13F12162 242D 4EEE BE8D 2EDDE1759A03

HERR: Johan Karlssons Coachkrönika om säsongen

postad i: Herrlaget, Nyhet 0

TOPPAR OCH DALAR FÖR SFF 2022

Säsongen 2022 är över och det är på sin plats att sammanfatta den. Det är lättare sagt än gjort kan jag berätta för er, men om jag skulle försöka mig på den korta analysen så får säsongen summeras som en godkänd sådan.
Vad är då godkän?: ”Bra eller dåligt?”, kan man fråga sig. Ja någonstans däremellan, med såväl toppar som dalar för att fortsätta på det inslagna klyschiga spåret.

Blott fyra förluster, flest antal gjorda mål i serien, tio hållna nollor och två poäng per match i snitt är några av de nyckelsiffror som visar att trots att vi slutade på en lägre plats än vad vi hoppades på, stundom ändå har presterat förhållandevis bra fotboll och medföljande resultat.

I flera tidigare säsonger av division II Norrland skulle våra 52 inspelade poäng räcka till kvalspel till division 1, men i år räckte det ”endast” till en fjärdeplats.

Den som har följt vår säsong hyfsat noga har säkerligen noterat att våra resultat mot de övriga topplagen har lämnat mer att önska. Vi har tagit blygsamma 4 poäng av 24 möjliga, samtidigt som 19 av våra totalt 29 insläppta mål har kommit mot Gottne, IFK Luleå, Friska Viljor och Bodens BK.
Ingen statistik att skryta över precis, men vi kan inte göra något annat än att ta lärdom och bli bättre 2023.

Så vad ska vi då ta lärdom av mer specifikt, utöver att vinna fler matcher och förlora färre?
Vi har noga fört statistik efter varje match, där vi har lyft fram viktiga delar för vår fotboll kopplat till välkända studier för att vinna fotbollsmatcher. Den statistik vi kollat på är bland annat ”Antalet avslut centralt i straffområdet”, ”Antal bollvinster på offensiv planhalva” och ”Ingångar sista tredjedel” och dess motsatsförhållande för att nämna några.
Enligt dessa siffror så har vi ”statistiskt” vunnit alla matcher utom tre denna säsong och det är mot Kiruna borta (1-1), IFK Luleå hemma (2-2) och Boden hemma (2-3) som vi har minussiffror.

Nu ska man väl ta statistik för vad det är, men det om något visar ändå att vi sett över hela säsongen har presterat bra fotboll som har skapat tillräckligt med förutsättningar för att vinna fotbollsmatcher.
För att citera vår käre skyttekung Ieltsin Camões under sista veckan av säsongen:
”Om vi skapar lika många målchanser och släpper till lika få kommer nästa säsong bli riktigt rolig”.
Precis. Så nu ska vi bara se till att göra fler mål och släppa in färre. Det kan väl inte vara så svårt?

***
Till sist vill jag passa på att tacka för säsongen 2022.
Tack till alla ni som har kommit och stöttat under oss i vått och torrt under säsongen och tack till alla ni ideella hjältar som gör att Skellefteå Fotbollsförening finns och utvecklas.
Alltifrån ni ungdomsledare som fostrar framtidens förebilder, till ni i styrelsen som skapar förutsättningarna.
Tack för ett bra 2022. Nu ska vi bara se till att 2023 blir ännu bättre.
Forza FF!

Skärmavbild 2022 11 15 kl. 10.17.23