Loella 3 1

Reportage: ”Drömmen att nå herrlaget”

postad i: Nyhet 0

Charlie har spelat i Skellefteå FF sedan barnsben medan Ludvig är ny i laget och började spela nu i vintras. Båda har en dröm om att nå herrlaget och tror att träning är det som krävs. Med både förebilder i världen och förebilder i Skellefteå FF hoppas de kunna lyckas med sina karriär genom Skellefteå FF akademi.

Charlie Granström har spelat fotboll i Skellefteå FF ända sedan han var sex år, framförallt på positionen mittfältare. Hans mål är att nå herrlaget och för att göra det säger Charlie att han måste träna mycket och hårt. När Charlies får frågan om vem som är hans förebild svarade han med stolthet Heung-Min Son, fotbollsspelare i Tottenham i Premier League, men i Skellefteå FF har Charlie Will Hoare som fotbollsförebild.

– Jag gillar hans spelstil och han är dessutom mittfältare och en ledare, säger Charlie. 

Ludvig Nilsson började spela i Skellefteå FF denna vinter, tidigare spelade han i Rönnskär. 

– Min position är back. Min dröm är också att nå herrlaget. För att nå det målet krävs det att jag jobbar hårt och tränar mycket, säger han.

Ludvig Nilsson berättar att hans favoritlag är Manchester United, men när jag frågar vem hans personliga fotbollsförebild är så är det hans syster Elsa som spelar i Clemensnäs. 

– Hon har jobbat hårt och är bra. Men i Skellefteå FF skulle jag säga Oliver Grenholm. Han spelar forward och är snabb, säger han. 

Tror på att man kan lyckas här i Skellefteå

– Jag tror att du kan lyckas med fotboll här i Skellefteå. Om du fortsätter att drömma och kämpa hårt kommer du till slut att se resultat. För att nå framgång i fotboll krävs det att du jobbar hårt till hundra procent och briljerar. Även att du visar upp dig själv när du får chansen, säger Charlie.

– Jag tror du kan lyckas här i Skellefteå om du jobbar hårt och tränar. För att lyckas överlag krävs det att du tränar hårt men också att du är schysst i omklädningsrummet och mot dina kompisar, säger Ludvig.

Klas Nilsson är tränare för Skellefteå FF:s P15-lag. Han är också utvecklingsansvarig för Skellefteå FF:s akademi (Läs mer om Klas Nilsson och hans syn på akademin på sida 4-5). 

Han tycker framtiden ser ljus ut för P15s ungdomslag. Laget består delvis av 06: or men framförallt 07: or. Klas Nilsson berättar att laget på det stora hela är ett duktigt välutbildat ungdomslag som utvecklas snabbt. Ett lag som med rätt spelförståelse kan ta sig långt.

– I akademin så kan vi lägga fokus på spelförståelsen då taktiken är något vi inte är långt efter med om vi jämför med lag i exempelvis övriga Europa. Det är framförallt spelförståelsen vi ligger efter i och behöver fokusera på då vi i akademin vill utbilda elitfotbollsspelare, säger Klas Nilsson. 

Loella 1 1

Tack vare att det här P15-laget är långt framme när det kommer till tekniska moment, kan Klas och övriga tränare jobba mer fokuserat på spelförståelsen. Det innebär att laget kan utvecklas snabbare. 

Enligt Klas är den absolut viktigaste talangen för framgång drivkraften. Det innebär exempelvis att komma till varje träning. Något som laget varit duktiga med redan första månaden då det varit full uppställning varje träning, vilket ger laget ännu mer potential för framgång. 

– Tekniskt sett är laget väldigt duktiga och då kan vi lägga mer tid på andra delar och fokusera på de fyra faserna i spelet. I andra akademilag har vi jobbat mer med tekniska grejer eftersom vi har sett tekniska brister men detta lag har redan klarat de faserna då vi har kunnat jobba med dem under en längre tid. 

P15 har fyra bollpass och tre fyspass i veckan. Laget har också några teoripass utöver det. Sammanlagt har laget 7–8 pass i veckan, vilket ger dem ännu större förutsättningar att utvecklas.

Producerar fotbollsspelare  

– I denna årgång har flera blivit drillade i Skellefteå FF:s regi. Generellt går det inte att säga att Skellefteå FF är bättre än något annat lag på barn- och ungdomssidan, men i just denna årgång har det varit så. Det har funnits årgångar då Sunnanåspelare har kommit till Skellefteå FF och varit väldigt duktiga rent tekniskt. Men i denna årsgrupp har vi speciellt lyckats med att förbereda så många som möjligt för det som komma skall i akademin, säger Klas. 

Klas berättar vidare att det är viktigt att ungdomslagen är välutbildade tekniskt och det är en “boll” föreningen tagit tag i och försöker jobba med. 

Men i Skellefteå FF:s P15 ser Klas stor potential. 

– Nu har vi bara jobbat fem veckor men dem lär sig enormt fort. Det vi gjorde förra veckan, hade dem med när vi spelade den här veckan och det hör inte till vanligheterna. Det är lätt hänt att de glömmer bort det man pratade om på förra träningen. Ofta brukar jag behöva ta var träning var för sig, men i detta fall har det inte varit så, berättar Klas.

Om laget fortsätter i denna utveckling, vilket Klas förväntar sig, ser framtiden ljus ut. Klas vill dock inte sätta några resultatmässiga mål, men Klas tror att P15 förhoppningsvis kommer kunna trampas med de bästa lagen i norra Sverige och kanske till och med södra Sverige om de får chansen. 

– Vi har inga enskilda mål för lagen i akademin. Vi har bara ett övergripande mål inom akademin och det är att producera två fotbollspelare per åldersgrupp till herrlaget och förbereda dem för elitfotboll. Om det är i Skellefteå eller någon annanstans i världen spelar inte så stor roll. Men helst i Skellefteå såklart, berättar Klas.