Skärmavbild 2022 11 16 kl. 14.03.02

FF Jaro en av segrarna när Northern Elite Trophy fortsätter att växa

Under två helger i början av oktober arrangerades NET (Northern Elite Trophy) i Skellefteå. En fotbollsturnering för ungdomar där den inofficiella arktiska mästaren utses. Sammanlagt deltog i år 70 lag som tävlade i nio olika åldersklasser. Med lag från bland annat Norge, Finland, Stockholm, Norrbotten, Västerbotten, Örnsköldsvik, Sundsvall, Östersund.

– Helgen var rolig och allt fungerade väldigt bra. Väldigt bra arrangerad turnering. Bästa var att få lyfta pokalen. Alla i laget bidrog till att vi vann. De som var på plan, tränarna och hejarklacken, säger Joar Laakso, lagkapten i FF Jaro som vann klassen P14.

FF Jaro var ett av lagen från Finland som var med i årets turnering. De hade med lag i två åldersklasser. Utöver de så var även WFA och Kronoby med från Finland. Från Norge deltog IK Grand Bodö i två åldersklasser. Men även ambitionslag från andra delar av Sverige var med så som GIF Sundsvall, FC Vega, Djurgårdens IF och IF Brommapojkarna. Lägg därtill att lag från Piteå, Luleå, Gällivare, Kalix, Lycksele, Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund var med.

Jaro prisutdelning
Cupgeneral David Berthelsen med Jaro FF:s kapten Joar vid prisutdelning efter cupsegern.

– För oss är det viktigt att kunna erbjuda så många lag som möjligt utmanande matcher mot ett varierat motstånd som har en geografisk spridning, säger David Berthelsen, cupgeneral från Skellefteå FF.
– Och det tycker jag att vi lyckades med i år.

Cupen – som spelas över fredag, lördag och söndag var i år uppdelat på två helger. Flickor och pojkar födda 2008-2010 spelades 30 september till 2 oktober, medan flickor och pojkar födda 05-07 spelade helgen efter. Det blev rekord i både antalet deltagande lag, deltagare och genomförda ålderskategorier. FF Jaro spelade första helgen. I gruppspelet förlorade man mot GIF Sundsvall, men lyckades ändå till slut ta sig till final, där erkänt starka Bergnäsets AIK stod som motståndare.

– Det var en jämn match och vår hejarklack var helt super. När vi gjorde 1-0 var stämningen på topp. I slutet av andra halvleken lyckades motståndarna kvittera på straff och spänningen var olidlig för både mig och hela laget. Bergnäsets andra straff räddade vår målvakt Oleksandr ”Sasha” Bondarenko. Han är från Ukraina och kom med i vårt lag i april. När Milton Östman lyckades sätta nästa straff i mål så var vi överlyckliga, säger FF Jaros lagkapten Joel Laakso.

Efter straffsegern blev det prisutdelning och firande på Electrolux Home Arenas huvudläktare.

Under turneringen i år så hölls föreläsningar med Hanna Marklund och Jackie Bachteler. Hanna Marklund som numer är expertkommentator i TV4 har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, med bland annat VM-silver, tre SM-guld, två Champions Leaguetitlar och en Diamantboll på meritlistan. Jackie Bachteler är akademiansvarig för IF Brommapojkarnas flick- och damsida och har även varit tränare i Hammarby IF organisation samt huvudtränare för Sunnanå SK i Elitettan. Föreläsningarna var gratis för alla deltagare på NET.

HANNAM NET
Hanna Marklund höll en uppskattad föreläsning under NET.

För lag som FF Jaro från Jakobstad i Finland innebär den här typen av turneringar värdefulla matcher för deras spelare. En av deras tränare Patrick Stenman berättar att säsongsupplägget för dem är liknande som i Sverige. En lång försäsong med seriespel vår-höst.

– Vi har jättebra träningsmöjligheter och i motsats till resten av Finland så är fotboll den största sporten i Jakobstad. Vi har däremot ett relativt litet upptagningsområde och är betydligt mindre än de klubbar vi konkurrerar med. Vi spelar i den högsta nationella juniorserien i Finland samt i lokala serier. Vi har vår egen cup i december, samt att vi försöker hitta cuper som ligger rätt tidsmässigt i förhållande till seriespel och slutspelet i Finska Mästerskapen, till exempel NET.

– Föreningen var tidigare en etablerad ligaklubb i Finland men spelar numera division ett. I år spelade man kval till finska ligan men lyckades inte gå hela vägen. Den mest framgångsrika spelaren idag är Simon Skrabb i Kalmar FF, men det finns också ett antal unga egna produkter i finska ligaklubbar och allsvenska klubbar, som kommer från FF Jaro, säger Patrick Stenman.

Cupgeneral David Berthelsen berättar att ett av cupens syften är att kunna skapa längre matchsäsong på de breddgrader som Skellefteå finns på. Detta som ett led i spelarutvecklingen. Han säger också att ett av cupens syften är att kunna ha utbyten med lag från norra Finland och Norge.

Djurgården NET 1
Tuff match mellan Djurgårdens IF och BK Örnen.

– Vi har fått fin kontakt med både Jaro och lagen från Bodö. Förutom att IK Grand Bodö var här med två lag på NET så hade vi besök av Bodö Glimt på pojksidan veckan efter NET, som kom och spelade fyra matcher mot bland annat oss, ett lag från Umeå och ett från Luleå. Det är ju verkligen en inspiration för oss hur deras resa har varit, säger han.

– Nu planerar vi för fullt för att åka med minst ett lag till Jakobstad och den cup som FF Jaro anordnar.

 

Vinnarna 2022

P12: Vega FC

Vega lagbild pokal
F12: Röbäcks IF

Roback firarbild
P13: IFK Östersund

Ostersund konfetti
F13: Betsele IF

Betsele konfetti

P14: FF Jaro

Jaro konfetti

F14: Gimonäs Umeå IF

Gimonas konfetti
P15: Ersmarks IK

ersmark firarbild2
F15: SidsjöBöle/Kungsnäs IF

SBK firarbild2
F16/17: IK Grand Bodö

GrandBodo firarbildlaktaren

Vinnarna 2021

P12 Själevads IK
F12 IF Brommapojkarna
P13 Nacka FC
F13 Hammarby IF
P14 IF Brommapojkarna
F15 Skellefteå FF

Vinnare 2020

P12 Bergnäsets AIK
P13 Kungsnäs FC
P14 IFK Luleå
F15 IFK Östersund
P15 Tegs SK

Vinnare 2019
P17 Västerås SK

P16 Skellefteå FF

Vinnare 2018
P16 IK Sirius
P17 Umeå FC