Från Crystal Palace — till Skellefteå FF

postad i: Nyhet 0

Året är 2015 och Cristian Scales har precis värvats in till Crystal Palace Premier League-lag. Tidningen The Telegraph rankar honom som en av Premier Leagues 15 mest talangfulla unga talanger inför säsongen. I klubben finns även den egna talangen Will Hoare som börjat tränat med A-laget på regelbunden basis. Han har gått igenom hela Crystal Palace ungdomsverksamhet och akademi och varit lagkapten i samtliga årskullar.

— När man är där känns det som man kommer vara kvar på den nivån och bara utvecklas ytterligare. Men när dagen kommer då de säger att du inte får förnyat kontrakt är det en riktig smäll. För efter det är vägen till proffslivet inte lika tydlig längre, säger Christian Scales när han sitter på kansliet på Norrvalla fyra år senare.

Christian fick till och med följa med på försäsongsturné till Sydafrika. Från turnén finns det en bild på Christian när han står uppställd på sidlinjen, redo att bli inbytt, samtidigt som den meriterade franske landslagsmannen Yohan Cabaye, som har 48 landskamper för Frankrike i bagaget. Även Will har gjort träningsmatcher för Crystal Palace och spelat med stora fotbollsnamn som Wilfried Zaha och Emmanuel Adebayor.

–Det blir lite som en falsk trygghet. Att som ung spelare tillhöra en Premier League-trupp. För ledningen kan säga en sak ena dag och andra dagen värvar de en ny spelare. Då är du helt plötsligt längst ner i hierarkin, säger Will.

–Men det är klart, när materialaren frågar dig vilket nummer du vill ha är det svårt att tänka något annat än att man är klar, säger Will.

Rivalmöten mot Piteå IF, IFK Luleå och lag från Umeå. Division 2 Norrland har sin charm, men det är inte Premier League.

–Det kan gå väldigt fort ner i det brittiska seriesystemet om du inte lyckas etablera dig, säger Christian.

Vilket Christians karriär vittnar om. Från Crystal Palace blev han utlånad till League Two-laget Crawley Town innan säsongen 2015/2016 ens hann börja. Ett år i Crawley Town, sen en ny utlåning till Leyton Orient i samma serie. Men efter det så blev det inga nya erbjudande från professionella klubbar. Istället blev det spel på semiprofessionell nivå på fotbollens bakgård med två träningar i veckan och matcher på lördagar. Där har han huserat tills han valde att komma till Skellefteå i början av det här året.

–Om du inte presterar så blir du snabbt bortglömd, säger Christian.

För Wills del blev det under våren 2016 ett korttidskontrakt med Newcastles reserver som en möjlighet att spela till sig ett a-lagskontrakt. Reserverna tränade nämligen kontinuerligt med a-laget. Det var dock en turbulent period i Newcastles historia. Managern Steve Mcclaren som tog Will till klubben fick snart sparken och Rafa Benitez tog över efter honom.

–Jag vet inte om det hade gjort någon skillnad om Mcclaren var kvar men i och med tränarbytet så förändrades mycket i klubben och vi reservlagsspelare var inte prioriterade. Vilket jag man kan förstå. Så i slutändan blev jag inte erbjuden en förlängning, säger Will.

–Som ett mått på hur små marginaler det ändå handlar om så har killen som jag konkurrerade med när jag var där, Sean Longstaff, under det här året slagit sig in i Newcastles startelva, säger Will.

Efter Newcastle hade även Will svårt att få proffskontrakt och hamnade även han, efter ett kortare uppehåll från fotbollen, i en av Englands semiprofessionella serier. Men nu är det Skellefteå FF som gäller. Efter ett lyckat provspel i december så bestämde sig de två vännerna för att ta sina flyttlass över havet och upp till norra Västerbotten.

Christian och Will trivs i Skellefteå

Hur hamnade ni Skellefteå?

–Vår agent känner klubbchefen Mattias Granström sen tidigare. Det kändes som en ny rolig utmaning att testa att bo och spela i ett annat land, säger Christian.

–Det är en nystart och en ny livserfarenhet, säger Will.

Vad tycker ni om Skellefteå?

— Det är en trevlig stad. Väldigt familjär. Det är väldigt enkelt att ta sig runt. Vi gillar staden. Den största skillnaden mot England är vädret, som tagit lite att vänja sig vid, säger Christian.

— En fördel för oss är att det är enkelt att kommunicera med folk då de flesta prata engelska, säger Will.

Båda spelarna har visat framfötterna i träningsmatcherna och Skellefteå FF är hittills väldigt nöjda med sina nyförvärv.

— Först och främst är de ambitiösa, ödmjuka och bra killar. Det märks att de är här för att bli bättre och slå sig fram. Det vill bli professionella fotbollsspelare, säger sportchef Johan Logart-Viklund.

