Petter Andersson ska hjälpa morgondagens elitspelare

postad i: Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela magasinet online här.

I höstas blev det officiellt att Petter Andersson och Skellefteå FF utökar sitt samarbete. Den före detta elitspelaren med rötterna i Ljusvattnet ska arbeta närmare Skellefteå FF:s akademi.

Han är Skellefteås mest framgångsrika fotbollsspelare på herrsidan de senaste årtiondena. Med över 100 matcher i Hammarby, danskt ligaguld med FC Midtjylland, fem år i holländska Groningen och två landskamper med A-landslaget under januariturnén. Siktet var däremot inställt mycket högre, men bland annat knäskador satte stopp.

— Så här två år efter att jag la ned min karriär kan jag ändå säga att jag haft en lyckad karriär och känna stolthet över den. Men ambitionen var så mycket högre. Jag skulle bli bäst i Sverige och proffs i Spanien, säger Petter Andersson.

Det före detta fotbollsproffset Petter Andersson fördjupar samarbetet med Skellefteå FF. 

Ungefär fem år av sin karriär förlorade Petter på grund av skador. Efter att han slutade 2016 har han ägnat de senaste åren åt att hjälpa andra spelare ta nästa steg i sin fotbollsutveckling genom det egna företaget Full Potential Strategy.

— Petter tror precis som oss på att utveckla herrfotbollsspelare i Norrland. Han besitter kunskap, erfarenhet och kontakter som vi inte har, men som vi behöver för att våra spelare ska ta nästa steg, säger Skellefteå FF:s utvecklingschef Klas Nilsson.

Att det går att få fram duktiga herrfotbollsspelare från Skellefteå, är Petter övertygad om.

Den metod han arbetar med hjälper fotbollspelare att få en större medvetenhet av vad de vill, att ta större egenansvar för sin utveckling, och att uppnå sina uppsatta mål.

Idag samarbetar Petter med ett tiotal elitfotbollsspelare. En av de är Kristoffer Olsson i AIK, som haft en fantastisk säsong med landslagsdebut och SM-guld. Journalisten Erik Niva uppmärksammade deras samarbete och betydelsen av det för Olssons utveckling i en lång artikel i Aftonbladet tidigare i höstas.

Ska jobba närmare med några utvalda

Petter ska arbeta närmare med ett antal utvalda spelare i Skellefteå FF:s akademi, som en typ av mentor. Tanken på sikt är dock att alla spelare som vill ska få ta del av den mobilapp som Petter tagit fram utifrån sin metod. Petter har också hållit i inspirationsföreläsningar för akademispelarna.

— Fotbollen i Norrland har en fördel i att unga killar som är tillräckligt duktiga får speltid på seniornivå. I exempelvis Stockholm är konkurrensen hårdare då det finns många fler och ofta äldre spelare att välja mellan. Det viktigaste man behöver som ung fotbollsspelare är speltid.

Petter Andersson föreläste för Skellefteå FF:s akademilag i Norrhammarskolans matsal. 

En anledning till att samarbetet fördjupas är att spelare i Skellefteå FF:s akademi börjar bli intressanta för större klubbar.

— På ett sätt går det att säga att vi har lyckats, när vi utbildar spelare som blir intressanta för andra, större föreningar. Det har inneburit att vi fått en ny situation som vi behöver bemöta. Som ung spelare kan det vara svårt att fatta kloka och välgrundade beslut, säger Klas Nilsson.

Petter lämnade själv Skellefteå FF (dåvarande Skellefteå AIK) som 18-åring för att spela i Hammarby och det var inte helt lätt.

— Det kan vara en rätt stor skillnad och det var det för mig. Framförallt socialt. Jag trivdes inte alls till en början. Om det blir aktuellt för någon spelare i Skellefteå FF med flytt, så hoppas jag kunna hjälpa de genom att finnas som ett stöd, och kanske ge en bredare förståelse för vad det innebär.

— Det kan vara lätt att förstora nivåskillnaden fotbollsmässigt, generellt sätt är det rätt liten skillnad mellan fotbollsspelare. Mycket handlar om hur man hanterar det som kommer emot en även utanför planen.

 

Tre snabba

Hur kommer ditt samarbete med Skellefteå FF se ut?

Jag kommer att finnas som en resurs för klubben som rådgivare för klubben där jag kommer finnas som ett stöd och bollplank i vissa frågor. Sen kommer jag också finnas tillgänglig för ett antal spelare som mentor. På sikt har vi som målsättning att alla spelare ska få möjlighet att arbeta med den här metodiken genom appen.

Vad är Full Potential Strategy?

Det är en metodik för att bygga upp och skapa egenansvar och prestation över tid.

Det handlar om att maximera sin potential som människa genom att öka den egna medvetenheten, ta ett större ansvar för sin utveckling, få större kunskap i hur man uppnår det man vill, samt att få stöd i att utvärdera sina framsteg.

Vad är din förhoppning att samarbetet ska leda till?

Målbilden är att jag ska kunna hjälpa Skellefteå FF att skapa bättre fotbollsklimat för ambitiösa fotbollsspelare i staden. Likväl som många unga idag satsar på hockey  ska de kunna satsa på fotboll och ha optimala förutsättningar att lyckas. Så i längden handlar det om att få fler elitfotbollsspelare från Skellefteå.