IMG 0024

Mille möter – Jonathan Käller

postad i: Nyhet 0

Den tolfte Oktober 1998 föddes en grabb. En grabb som senare i livet skulle få möjligheten att möta några av Sveriges största fotbollstalanger. En grabb som senare i livet skulle bli lagkapten i Skellefteås största fotbollsklubb. Men bakom namnet Jonathan Käller finns en människa, en vän och en son. Lär känna Skellefteå FF:s lagkapten lite bättre i ett reportage om livet, karriären och framtiden.

Drygt sex år har gått sedan Jonathan Käller skrev sitt första A-lagskontrakt med Skellefteå FF. Nu är han 22 år och har spelat en halv säsong av sin andra sejour i Skellefteå FF. Under denna sejour är han en mognare spelare, en viktigare pjäs och en större ledare i laget – med kaptensbindeln på vänster arm.

“Uppväxten i Kåge var otrolig”

Han växte upp i Kågedalen med en boll nära till hands. Hans uppväxt speglades av idrott i allmänhet och bollsporter i synnerhet. Dagarna, veckorna, månaderna och åren gick ut på att spela fotboll, tennis, innebandy och andra sporter med vännerna i hans lekfulla kompiskrets. 

– Man sa alltid ja till att göra saker. Jag försökte alltid få ut oss (kompisgänget) med någon form av boll.

För att vara en så otroligt aktiv kille, som ända sedan barnsben brann för att idrotta så har Käller en otroligt lugn och sansad personlighet. Varje gång man möter honom möts man av en man som utstrålar ett självförtroende och en inre harmoni. Sedan kan det brinna till under olika stunder – i synnerhet under tävlingsmoment. 

Mognaden var nyckeln

Alla idrottare har mål, alla idrottare har visioner. Dessa kan vara allt från att man vill leva hälsosamt, till att vara en fanbärare i sin moderklubb i division 5 till att vinna Champions League. Alla mål en människa klarar av är en framgång. I Källers fall kanske den största framgången man kan se utifrån var att ta sig till Morgondagens stjärnor. En tävlingsmatch där Division 1 Norras största talanger möter Division 1 Södras största talanger. Med i matchen samma år var bland andra Fredrik Hammar som varit i Premier League-klubben Brentfords akademi. En av anledningarna att Käller tog sig dit tror han var för att han i tidig ålder spelade väldigt moget. Det gjorde att han som 14-åring fick börja träna med Skellefteå FF:s A-lag och tidigt fick lära sig det höga tempot och skillnaderna mellan juniorfotboll och seniorfotboll. 

“Att jag tog chansen som så ung blev en dörröppnare för karriären”

I början av säsongen 2015 när han skrev sitt första A-lagskontrakt spelade han inte så mycket i Skellefteå FF utan spelade mestmed Kaifs A-lag. Men sedan under andra halvan av säsongen fick han chansen i SFF och han tog den. Den dåvarande tränarduon Dan Burlin och Patrik Nilsson gjorde honom till gjuten i startelvan. 

– Han var väldigt tidig i utvecklingen. Man såg en potential och det kombinerat med en fin teknik, ett bra spelsinne och en mognad i spelet så såg vi det som ett bra val att ge honom chansen, säger den förre Skellefteå FF-tränaren Dan Burlin.

I alla liv, i alla karriärer, oavsett vad det handlar om stöter man på motgångar. Jonathan Källers karriär är inget undantag – han har inte lyckats hålla sig kvar med klubbarna han spelat i, i Division 1. 

hur har tiderna varit då du och lagen åkt ut?

– Det har aldrig varit roligt. Det är trist att förlora matcher, men så är väl livet ibland. Tyvärr har trupperna i lagen inte varit starka nog – och så blir det ofta här i Norrland, att vi går runt på många olika klubbar som får en säsong i Division 1.

En lugn och sansad kille i det stora hela, men det kan som för nästan alla tävlingsmänniskor brinna till ibland. Det har lett till konflikter inom fotbollen med före detta lagkamrater. Det är dock inget som har påverkat honom negativt och ingen av konflikterna har hållit i sig under längre perioder.

– Jag är jättebra kompis med en spelare som tidigare spelat i Skellefteå FF. Men vi hade våra duster när vi spelade tillsammans. Är man två heta personer kommer det bli svårt att undvika sådana situationer i fotbollen. Det har varit riktigt heta diskussioner genom åren.

Dessa situationer är dock något han bara tycker påverkat honom positivt. 

– Det är något man kanske måste lära sig att hantera. Så högre upp man spelar så tuffare blir det. Gör man ett felpass längre ner i seriesystemet kanske ingen bryr sig. Men gör man ett felpass lite högre upp kommer du att få höra det. Man får försöka lära sig av det och inte få det att fastna i huvudet. Man måste kunna släppa och gå vidare.

Liksom alla fotbollsspelare finns det förbättringspotential och delar i spelet man är mindre bra på. I Källers fall är en av hans svagheter (i egen utsago) skottet. “Förra året dök det upp lägen, men jag brände dem”. Han har dock haft problem med en stukad fot som gör att han har det besvärligt att träna på avslutsmomentet. Han tycker också att han är en rätt mångsidig spelare som däremot skulle behöva höja sig lite på mycket för att ta sig högre upp i seriesystemet.

– I det privata livet finns det mycket brister. Ingen är väl perfekt men det är svårt att på rakt arm säga någon.

“Livet går i första hand”

Bortsett från fotbollen har Käller jobbat med lite olika jobb. Nu står han inför en utmaning: han är sugen på att börja plugga. Han är i åldern där han känner att det är läge att börja studera. Och i fotbollen har hunnit med en del stora saker. Han har vunnit en division, han har spelat i Sveriges tredje högsta division och han har gjort mål i den prestigefyllda matchen “Morgondagens stjärnor”. Han hoppas kunna fortsätta spela fotboll på så hög nivå som möjligt samtidigt. Skellefteå FF är ett lag han gärna skulle kunna stanna i om det går att kombinera med potentiella studier. Han har stått i ett vägskäl men säger nu att “Livet går i första hand”.