt andra halvanfall i matchen i slutet av första visste jag inte om man skulle skratta eller gråta. I halvtid var det dock inga deppiga ansikten, utan vi alla var fast beslutna om att vi skulle vända detta. Att vi inte ledde med några bollar i halvtid är en gåta som jag fortfarande inte riktigt har klurat ut, fortsätter Johan Karlsson.

Andra akten var den första lik och Skellefteå FF:s U16 fortsatte att rada upp fina lägen och när reduceringen kom efter dryga kvarten från Tim Lindfors var känslan att en kvittering stod näst på tur.

Istället för något 2–2-mål, kom dock 1–3 och motvinden fortsatte att blåsa kallt i ansiktet för Skelleftekillarna.

– Vi flyttar upp manskapet och chansspelar något sista kvarten och då blev det lite vilda västern av det hela.

Till slut vann Dalkurd med 6–3.

– Det kändes väldigt surt. Spelmässigt gör killarna en fantastisk insats fram tills det återstår 20 minuter. Utan att förringa Dalkurds insats så tycker jag att vi förtjänade ett bättre resultat, men som vi alla vet handlar det om att göra mål också.

Mer målsnålt i U17

Den efterföljande U17-matchen blev en något målsnålare tillställning.

I den 35:e matchminuten kunde Skellefteå FF ta ledningen genom Hannes Mörtzell.

– Även i U17-matchen inleder vi riktigt bra. Vi sätter pressen och vinner bollen där vi vill vinna den.

Ledningen stod sig halvleken ut, men i början av andra kunde Dalkurd vända på steken.

– De gör två skickliga mål som vi inte kan ta ifrån dem. Direkt vi hamnar lite fel i positionerna blir vi straffade och det är nyttig erfarenhet.

Efter 1–2-underläget hittade Skellefteå FF tillbaka till spelövertaget och en stark slutforcering sista 25 minuterna var ett faktum. Närmare än ett bortdömt mål för offside kom dock inte SFF.

– Även här tycker jag att killarna var värda ett bättre öde. Säga vad man vill om det bortdömda målet, men vi borde ha förvaltat vårt övertag på ett bättre sätt och hittat en väg att vinna oavsett.

Söndagens matcher slutade alltså med noll poäng av sex möjliga.

– Men det hjälper inte att sörja över det. Vi står för två fina prestationer och med lite mer marginaler på vår sida hade vi istället haft med oss sex poäng i bagaget, säger Johan Karlsson och tillägger:

– Vi spelar jämnt mot topplagen i Sverige och äger matchbilden. Jag tror inte folk riktigt förstår vilken nivå våra killar håller och det är väl just det som är mest surt. Hade vi fått med oss segrar i dessa matcher hade vi fått ett kvitto som inte går att diskutera bort. Men det är bara att arbeta vidare och fortsätta tro på det vi gör.

Härnäst väntar Östersund borta på fredag för U17 och Sirius borta på söndag för U16.

– Jag hoppas att vi kan ta med oss vårt fina mod från helgen och fortsätta våga spela oss ur press och igenom motståndarnas lagdelar. Med U16 framförallt har vi fortfarande goda möjligheter att gå hela vägen till semifinalerna i Göteborg, avslutar Karlsson.

Matchfakta

Skellefteå FF U16–Dalkurd 3–6 (0–2)

Mål, SFF: Tim Lindfors, Morgan Burman, Albin Jonsson.

Skellefteå FF U17–Dalkurd 1–2 (1–0)

Mål, SFF: Hannes Mörtzell.