— Om vi börjar med Will är han en hårt arbetande central mittfältare och en bra passningsspelare. Det är inte heller någon slump att han varit kapten i ungdomslagen. Han tar mycket ansvar, säger Johan.

— Christian har en otrolig spets i sin snabbhet. Han är en snabb vänsterback med en fin vänsterfot, säger Johan.

När de båda spelarna skrev på för föreningen klargjorde dem att de ville bidra med brittisk beslutsamhet och inställning.

Vad tycker ni om laget?

— Attityden är bra bland spelarna. Även fast saker inte alltid går bra så jobbar alla spelare hårt.

— Jag är positivt överraskad att den tekniska nivån är så hög, säger Will.

Ser ni någon skillnad mellan att spela fotboll i England och i Sverige?

— Attityden spelare emellan är bättre här än i England. Om vi exempelvis tar akademispelare i förhållande till herrlagsspelare. Det är mer tävlingsinriktat i England. Och sen när det kommer till misstag. När jag spelade som ungdomsspelare fick jag lära mig att misstag inte var accepterade och du kunde få väldigt mycket skit för dem. Här är det lite mer förlåtande, säger Christian.

— Jag håller med, säger Will.

— En seniorspelare i Crystal Palace, som jag inte vill nämna vid namn, behandlade mig som skit. Han hade ju sina anledningar, vi konkurrerade om samma position. Han var rädd om sin plats, säger Will.

Vad hade ni hört om svensk fotboll innan ni kom hit?

— Jag hade hört att det var fysiskt och alla var vältränade. Men att det inte var bra tekniskt, det överraskade som sagt oss. Och sen om vi kollar på lagen vi har mött har de varit välorganiserade och duktiga taktiskt, säger Will. Det överraskade också oss, säger han.

Om vi backar tillbaka igen. Ni var där i fotbollens finrum så nära att slå igenom, har ni någon ånger?

— Inte direkt. Det kanske finns saker jag kunde gjort annorlunda. Men jag kan inte se tillbaka och tänka att jag borde gjort si eller så, säger Christian.

–Nej jag känner som Christian. Jag tror att allt händer av en anledning, säger Will.

Will Hoare är uppvuxen 15 minuter från Crystal Palace hemmaarena Selhurst Park och har Crystal Palace som moderklubb. Han började i spela för klubben när han var sju år. Han upplevde en uppgivenhet när proffskontraktet aldrig kom.

–Efter att jag inte fått kontraktsförslag från varken Crystal Palace eller Newcastle så slutade jag spela en period. Mitt självförtroende var nere på botten och jag ville satsa på den affärsverksamhet jag startat, säger Will.

Om du kunde ge ett råd till dig själv under perioden då du regelbundet tränade med a-truppen i Crystal Palace, vad skulle det vara?

— Att försöka inse vilken möjlighet du har. Om du jobbar hårt så kommer du bli bättre. Det har jag verkligen med mig hit nu. Att få varje träning att räknas, säger Will.

Du då Christian?

— Du måste ha ett syfte med att gå till träningen för att utvecklas. Istället för att bara gå till träningen och tänka på vad man ska göra när man kommer hem, säger Christian.

Inför sin första säsong i Sverige är killarna laddade.

— Vi ser verkligen fram emot att säsongen börjar för att få börja tävla och göra bra resultat för klubben, säger Will. Vi känner redan att vi har förbättrat oss själva sen vi kom hit. Det känns också som det kommer bli bättre ju längre vi är här och få träna den här mängden kontinuerligt, säger han.   

Tillsammans tar de nu ny sats för att nå den professionella fotbollen igen.

— Så är det. Jag vill spela så högt upp som möjligt. Oavsett vart i världen det är, säger Will.

— Jag skulle vilja göra ett nytt försök att slå mig in i det engelska seriesystemet, säger Christian.

Men först är siktet inställt på två säsonger med Skellefteå FF.

— Jag vet att föreningen varit i division I, men åkt ner så fort de gått upp. Det hade varit kul att gå upp till division I och sedan hålla sig kvar. Men egentligen handlar det inte om resultat, utan mer att skapa en miljö och ett rykte om vad det innebär att spela i Skellefteå FF, säger Christian.

— Jag vill verkligen åstadkomma något med laget den här säsongen. Samtidigt som jag vill utvecklas som spelare. Det är lättare sagt än gjort. Men jag vill jobba hårt och spela så mycket matcher som möjligt, säger Will.  

Några avslutande ord till läsarna av det här magasinet?

— Tack till alla i klubben och i stan som har hjälpt oss komma till rätta. Om någon ser oss i stan så får de gärna komma och hälsa det tycker vi bara är kul, säger Will.